tisdag 1 februari 2011

VANILJ -- BULLAR CA 20 ST.

Har DU bakat dessa någon gång.
Inte svåra att göra .
Prova får DU se.

2 dl kaffegrädde
25 g jäst
75 g smör /margarin
3 msk socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl

FYLLNING:
3 dl MARSANKRÄM.

PENSLING OCH GARNERING:
Smält smör /margarin
strösocker

Så här gör DU:
Ljumma vätskan till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av den.
Rör matfett och socker
smidigt i degbunken.
Tillsätt ägget,jästen och
resten av degspadet.
Arbeta i mjöl till en smidig deg.
Låt den jäsa under bakduk
till dubbel storlek.
FÖRBERED FYLLNINGEN.

Kavla degen till en stor
fyrkantig kaka.
Tag ut runda kakor med
diameter 9 cm.
Lägg på en klick fyllning
och nyp ihop bullen.
VÄND SKARVEN NERÅT
på bakplåtspappret
och låt dem jäsa väl.

GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 min.

Pensla de gräddade bullarna
med smält matfett och
vänd dem GENAST i strösocker.

DU kan tro att dessa blir uppskattade
av både STORA o'små.

ALL LYCKA TILL

ÄDELOSTPAJ MED VALNÖTTER. 4-5 PERSONER.

ååååå...så ljuvligt, mmmm.

PAJDEG:
150 g smör/margarin
ca 3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
3-4 msk kallt vatten

FYLLNING:
4ägg
150 g ÄDELOST
1 1/2 dl kaffegrädde
1 1/2 dl gräddfil
1/2 tsk vitpeppar
75-100 g VALNÖTTER

Så här gör DU:
Hacka ihop smör och mjöl
till pajdegen.
Tillsätt salt och knåda snabbt
ihop med kallt vatten.
Kavla ut degen på mjölat bakbord
till en rund platta.
Lyft över till en rund pajform
(ca 28 cm i diameter)
och tryck ut degen väl runt kanten.

Hacka eller smula osten och
strö den över pajskalet.
Hacka valnötterna grovt
och strö ut hälften över
osten i formen.
Vispa ihop ägg,grädde,
gräddfil och peppar och
häll blandningen i formen.
Strö till sist över resten
av valnötterna.

GRÄDDA pajen mitt i ugnen,
ca 45 minuter i 225 grader.
Täck eventuellt med folie
mot slutet .

SERVERA pajen ljummen eller
kall med en god sallad till.

Hoppas att det smakar.
LYCKA TILL!

KALLES FRESTELSE 4 PORT.

Smakar denna då'

1kg skalad strimlad potatis
1/2 strimlad purjolök
1/2 tsk örtsalt
1 dl mjölk
2 1/2 dl matlagnings-
grädde.
5-6 msk lättrökt kaviar
på tub
1 dl klippt gräslök
1 dl riven GRÄDDIG ost
1 klick smör/margarin

Så här gör DU:
Lägg potatis och purjostrimlor
i en smord ugnsform.
Strö örtsalt och lite av gräslöken
mellan varven.

Vispa ihop grädde, mjölk, kaviar
och resten av gräslöken,
häll över i formen.
Strö på riven ost och klicka
på smör/margarin.

GRATINERA ca 45 minuter i 200 grader.

JÄTTEGOTT.
LYCKA TILL.

LÄCKRA LAX-LÅDAN. 4 PORT.

Så, nu är jag här igen.
Denna är värt ett försök.

1 klick smör/ margarin
8 kokta skivade potatisar
200 g gravad lax i strimlor
2 msk klippt persilja
2 msk klippt dill
1/2 tsk örtkrydda
+svartpeppar
3 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde

Så här gör DU:
Smöra en ugnsform.
Varva skivad potatis med
laxstrimlor,persilja o dill.
Strö lite örtsalt och mal
peppar mellan varven.

Vispa ihop och häll på
ägg och grädde.
Lägg små smörklickar på toppen-
eller använd flytande smör/margarin
som är lätt att ringla över.

GRÄDDA laxlådan ca 30 minuter
i 200 grader tills
äggblandningen stelnat.

Ha gärna med smält smör och
riven pepparrot.
Vid serveringen.

mmmm...så himla gott

LYCKA TILL!