måndag 24 oktober 2022

MINA , HAVRERUTOR MED CREME FRAICHE , 30 ST , TILL FIKASTUNDEN .

 


                           HEJSAN  !


Mina havrerutor är fyllda med russin och en kräm 

på kräm fraiche .  mm...!

Riktiga godingar !


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör / margarin

1 dl socker

2 1/2 dl vanliga havregryn

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat 

KRÄM :

2 1/2  dl kräm fraiche

1 dl grädde

1 1/2 dl socker

4 äggulor

1 msk potatismjöl

1 msk vaniljsocker

3 dl russin


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   RÖR smör och socker vitt .

Tillsätt havregryn , vetemjöl och 

bikarbonat .  Rör till en deg .

2)   DELA degen i två .

Kavla ena till en platta ,  20 x 30 cm ,

på en bakpappersklädd plåt .

Grädda i 200 grader ,  10 minuter .

3)  KOKA en kräm av kräm fraiche,

grädde , socker, äggulor och potatismjöl.

Vispa tills den tjocknar och låt den koka upp.

Tillsätt vaniljsocker och russin .

4)  BRED krämen över den bakade degplattan .

Sänk temperaturen till 175 grader .

5)  SMULA  resterande deg över vaniljkrämen 

och grädda i ytterligare 20 minuter .

6)  LÅT kallna . Skär sedan i fyrkanter .


LYCKA TILL !



KÅLSOPPA MED NÖTFÄRS , 4 port , (lunch/middag) .

 


                          HEJSAN  !


Å....denna goda soppa måste Ni smaka !

Snabbt och enkelt går det ,  mm...!  himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g nötfärs

3 msk smör eller kokosfett

400 g vitkål

100 g purjolök

1 msk dijonsenap

1 msk soja

6 dl vatten

salt å peppar

1 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

1 dl hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FRÄS  färsen i smör eller kokosfett .

Strimla vitkålen och purjolöken och 

tillsätt den .

2)  SMAKSÄTT  med dijonsenap och soja 

och tillsätt vatten .

Låt puttra tills kålen blivit mjuk .

3)   SMAKA av med salt och peppar .

Blanda creme fraiche, majonnäs , salt, peppar 

och hackad persilja .

4)   SERVERA soppan med persiljesåsen . (3 :an) .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !

MIN , KRYDDIGA KYCKLINGGRYTA MED BLOMKÅLS- RIS , 4 port . ( middag/ lunchlåda) .

 


                      HEJSAN  !


Jag provade med färsk gurkmeja i den här grytan .

Smakrikt och färgstarkt,  men hittar DU inte det i

affären så går det bra att ta 1 tsk malen istället .

Gurkmejan ger  grytan en härligt gul färg .

VARSÅGODA !   mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kycklingfile'

100 g röd paprika 

1 bit färsk gurkmeja 

2 vitlöksklyftor

1 tsk chiliflingor

3 msk smör / kokosfett 

300 g blomkål

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

salt och peppar 

2 dl kokosmjölk

lite  vatten

lite färska kryddor


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SKÄR kycklingen i ganska små bitar .

Skär också paprikan i bitar .

2)   SKALA  den färska gurkmejan och riv den .

Riv också vitlöksklyftorna .

Fräs kyckling, paprika, gurkmeja och vitlök i smör

eller kokosfett tills kycklingen är genomstekt .

Det tar ca 5 minuter beroende på storlek på bitarna .

3)  RIV blomkålen och förväll den i 1 minut .

Låt ånga av och blanda med olivolja, vinäger, salt

och peppar .

4)   TILLSÄTT  kokosmjölken och låt det bli varmt .

Smaka av med salt och peppar .

Toppa med färska kryddor och SERVERA med 

blomkåls riset .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !