fredag 23 april 2021

KARDEMUMSIGA RUTOR , 40 ST .




                                               HEJSAN !

KÄNNER DU, någon  som  är  svag  för
Kardemumma ?
FYLL  en  fin  burk  med  rutor  och  överraska !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1/2  dl  strösocker
2  tsk  malen  kardemumma
3 1/2 - 4 dl  vetemjöl
GLASYR :
2  dl  florsocker
1 - 2  msk  vatten 
UGN :  200  GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör  och  socker  vitt  och  poröst .
Tillsätt  kardemumma  och  mjöl,  rör
till  en  jämn  smet .
KLÄ  en  långpanna ,  26 x 35  cm  med
bakplåtspapper .
BRED  ut  smeten  i  långpannan .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  12  minuter .
Skär  den  varma  kakan  i  rutor .
Låt  svalna .
GLASYR :
RÖR  ut  vattnet  droppvis  i  florsockret
till  en  trög-flytande  glasyr .
Ringla  den  över  kakorna .

LYCKA  TILL !

TUNNBRÖDSRULLAR MED LAX OCH PEPPARROT , 8 RULLAR .





                                            HEJSAN  !

NÅGOT GOTT TILL KVÄLLEN !
mmm... ! 

HÄR ÄR RECEPTET :
120 g  färskost  t ex  PHILADELPHIAOST 
ca  6  cm  pepparrot  från  tub
2  mjuka  tunnbröd 
200  g  kallrökt  lax
ca  40  g  lingon ,  finns i frysdisken 
GARNERING 
Lingon

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  färskost  och  pepparrot  och
bred  ut  på  tunnbröden .
Strö  på,  lingon  och  mosa  lätt  med  en  gaffel.
Lägg  på  laxskivor  och  rulla  ihop  från  kortsidan.

VID  SERVERING ;
Lingon .

LYCKA  TILL !

SNABBA KAVRINGEN , 2 ST .





                                                 HEJSAN  !

HÄR SKA DU SE !
BAKA  klassisk  kavring  snabbt  och  lätt  utan  vare  sig 
skållning  eller  surdeg .  NJUT  det  i  tunna  skivor !  mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET  :
75  g  smör / margarin
5  dl  mjölk
1 1/2  dl  mörk  sirap
2  tsk  salt
1 1 /2  msk  brödkryddor
4  dl  fint  rågmjöl
ca  10  dl  mörkt  lantbrödsmjöl
UGN  250  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret .  Tillsätt  mjölken  och  värm  till  
37  graders  värme .
SMULA  ner  jästen  i  en  bunke  och  tillsätt degspadet.
Rör om  tills  jästen  löst  sig .
TILLSÄTT  sirap,  salt,  kryddor  och  det  mesta  av  mjölet .
Arbeta  degen  kraftigt  för  hand  eller  i  maskin .
Låt  jäsa  övertäckt  i  ca  40  minuter .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord .
Arbeta  degen  smidig  och  forma  till  två  bröd  .
Smörj  två  avlånga  1 1/2  liters-formar  och  lägg  i  bröden .
Låt  jäsa  under  bakduk  ca  30  minuter .
TÄCK  formarna  med  aluminiumfolie .
GRÄDDA  längst  ner  i  ugnen  ca  30  minuter .

TIPS !
PLACERA  en  plåt  ovanpå formarna 
så  blir  brödskivorna  rektangulära .

LYCKA  TILL !

DU  kan  också  njuta  Kavringen  till  Midsommar -  maten !