fredag 7 januari 2022

GLASS DESSERT MED CHOKLADSÅS . 4 PORT.

 


                                             HEJSAN !

STOR som  liten ,  gammal som ung , - alla gillar den här desserten !

Smaka Du också !

DET HÄR BEHÖVER DU :

3 /4  liter vaniljglass 

1 paket  hallon ,  200 g

eller 2 bananer

1/2 påse maränger 

CHOKLADSÅS 

3 /4 dl  vatten 

3/4 dl  kakao

3 / 4  dl strösocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA samman ingredienserna till såsen och låt den

koka några minuter tills den är blank och lagom tjock .

Låt svalna .  Den tjocknar mer när den kallnar .

VARVA  glass, chokladsås, hallon eller skivade bananer

och maränger .


LYCKA TILL !


RÅRIVEN ÄPPELKRÄM , - 4 PORT:

 


                                          HEJSAN !

Snabbare än så här kan det inte gå - med efterrätt !

Krämen är så njutbar .


DET HÄR BEHÖVER DU :

3 äpplen

5 dl vatten 

1 /2 dl strösocker

1 msk potatismjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  vatten, socker och potatismjöl i en kastrull  .

Koka upp under omrörning .

Ta kastrullen från värmen och låt svalna .

RIV äpplena grovt  och blanda dem direkt i redningen .

Häll upp krämen och strö lite socker på ytan och servera  med mjölk .

Hoppas att det smakar !

LYCKA TILL !                             

TUNNBRÖDSRULLE MED KYCKLINGSALLAD , - 4 PORT .

 


                                               HEJSAN !

Tunnbrödsrulle eller wrap,  som betyder svepa in,

och det är precis vad man gör .

Lätt att äta  till lunch .

DET HÄR BEHÖVER DU :

4 mjuka tunnbröd 

KYCKLINGSALLAD 

1 liten färdiggrillad  kyckling

eller 3 - 4 dl kokt eller stekt kycklingkött

1 förpackning, ca 140 g bacon i tärningar

1 röd lök i tunna skivor

4 urkärnade tomater i tärningar 

100 g champinjoner i skivor

2 salladslökar i skivor

1/2 gurka i tärningar

1 avokado i mindre bitar

salladsblad

DRESSING 

3 msk olja

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk chilipulver ( mer eller mindre, smaka Dig fram)

1 tsk salt

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR kycklingköttet i mindre bitar .

Lägg bacon i en torr stekpanna och stek det knaprigt .

BLANDA  alla ingredienser utom salladsbladen i en skål.

Vispa ihop dressingen och häll den över kycklingsalladen .

LÄGG  salladsbladen på tunnbröden och fördela kyckling -

salladen på dem .

Rulla ihop och svep in rullarna i smörgåspapper eller en servett .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



RÖD LINSSOPPA - 4 - 6 PORTIONER .

 


                                                   HEJSAN  !


EN  mycket snabblagad  soppa ,  med  eller  utan  köttfärs 

med  härlig  currysmak ,  ( det går bra utan curry också )

Så himla god !


DET HÄR BEHÖVER DU :
1  gul  lök  i  tärningar 

2  tsk  curry

300 g  köttfärs

1 1/4  liter vatten

2  tärningar köttbuljong

2 morötter  i  skivor

1 röd paprika i strimlor 

ca  500 g  krossade  tomater

2 dl  röda  linser

1 - 2  tsk  salt 

TILLBEHÖR :

matlagningsyoghurt,  ostsmörgåsar 


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS  lök och curry någon minut i olja i en kastrull

utan att det  tar  färg .

Smula ner färsen och låt den fräsa med några minuter .

Häll på  vatten .

TILLSÄTT de övriga ingredienserna  .

Skölj  linserna väl innan de  blandas ner i soppan .

Koka  soppan under lock ca 15 minuter .

Smaka av med salt .

SERVERA  soppan  med en klick yoghurt tillsammans

med ostsmörgåsar ,  mm... !

LYCKA TILL ! 

SMAKLIG MÅLTID !


BIFFWOK I MANGO CHUTNEY -SÅS , - 4 PORTIONER .

 


                              HEJSAN  !

SÅ HIMLA GOTT !

Mango chutney ger en fin kryddsmak åt biffwoken .

Strimla biff och grönsaker ,  sedan tar det bara 

några minuter att få biffwoken färdig .

VARSÅGODA !


DET HÄR BEHÖVER DU :

400 g lövbiff , utskuren biff  eller entrecote  i  strimlor .

2 msk olja eller smör & olja

1 rödlök i skivor

1 röd och 1 gul paprika i strimlor 

3 stjälkar  selleri  i skivor 

200 g frysta  broccolibuketter

ca 1 dl  jordnötter  - saltade / osaltade  (Du väljer )

250 g äggnudlar eller annan lång pasta

SÅS :

2 - 3 dl vatten

1 msk  kycklingfond thai eller 1/2 tärning köttbuljong

1 msk japansk soja

3 - 4 msk mango  chutney


SÅ HÄR GÖR DU :

FÖRBERED  kött och grönsaker .

Låt broccolibuketterna  tina  lite  och  skär  dem 

 i  halvor  om de  är  stora .

GÖR SÅSEN :

Koka upp  buljongen,  tillsätt  soja  och  mango 

chutney .  Koka  nudlarna enligt anvisningen .

HETTA upp  en  wokpanna  eller  stor  stekpanna .

Bryn  köttet  på  hög  värme  i  olja .

Ta  hälften  åt  gången  och  bryn  under  omrörning 

2 - 3 minuter,  så  vätskar  sig  inte  köttet  så  lätt .

Lägg  upp  köttet  på  ett  fat .

FRÄS  sedan  grönsakerna  några  minuter  tills  de  är 

knappt  mjuka .

Tillsätt  kött,  rör  ner  såsen  och  koka  upp .

STRÖ  över  jordnötter  och  servera  med  nudlar 

eller  blanda  dem  med  biffwoken .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !