söndag 25 juli 2021

SOMMARENS GODASTE KANELBULLAR , 40 ST .



                                    HEJSAN  !
  
      Klassiska  Kanelbullar  -  vem  kan  motstå  dem ?
  
   HÄR ÄR RECEPTET :
150  g  smör 
5  dl  mjölk
50  g  jäst
1/2  tsk  salt
1 1 /4  dl  strösocker
1 1/2  tsk  mald  kardemumma
1  ägg 
13 - 14  dl  vetemjöl - BERTE QVARN
FYLLNING
100 g  smör
1 dl socker
3 tsk mald kanel
PENSLING & GARNERING
1 ägg
pärlsocker
UGN  250 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och häll i mjölken , värm  till 37 grader.
Smula ner jästen i en stor bak- bunke och lös den 
med lite av degspadet .
Tillsätt  resten  av  vätskan , salt, socker, kardemumma,
ägg  och  det  mesta  av  mjölet .
ARBETA degen smidig , strö  över lite mjöl  och låt 
degen jäsa under  bakduk ,  ca  30  minuter .
RÖR ihop  ingredienserna  till  fyllningen .
DELA degen i 2  delar .
Knåda  och  kavla  ut  varje  del  till  en  rektangel
ca  20 x 40 cm .
BRED  på  fyllningen  och  rulla  ihop  från  långsidan .
Skär rullen i  ca  2  cm  breda bitar .
Tryck  med  skaftet  av  en  bordskniv  mitt på  varje  bulle 
så  att  en  fördjupning  bildas .
Lägg  bullarna  i  pappers - formar .
LÅT bullarna  jäsa till  dubbel  storlek  under  bakduk ,
ca  30  minuter.
Pensla  med  uppvispat  ägg  och  strö  på  pärlsocker .
GRÄDDA  mitt i  ugnen  8 - 10  minuter .

TREVLIG  SOMMAR  !

VARMRÖKT LAX MED AVOKADOKRÄM , 4 PORT.




                                HEJSAN !

LÄTT fixad  middag som dessutom är väldigt god .
Den kommer nog att bli en självskriven  favorit på
middagsbordet under långa lata sommardagar .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  varmrökt lax 
12 -15  färskpotatisar 

KRÄM :
1 mogen avokado
1 dl matlagningsgrädde 15 %
1 msk citronsaft
salt, peppar

SERVERING :
grönsallad med  vattenmelon 
gröna ärter 

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA potatisen mjuk i lättsaltat vatten , ca 15 min.
Rensa och bena ur  laxen .
KRÄM :
Mixa  avokadon  med  grädde .
Tillsätt  citronsaft och smaka av med salt och peppar .

TREVLIG  SOMMAR !


LAXFILE UNDER PESTOTÄCKE , 4 PORT .



                                HEJSAN  !

LAX pasta och pesto - en underbar  kombination
vi aldrig kan få för mycket av !
De spröda sockerärterna blir en fin färgklick .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g LAXFILE
salt, peppar
4 msk pesto
250 g tagliatelle
200 g sockerärter
2 1/2  dl matlagningsgrädde  15 %

SERVERING :
Grönsallad, 
med kulor av vattenmelon (glasskopan )
citronklyftor  
ugn :175 grader

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA laxen i portionsbitar .
Lägg  dem  i  en  smord   ugnssäker  form,
salta och  peppra  och  bred  på  pesto .
Tillaga  mitt  i  ugnen  ca  12  minuter .

KOKA  pastan enligt anvisning på  förpackningen .
Förväll  sockerärterna  i  lättsaltat  vatten 
ett  par  minuter .
Vänd  samman  pasta ,  sockerärter  och  grädde
och  värm  försiktigt .

SMAKLIG MÅLTID !
och 
TREVLIG SOMMAR !