torsdag 16 december 2021

JULENS, CHOKLADDOPPADE KOKOSTOPPAR , 15 ST.

 


                                         HEJSAN !

HIMLA GOTT MED CHOKLAD  PÅ 
OCH MYCKET FESTLIGARE .

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör /margarin

1 dl strösocker

200 g riven kokos

rivet skal av 1/2  apelsin eller citron .

GARNERING 

150 g mörk choklad 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader .

SMÄLT  smöret .  Ta  kastrullen från värmen .

Blanda resten av ingredienserna .

Låt stå i 10 minuter .

KLICKA  ut smeten på plåt med bakplåtspapper.

Forma  till  toppar .

GRÄDDA  i  mitten av  ugnen , ca  15  minuter .

Låt svalna .

GARNERING :

SMÄLT  chokladen .  Doppa i kakorna i chokladen ,

lägg dem ner för att chokladen ska stelna .

LYCKA TILL !

GOD -JUL !

JULENS , MJUKA PEPPARKAKA MED NUTELLA - TOPPING , 10 - 12 BITAR.

 


                                          HEJSAN  !

DETTA  ÄR EN NYARE VARIANT AV JULENS  PEPPARKAKA 

SOM KOMMER FRÅN YNGRE  HEMMABAGARE !

!PEPPARKAKAN  är  jättegod  även utan TOPPING . (mm..!)


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör/ margarin

2 ägg

2 dl strösocker

1 1/2 dl gräddfil

2 1/2 dl vetemjöl ,  Bert Q.

1 tsk bakpulver

1 1/2 msk pepparkakskryddor 

1 dl valnötter

NUTELLA - KRÄM .

400 g NUTELLA

3 1 /2  dl vispgrädde

VALNÖTS - TOPPING .

ca 1 dl grovhackade  valnötter .


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader.

Smält matfettet .

VISPA  ägg och socker pösigt .

Rör ner gräddfilen  och  matfettet .

BLANDA  mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor

i en  liten bunke .

Blanda varsamt ner i smeten .

GROVHACKA  valnötterna och rör ner dem i smeten .

Häll smeten i en smord och bröad form , ca 1 liter.

GRÄDDA kakan i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Låt svalna på galler .

NUTELLA-KRÄM .

RÖR ihop NUTELLA  och 1/2 dl av grädden i en skål .

Vispa resten av grädden hårt , i en separat  skål.

Vänd  ner NUTELLA -smeten , rör varsamt till en jämn ,

fluffig  kräm .

BRE ut krämen på den avsvalnade kakan .

Strö sist över de hackade valnötterna .


LYCKA TILL !

GOD-JUL !




JULENS GODA KORINTKAKOR , 60 ST

 


                                            HEJSAN !

INGEN JUL  utan  korintkakor  på  kaffebordet !


KORINTKAKOR  är verkligen en gammaldags - kaka  

som funnits i alla tider ,  - farmor , mormor , mostrar å fastrar 

och  mammor , -  alla bakade dessa  underverk ,  till kakor !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

2 1 /2 dl strösocker

1 hg  korinter ( ser ut som små, små russin)

1 ägg

1 tsk bikarbonat

5 dl vetemjöl ,  gärna BERTE  QVARN .


SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör  och  socker  vitt och  pösigt .

TILLSÄTT  ägget  och  rör  om  väl .

TILLSÄTT  mjölet  blandat  med  bikarbonat 

och  korinter .

Arbeta  ihop  degen .  Låt  den  vila  några  

timmar  i  kylskåpet .

FORMA  runda  kulor  och  lägg  dem  på 

bakpappersklädd  plåt .

Gör  ett  tryck  med  tummen  mitt  i  kakan .

GRÄDDA  kakorna  i  ca  10  minuter .


LYCKA TILL !

GOD - JUL !