onsdag 5 oktober 2022

MIN GODA , KÖTTGRYTA MED BASILIKA - MAJONNÄS, 4 PORT . ( Fest/ Middag/ Rester) .

 


                             HEJSAN  !

RECEPTET är från min Farmor Anna  .

KALOPS  görs av högrev som brukar vara 

ett prisvärt kött .

KALOPS  är en rätt som fungerar att göra storkok av 

och sedan frysa in och ta fram vid ett senare tillfälle !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 - 600 g högrev

smör att steka i / kokosfett / margarin

1 gul lök

1/2 dl tomatpure'

2 - 3 dl vatten 

1 buljongtärning 

2 msk Philadelphiaost  eller annan färskost

3 vitlöksklyftor

salt och peppar/pepparmix

1/2 kruka basilika

2 dl majonnäs 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR köttet i 3 cm stora bitar .

Skär löken i skivor .

2)  BRYN kött och lök i smör i en stekpanna ,

lite i taget .   Lägg över i en gryta .

3)  TILLSÄTT  tomatpure' ,  vatten, buljongtärning

och färskost .  Blanda ner riven eller pressad vitlök .

4)  LÅT KOKA på svag värme under lock i 

ca  1 1/2 - 2 timmar . Smaka av med salt och peppar .

5)   HACKA basilikan och blanda med majonnäsen .

6)   SERVERA  grytan med  potatis, sås och inlagda rödbetor .

SÅS   gör Du av skyn som köttet kokat i .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !


PANNBIFF MED STEKT LÖK OCH GRÖNT MOS , 4 port, (lunch / middag) .

 


                           HEJSAN  !


IDAG  blir det klassisk husmanskost 

med grönare mos som nytt sällskap .

mm... !

Kanske lite annorlunda men väldigt gott  !

Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 - 600 g blandfärs

1/2 dl majonnäs

1/2 tsk lökpulver

salt å peppar

1 vitlöksklyfta

smör/ margarin att steka i

2 gula lökar

MOS :

500 g broccoli

1/2 dl majonnäs

1 tsk vinäger

1 msk olivolja  /  rapsolja

rivet skal av 1 citron

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  färsen med majonnäs, lökpulver

och salt och peppar .  Riv eller pressa vitlöken 

och forma till 8 biffar och stek i smör .

2)   SKÄR  löken i båtar och stek i rikligt med 

smör/ margarin på medelstark värme .

Rör hela tiden så att den inte tar färg men blir mjuk.

Salta och peppra .

3)  SKÄR  broccolin i buketter och koka den ett par

minuter .  Mixa med majonnäs och tillsätt vinäger, 

olivolja och rivet citronskal .

Smaka av med salt och peppar .

+ några småtomater skurna i bitar och några gröna blad .

SMAKLIG MÅLTID 

och 

LYCKA TILL !