lördag 21 juli 2018

PÄRON i ROSE'VIN, 4 PERS.



                 HEJSAN !

mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
Cirka 1 kg små hårda päron ,
3 ½ hg strösocker ,
1 vaniljstång ,
2 kryddnejlikor ,
1 kanelstång ,
½ liter vatten ,
1 flaska enkelt ROSE'VIN,

SÅ HÄR GÖR DU :
Skala päronen och spara skaften .
Hetta upp lagen och koka päronen
halvfärdiga på svag värme .
Ta upp päronen och koka ihop lagen
till en simmig sås, ca 45 minuter.
Lägg tillbaka päronen och koka dem
färdiga .
Lägg upp päronen i en serveringsskål.
Sila lagen över.
Kyl rätten och servera den kall .

TREVLIG SOMMAR !

ÄPPELDRICKA




                  HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 kg halvmogna äpplen ,
gärna blandade sorter .
4 liter kokt kallt vatten,
10 g vinsyra ,
1 ½ g  BENSOAT,

SÅ HÄR GÖR DU :
Tvätta frukten och ta bort fästet .
Riv äpplena grovt .
Lägg moset i en stor kruka eller hink .
Blanda vinsyra och BENSOAT med
vattnet och  häll det över frukten .
Rör om noga och lägg lock på .
Låt det stå kallt 2 dygn och rör då och
då i moset .
Häll upp saften i silduk och låt den själv-
rinna .
Mät den och blanda sockret och BENSOATET.
Rör drickan tills sockret är helt löst och
skumma noga .
Tappa drickan på rengjorda flaskor och
tillslut dem väl .
Drickan bör inte sparas alltför länge och
förvaras kallt .

Frisk och god ...mmm, i dessa varma dagar !

TREVLIG SOMMAR !

KARDEMUMMA KAKOR 20 ST .




               HEJSAN !

mmm...försvinnande  goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ½ dl kärnvetemjöl,
1 dl strösocker,
200 g smör/margarin,
2 tsk stött kardemumma.
UGN 200 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA samman kärnvetemjöl, strösocker, matfettet
skuret i tärningar och kardemumman ,
Ta upp blandningen på bakbordet och knåda samman
till en deg.
Forma till en rulle, ca 5 cm i diameter och rulla in i
plastfilm.  Låt stå i kylen ca 30 minuter.
SKÄR rullen i ½ cm tjocka skivor och lägg ut på plåt
med bakplåtspapper, grädda i ca 12 minuter.

TREVLIG SOMMAR !