HEJSAN !
JÄTTEGODA TEKAKOR ,
Ett litet annorlunda recept, men ack så goa !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk kikärter (ca 250 g) avrunna
50 g smör
5 dl vatten
25 g jäst
1 msk ljus sirap
2 tsk salt
2 tsk hel anis, stöt i mortel
ca 11 1/2 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ kikärterna i ett durkslag .
Lägg dem i en bunke och mixa dem
med en stavmixer .
SMÄLT smöret i en kastrull .
Tillsätt vattnet och låt degvätskan bli fingervarm .
SMULA ner jästen i en bunke.
Tillsätt lite av degvätskan och rör tills
jästen har lösts upp .
Tillsätt resten av vätskan, samt kikärter, sirap,
salt, anis och det mesta av rågsikten .
Arbeta ihop allt till en kladdfri deg .
Låt den jäsa under bakduk i ca 1 timme .
STJÄLP upp degen på ett mjölat bakbord
och arbeta degen något .
Dela degen i 20 lika stora bitar .
Forma varje bit till en rund bulle och kavla
ut den till en rund kaka ca 12 cm i diameter.
Lägg tekakorna på plåtar med bakplåtspapper
och nagga dem med en gaffel .
Låt bröden jäsa under bakduk i 30-40 min .
Sätt ugnen på 225 grader .
GRÄDDA tekakorna mitt i ugnen ca 10 min .
Låt dem svalna under bakduk på galler .
LYCKA TILL !