lördag 6 juli 2019
KRUSBÄR - OCH HASSELNÖTSPAJ, 10 - 12 BITAR.
HEJSAN !
Detta är en - festlig paj för fikasugna,...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
4 dl vetemjöl
3/4 dl socker
150 g smör /margarin
1 ägg
FYLLNING :
5 dl krusbär
1 ask hasselnöts-massa (220 g)
2 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjöl och socker.
Tillsätt det kalla smöret i klickar och hacka samman
till en grynig massa .
Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg.
Låt vila kallt .
TRYCK ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Nagga bottnen med en gaffel .
Tryck fast aluminiumfolie längs kanten för att förhindra
att den glider ner.
FÖRRGRÄDDA pajskalet i 175 grader ca 10 minuter .
SKÖLJ och ansa krusbären. SMULA ner hasselnötsmassan
i en bunke . Tillsätt äggen och vispa fluffigt med elvisp.
HÄLL smeten i pajskalet och lägg i krusbären .
GRÄDDA i 175 grader ca 30 minuter eller tills fyllningen
stannat och pajen fått fin färg .
LYCKA TILL !
FRISK LIMERULLTÅRTA, 10 BITAR.
HEJSAN !
Ibland blir jag så trött på allt det söta
i kakor och bullar .
En frisk fläkt av lime göms i den här
ljuvliga chokladrullen .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 dl farinsocker
1/2 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl = BERTE QVARN
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1/2 dl vatten
kanel, strösocker
FYLLNING :
1 dl marmelad med citrus & lime marmelad)
(ROBERTSON'S Marmelad )
2 dl vispgrädde
skal från 1 lime
2 msk florsocker
DEKORATION :
1 1/2 dl vispgrädde
1 lime
UGN : 225 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och farinsocker poröst.
Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao
och bakpulver .
Vänd ner mjöl-blandningen och vattnet
i äggsmeten .
Häll smeten i en bakpappersklädd lång-
panna (30x4o cm).
GRÄDDA mitt i ugnen 5 - 10 minuter,
känn med sticka att kakan känns torr.
Strö kanel och socker på ett bakplåtspapper
och stjälp upp kakan .
Låt rulltårtan svalna .
FYLLNING :
BRED ett tunt lager marmelad över kakan.
Vispa grädde och vänd ner limeskal och
florsocker . BRED grädden över den kalla
kakan och rulla ihop från långsidan .
DEKORATION :
VISPA grädden och skiva limen .
Dela limeskivorna i små bitar .
Spritsa grädden på rulltårtan i en lång rad
och stick i små lime-skivor .
LYCKA TILL !
DROTTNINGENS BÄRSKÅLAR, 20 ST.
HEJSAN !
Nästan som små mini-bakelser blir dessa
mördegsformar med snabb- fixad citron-
fromage .
Extra fin lyster och smak får bären när
man penslar dem med GELE'- socker och
vatten .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl fint strösocker
150 g smör / margarin, kallt
1 äggula
FYLLNING :
1 påse CITRONFROMAGE +
1 1/4 dl mjölk
100 g hallon & blåbär, blandat
1 dl GELESOCKER + 1 1/2 dl vatten
UGN 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman degen .
Använd gärna matberedare men tänk på
att bara precis köra samman degen .
Låt degen vila svalt .
TRYCK ut degen i små mazarinformar
eller engångsformar av aluminiumfolie .
Grädda i nedre delen av ugnen 10 - 12 min.
Lossa kakorna ur formarna direkt när de
kommit ur ugnen . LÅT dem svalna .
FYLLNING :
GÖR citronfromagen med mjölk enligt
anvisning på förpackningen .
Skeda eller spritsa den i formarna. LÅT stelna.
LÄGG på bär . GÖR GELE -sockret enligt
anvisning på förpackningen och skeda
över bären . LÅT stelna .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)