söndag 2 december 2018
FARMORS VETEBRÖD MED ÄPPLEN, 2 LÄNGDER .
HEJSAN !
Nu är det JUL här i vårt hus.....när denna bulle serveras !
Satsen räcker till 2 längder.
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör
125 g socker
3 ägg
3 dl ljummen mjölk
400 g vetemjöl
250 g grahamsmjöl
125 g potatismjöl
60 g jäst
1 tsk kardemumma
1 citron
80 g SUKAT
75 g hackad mandel
4 stora klyftade äpplen
100 g brun farin
1 tsk kanel
mandelspån att strö över
SÅ HÄR GÖR DU :
LJUMMA smöret men låt det inte smälta. Rör i socker
och därefter äggen ett åt gången . Rör ut jästen i fingervarm
mjölk och tillsätt smeten, rör också ner alla övriga ingredienser
däribland stött kardemumma och det rivna skalet av 1 citron.
ARBETA degen väl . Låt jäsa till dubbel storlek .
Dela degen i två bitar och kavla ut varje del till en rektangel .
Äppelklyftorna läggs mitt på degen, strö över farinsocker
och kanel . Är äpplena sura så ta lite mera socker .
VIK degen kring äpplena och låt längderna jäsa ca 1 tim.
Pensla med uppvispat ägg och hackad mandel .
GRÄDDAS i 225 grader i ca 45 minuter .
....Julen är kommen hopp tra -la -la - la !
LYCKA TILL !
BRYTBRÖD - JULEBRÖD , 12-13 ST.
HEJSAN !
Jag måste säga, att det här brödet ser inbjudande ut
och det är det också , fint att titta på och jättegott att äta .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl vatten
6 dl BERTE QVARN = vetemjöl
7-8 dl grovt matbrödsmjöl ( det finns färdigblandat råg och vete i butiken,)
annars kan Du blanda själv , störst mängd av vete .
1 1/2 tsk salt
vallmofrön och sesamfrön
smör till formen
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i den ljumma degvätskan, tillsätt salt och rör ner mjölet,
Arbeta in ca 1/3 åt gången . Tillsätt så mycket mjöl att degen släpper
skålens kanter . Låt jäsa i skålen under duk 30-40 min.
ARBETA degen på bakbord och tillsätt eventuellt mer mjöl.
Forma degen till en smal längd och skär den i 12-13 eller flera delar,
och lägg dem i smord form stor sockerkaka-form .
BULLARNA ska ligga tätt mot varandra . Runt, runt och i mitten tätt.
Låt brödet jäsa ytterligare 30 min. Då har bullarna jäst samman .
Pensla med vatten och strö över blått vallmofrö och sesamfrö.
GRÄDDA i 200 grader 25-30 minuter.
Så vackert ! LYCKA TILL !
KRONANS KAKA , MJUK.
HEJSAN !
Det är alltid gott med mjuka kakor ,
här är en som det ska vara kokt kall potatis.
Saftig och mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g mandel
100 g smör/margarin
3 dl socker
4 ägg 200 g kokt kall potatis
ca 4-5 st.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA skala och mal mandeln .
Rör matfett och sockervitt och pösigt .
Tillsätt äggulorna, en i taget och rör kraftigt.
Rör ner mandeln och fin-riven eller pressad potatis.
VISPA vitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner
dem i smeten . Häll smeten i en väl smord och bröad
form, helst med löstagbar botten, 20-22 cm i diam.
GRÄDDA i 175 grader ca 1 timme.
Särskilt god med vaniljglass .
LYCKA TILL !
KLENÄTER , 35- 40 ST.
HEJSAN !
Varje Jul, när jag var liten tös, gjorde farmor dessa
till Jul- kaffet .
Nu gör jag dem , så vansinnigt goda tycker vi !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 äggulor
3 msk strösocker
1/2 citron, rivet skal
6 msk tjock grädde
ca 4 1/2 dl BERTE QVARN= vetemjöl
FRITERING :
250 -500 g kokosfett
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop äggulor, socker, och citronskal .
Tillsätt grädde och mjöl.
Degen ska vara ganska lös, men gå att kavla
till en 3-4 mm tjock platta .
SPORRA degen i ca 2 cm breda och 10 cm långa bitar.
Sporra en skåra i mitten, på längden och träd den ena
snibben igenom skåran och dra ut kakan .
HETTA upp fettet i en ej för vid kastrull.
Koka 2-3 klenäter i taget , vänd dem en gång .
FRITERINGSTIDEN är mellan 1 och 2 minuter.
Låt rinna av på flera lager hushållspapper.
VAR FÖRSIKTIG MED KOKOSFETTET
NÄR DET ÄR VARMT .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)