söndag 2 december 2018

FARMORS VETEBRÖD MED ÄPPLEN, 2 LÄNGDER .




                 HEJSAN !

Nu är det JUL här i vårt hus.....när denna bulle serveras !
Satsen räcker till 2 längder.

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör
125 g socker
3 ägg
3 dl ljummen mjölk
400 g vetemjöl
250 g grahamsmjöl
125 g potatismjöl
60 g jäst
1 tsk kardemumma
1 citron
80 g SUKAT
75 g hackad  mandel
4 stora klyftade äpplen
100 g brun farin
1 tsk kanel
mandelspån att strö över
SÅ HÄR GÖR DU :
LJUMMA  smöret men låt det inte smälta.  Rör i socker
och därefter äggen ett åt gången .  Rör ut jästen i fingervarm
mjölk  och  tillsätt  smeten, rör också ner alla  övriga ingredienser
däribland stött kardemumma  och  det  rivna  skalet av 1 citron.
ARBETA degen väl .  Låt jäsa till  dubbel  storlek .
Dela degen i två bitar och kavla ut varje del till en rektangel .
Äppelklyftorna  läggs  mitt på  degen,  strö  över farinsocker
och kanel .  Är äpplena sura  så ta lite mera socker .
VIK  degen  kring  äpplena  och låt  längderna  jäsa ca 1 tim.
Pensla med uppvispat ägg  och  hackad  mandel .
GRÄDDAS  i  225  grader  i ca  45 minuter .

....Julen är kommen hopp tra -la -la - la !

LYCKA TILL !


BRYTBRÖD - JULEBRÖD , 12-13 ST.



              HEJSAN !

Jag måste  säga,  att det här brödet  ser inbjudande ut
och det är det också , fint att titta på och jättegott att äta .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g jäst
5 dl vatten
6 dl  BERTE QVARN = vetemjöl
7-8  dl grovt matbrödsmjöl ( det finns färdigblandat  råg och vete i butiken,)
annars kan Du blanda själv , störst mängd av vete .
1 1/2 tsk salt
vallmofrön och sesamfrön
smör till formen

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i den ljumma degvätskan, tillsätt salt och rör ner mjölet,
Arbeta in ca 1/3 åt gången .  Tillsätt så mycket mjöl att degen släpper
skålens kanter .  Låt jäsa i skålen under duk 30-40 min.
ARBETA degen på bakbord och tillsätt eventuellt mer mjöl.
Forma degen till en smal längd och skär den i 12-13 eller flera delar,
och lägg dem i smord form stor sockerkaka-form .
BULLARNA ska ligga tätt  mot varandra . Runt, runt och i mitten tätt.
Låt brödet jäsa ytterligare  30 min. Då har bullarna jäst samman .
Pensla  med  vatten  och strö över  blått vallmofrö och sesamfrö.
GRÄDDA  i  200 grader  25-30 minuter.

Så vackert !      LYCKA TILL !

KRONANS KAKA , MJUK.



                     HEJSAN !

 Det är alltid gott med mjuka kakor ,
här är en som det ska vara kokt kall  potatis.
Saftig och mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g mandel
100 g smör/margarin
3 dl socker
4 ägg 200 g kokt kall potatis
ca 4-5 st.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA skala och mal mandeln .
Rör matfett och sockervitt och pösigt .
Tillsätt äggulorna, en i taget och rör kraftigt.
Rör ner mandeln och fin-riven  eller   pressad  potatis.
VISPA vitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner
dem i smeten .  Häll smeten i en väl smord och bröad
form,  helst med löstagbar  botten, 20-22 cm i diam.
GRÄDDA  i 175 grader ca 1 timme.
Särskilt god med vaniljglass .

LYCKA TILL !

KLENÄTER , 35- 40 ST.




                         HEJSAN !

Varje  Jul,  när jag var liten tös,  gjorde farmor dessa
till  Jul- kaffet .
Nu gör jag dem , så vansinnigt  goda tycker vi !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 äggulor
3 msk  strösocker
1/2 citron, rivet skal
6 msk tjock grädde
ca 4 1/2 dl BERTE QVARN= vetemjöl
FRITERING :
250 -500 g kokosfett
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ihop äggulor, socker, och citronskal .
Tillsätt grädde  och  mjöl.
Degen ska vara ganska lös, men gå att kavla
till en  3-4 mm tjock platta .
SPORRA degen i ca 2 cm breda och 10 cm långa bitar.
Sporra en skåra i mitten, på längden och träd den ena
snibben igenom  skåran och dra ut kakan .
 HETTA upp fettet i en ej för vid kastrull.
Koka 2-3 klenäter i taget , vänd dem en gång .
FRITERINGSTIDEN är mellan 1 och 2 minuter.
Låt rinna av på  flera  lager  hushållspapper.

VAR FÖRSIKTIG MED KOKOSFETTET
NÄR DET ÄR VARMT .

LYCKA TILL !