lördag 19 september 2009

INBAKADE KORVAR 12 ST.

Det här gillar BARNA att göra.
Gillkväll eller BARNKALAS....

Så här gör DU en deg som
räcker till 12 prinskorvar.
Mät upp 4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver i en bunke.
Skiva ner 50 g margarin
och finfördela med fingrarna.
Tillsätt 1 1/2 dl mjölk
och arbeta snabbt ihop till
en deg.
Dela degen i 12 bitar.
Platta ut varje bit till en
fyrkant eller rulla till en längd.
Rulla in korven i degen eller
sno deglängderna runt korven.
Lägg paketen(alluminiumfolie)
med skarvarna nedåt på plåt
med bakplåtspapper.
GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader
ca 10 minuter.

ALL LYCKA TILL!

JÄTTEBIGGA MARÄNGER . CA 6 ST.

Hemmagjorda maränger är inte fy skam.

9 äggvitor
3 dl socker
SNUSTORR BUNKE.

Så här gör DU:
Vispa tills DU kan vända bunken
och vitan sitter kvar.
Smöra även smörpapperet.
Klicka på plåt.
GRÄDDA en och en halv timme,
beroende på storlek, i
125 grader.
Låt dem stå kvar i ugnen
över natten.

LYCKA TILL.

PLOMMONPUDDING. 4 PORT.

Har DU smakat denna gammaldags
efterrätt någon gång.
Jättegott prova och smaka.

500 g färska plommon(eller frysta)
6 skivor vitt bröd
eller vetebröd
ÄGGSTANNING:
3 ägg
3 dl mjölk
1/2-1 dl socker

Så här gör DU:
Skölj,halvera och kärna ur plommonen.
Skär brödet i små tärningar.
Vispa samman ägg,mjölk och socker.
Lägg hälften av plommonen med
den kupiga sidan upp,i en smord form.
Strö på brödtärningarna och
lägg i resten av plommonen.
Häll över äggstanningen.
GRÄDDAi 200 graders ugnsvärme ca 40 min.
SERVERA den varm ellerlätt avsvalnad
med lite tunn grädde.

SMAKA,SÅ GOTT.
LYCKA TILL!

FYLLDA ISTERBAND. 4 PORT.

Detta är mmm,så gott .

4 isterband
1 finhackad gul lök
4 msk finhackade rödbetor
2 msk kapris
Garnera med persilja.

Så här gör DU:
Skåra isterbanden och
lägg dem med skårorna
uppåt i en smord form.
Blanda samman lök,
rödbetor och kapris och
fyll detta i isterbanden.
Sätt in formen i 250 graders
ugnsvärme ca 15 minuter.
Strö persilja över korven
och servera den med hemma-
gjort, gott potatismos.

SMAKLIG MÅLTID.
LYCKA TILL!

SEPTEMBERGRYTA. 4 PORT.

Prova detta då´.

300 g fläskkött
2 gula lökar
1/4 litet vitkålshuvud
2 syrliga äpplen
smör
1 tsk salt
1 1/2 dl buljong
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk curry
1/2 tsk ingefära
1 1/2 msk japansk soja
eller kinesisk
1 msk vetemjöl
rikligt med hackad persilja

Så här gör DU:
Strimla köttet.
Skala löken och skär den i klyftor.
och finstrimla vitkålen.
Skala och kärna ur äpplena och
skär dem i små tärningar.
Bryn allt , först köttet och
sedan det övriga i omgångar
i en stekpanna.
Flytta efter hand över det
brynta i en gryta.
Slå på buljong och smaksätt
med kryddor och soja.
Låt det koka upp och sedan
småputtra under lock, ca 25 min.
Red då av med mjölet som rörts ut
i lite kallt vatten.
Låt det koka ytterligare i 4-5 min.
Servera grytan överströdd med
hackad persilja och kokt potatis.
Gärna en grönsallad till.

HOPPAS ATT DET SMAKAR.
LYCKA TILL!