tisdag 7 augusti 2018
FLÄDERBLOM-SAFT.
HEJSAN !
Detta är en saft som är mycket god och dessutom
en gammal huskur mot förkylningar .
Bra också att smaksätta bål och drinkar med.
OBS ! Endast äkta fläder kan användas.
HÄR ÄR RECEPTET :
20 - 30 klasar av blommande fläder,
80 g vinsyra,
1 kg strösocker,
1 kg farinsocker,
1 1/2 liter kokande vatten,
3 citroner i skivor,
BENSOAT.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ blomklasarna väl och lägg dem sen i en stor gryta
eller kruka.
BLANDA de övriga ingredienserna med det kokande vattnet
och rör så att sockret löser sig.
Slå den het över blommorna .
Låt det hela dra på sval plats, 5 dygn, täck med lock eller
handduk . RÖR då och då i krukan .
SILA saften i silduk och låt den självrinna .
Häll upp den på rena varma flaskor, och korka igen.
Förvara saften kallt och mörkt .
SAFTEN har inte samma hållbarhet som kokt saft och måste
förvaras väl .
LYCKA TILL och TREVLIG SOMMAR !
PLOMMON I MADEIRA .
HEJSAN !
Smaka på det här Du ! mmm...
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg plommon, gärna blandade
2 dl vatten,
7 dl socker,
2 dl Madeira,
1/2 tsk ATAMON,
1 vaniljstång,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ plommonen och dela dem på mitten.
Ta ur kärnan. OM kärnorna är torra kan man
krossa några och blanda de hackade mandlarna
PACKA plommonen i burk eller kruka som
sköljts med ATAMONLÖSNING .
Koka upp vatten och socker, skumma noga och
tillsätt sen Madeira, URSKRAPET ur en vanilj-
stång och ATAMON .
HÄLL lagen över plommonen och rör om .
Lägg på lock och låt krukan stå i kylen några dagar .
Rör om i krukan varje dag under 3 dagar .
BIND sen över krukan eller lägg locket på.
TREVLIG SOMMAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)