tisdag 7 augusti 2018

FLÄDERBLOM-SAFT.



                     HEJSAN !

Detta är en saft som är mycket god och dessutom
en gammal huskur mot förkylningar .
Bra också att smaksätta bål och drinkar med.
OBS ! Endast äkta fläder kan användas.

HÄR ÄR RECEPTET :
20 - 30 klasar  av  blommande  fläder,
80 g vinsyra,
1 kg strösocker,
1 kg farinsocker,
1 1/2 liter kokande vatten,
3 citroner i skivor,
BENSOAT.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ blomklasarna väl och lägg dem sen i en stor gryta
eller kruka.
BLANDA de övriga ingredienserna med det kokande vattnet
och rör så att sockret löser sig.
Slå den het över blommorna .
Låt det hela dra på sval plats, 5 dygn,  täck med lock eller
handduk .   RÖR då och då i krukan .
SILA saften i silduk och låt den självrinna .
Häll upp den på rena varma flaskor, och korka igen.
Förvara saften kallt och mörkt .
SAFTEN har inte samma hållbarhet som kokt saft och måste
förvaras  väl .

LYCKA TILL och TREVLIG SOMMAR !

PLOMMON I MADEIRA .



                  HEJSAN !

Smaka på det här Du ! mmm...

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg plommon, gärna  blandade
2 dl vatten,
7 dl socker,
2 dl Madeira,
1/2 tsk ATAMON,
1 vaniljstång,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ plommonen och dela dem på mitten.
Ta ur kärnan.   OM kärnorna är torra kan man
krossa några och blanda de hackade mandlarna
PACKA  plommonen i  burk eller kruka som
sköljts med ATAMONLÖSNING .
Koka upp vatten och socker, skumma noga och
tillsätt sen Madeira, URSKRAPET ur en vanilj-
stång och ATAMON .
HÄLL lagen  över plommonen och rör om .
Lägg på lock och låt krukan stå i kylen några dagar .
Rör om i krukan varje dag under 3 dagar .
BIND  sen över krukan  eller lägg locket på.

TREVLIG SOMMAR !