söndag 16 oktober 2016

SJUSOVAR SCONES 16 ST .


HEJSAN !

Gör morgonen så enkel för Dig som möjligt och förbered
det Du kan kvällen innan .
Baka och frys in  frukostscones, så är det bara att plocka
fram och njuta av nästan nybakat på morgonkvisten .

Å, det är underbart att äta då !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vetemjöl ,
2 dl grahamsmjöl ,
1 tsk salt ,
3 tsk bakpulver ,
100 g smör/margarin ,
3 dl mjölk ,
2- 3 dl ost ,
100 g strimlad salami ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Blanda mjöl, salt och bakpulver  i en  bunke .
Finfördela  matfettet  i  blandningen .
Tillsätt  mjölken .
Arbeta  raskt  ihop  till  en  deg .
Vänd  ner  ost  och  salami .
DELA degen i fyra delar .
Mjöla händerna och  forma  varje  del  till  en  rund  kaka
som  Du sedan  plattar  ut  och lägger på  bakpappersklädd plåt.
Skär  försiktigt  ett  kors  i  varje  kaka  och  grädda mitt  i ugnen
10 - 15 minuter .
SCONES  smakar  bäst  nygräddade  men  om  Du  vill  frysa in
dem så  skall  Du  tänka på  att låta dem svalna innan  Du skär
dem  i  passande bitar .

ALL  LYCKA  TILL  och  TREVLIG  MORGON !

SQUASHLIMPA 2 ST .


HEJSAN !

Grönsaker i brödet ?
Ja, med riven squash i limpan blir den extra god och saftig.
Passa på nu när det är säsong för squash .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
6 dl mjölk ,
3 msk olja ,
250 g riven squash ,
2- 3 tsk salt ,
ca 15 dl  mjöl av fyra sädesslag ,
PENSLING :
ägg ,
sesamfrön ,
UGN :200 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM mjölken till 37 grader .
Rör ut den smulade jästen i degspadet .
Tillsätt  olja, squash, salt och det mesta av mjölet .
Arbeta  till en smidig deg, som får jäsa i minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela
den i 2 delar .
Forma  dessa till  avlånga limpor, som läggs i smorda
avlånga  formar , ca 2 liter.
Jäs i 30 minuter .
PENSLA  med ägg och strö  på rikligt med  sesamfrön.

GRÄDDA  i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter .
Stjälp upp bröden på galler och låt dem kallna under bakduk.

Det går bra att frysa, gärna skivade .
Om DU  inte  gillar squash, kan DU ta morötter .
Eller rödbetor , då får brödet en vacker röd färg .

LYCKA  TILL !

ANSJOVISKNYTEN 6 ST.


HEJSAN  !

FRASIGA små läckerheter  med den rätta sältan .
Njut dem med ett glas öl, gärna som nattamat .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 frysta smördegsplattor ,

FYLLNING :
ca 15 ANSJOVISFILEER ,
2  hårdkokta  hackade ägg ,
2 msk gräddfil ,
4 msk lättmajonnäs ,
2 msk klippt gräslök ,
1 msk klippt dill ,
PENSLING :
1 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
KAVLA ut smördegsplattorna ett par cm på längd och bredd .
Dela varje platta  i  2 fyrkanter .
FYLLNING :
Skär ansjovisen i små bitar och blanda med resten av ingredienserna.
Lägg en klick fyllning på varje smördegsbit .
Vik först in kortsidorna och vik sedan ihop till täta små paket.
PENSLA  med uppvispat ägg .
GRÄDDA  knytena  20- 25 minuter i 225 grader varm ugn .

LYCKA TILL !