söndag 9 augusti 2020

TEKAKOR MED KIKÄRTER , 20 ST .





                 HEJSAN !

JÄTTEGODA  TEKAKOR ,
Ett  litet  annorlunda  recept,  men ack så goa !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk kikärter (ca 250 g) avrunna
50 g smör
5 dl vatten
25 g jäst
1 msk ljus sirap
2 tsk salt
2 tsk hel anis, stöt i mortel
ca  11 1/2 dl rågsikt

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  kikärterna  i  ett  durkslag .
Lägg  dem  i  en  bunke  och  mixa  dem
med  en  stavmixer .
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull .
Tillsätt  vattnet  och  låt  degvätskan  bli  fingervarm .
SMULA  ner  jästen  i en  bunke.
Tillsätt  lite  av  degvätskan  och  rör  tills
jästen  har  lösts  upp .
Tillsätt  resten  av  vätskan, samt  kikärter, sirap,
salt,  anis  och  det  mesta  av  rågsikten .
Arbeta  ihop  allt  till  en  kladdfri  deg .
Låt  den  jäsa  under  bakduk  i  ca  1  timme .
STJÄLP  upp  degen  på  ett  mjölat  bakbord
och  arbeta  degen  något .
Dela  degen  i  20  lika  stora  bitar .
Forma  varje  bit  till  en  rund  bulle  och  kavla 
ut  den  till  en  rund  kaka  ca  12 cm i diameter.
Lägg tekakorna  på  plåtar  med  bakplåtspapper 
och  nagga  dem  med  en  gaffel .
Låt  bröden  jäsa  under  bakduk i  30-40 min .
Sätt  ugnen  på 225  grader .
GRÄDDA  tekakorna  mitt  i  ugnen  ca  10  min .
Låt  dem  svalna  under  bakduk  på  galler .

LYCKA  TILL !