tisdag 25 februari 2020

MACADAMIA-RUTOR , 15 -18 RUTOR.


                 HEJSAN !

Smörstinn mördegsbotten med lager av kokos,
mörk choklad, kola och nötter . .mmm .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g halverade MAKADAMIANÖTTER
225 g vetemjöl , BERTE QVARN
salt
175 g RUMSTEMPERERAT smör
75 g farinsocker
150 g mörk choklad
75 g kokosflingor
KOLA
110 g smör/margarin
110 g farinsocker
25 g vetemjöl
1 msk vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  ugnen till 175 grader .
Sprid ut nötterna i en långpanna
och rosta i 5 minuter, ställ åt sidan.
HÄLL mjöl och en nypa salt i en skål,
eller gärna i en matberedare med kniv .
Tillsätt och arbeta först in smör och
sedan socker.  Tryck ut degen i formen.
Grädda ca 15 minuter mitt i ugnen  tills
mördegen blivit gyllenbrun .
Ta ut formen och låt svalna något .
KOLA :
LÄGG smör, socker, mjöl och vispgrädde
i en liten kastrull .  RÖR ihop på låg värme,
låt sedan koka upp under omrörning .
Ta bort från spisplattan .
FINHACKA  chokladen och strö över den
gräddade mördegen .
Strö över kokosflingorna och de rostade
nötterna .  TÄCK med kolasåsen.
Ställ åter in formen i ugnen och grädda
15 - 20 minuter tills kolan blivit bubblande
brun .  TA ur ugnen och låt svalna i formen .
DELA  i  bitar .

LYCKA TILL !

SQUASHOMELETT , 4 PERS.




                            HEJSAN !

mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
6 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 stor squash, ca 500 g
1/2 tsk salt
svartpeppar
150 g tärnad fetaost
smör /margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Vispa samman ägg och grädde .
Riv squashen grovt och tryck ut det
mesta  av vätskan genom ett durkslag .
Blanda ner squashen i äggsmeten .
Salta och peppra .
Vänd ner fetaosten .
SMÄLT smör i en rejäl stekpanna,
gärna en som kan sättas in i ugnen .
Häll i smeten .
Stek på spisen tills äggsmeten stelnat .
SÄTT in pannan i ugnen i några minuter
tills omeletten fått färg eller vänd den
med hjälp av en stor tallrik eller ett lock
och stek andra sidan färdig på spisen .

LYCKA TILL !

TOSCAKAKOR , CA 15 ST .



                     HEJSAN !

Nu är jag sugen på att baka, -kan det vara vädret tro ?
Så vi börjar med dessa underbart goa kakor .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smält smör/margarin
2 msk vispgrädde

KNÄCKGLASYR :
1 dl sötmandel
50 g smör/margarin
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk grädde.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker .
BLANDA  mjöl, bakpulver och rör ner
det i smeten med matfett och grädde .
SKÅLLA  mandeln och flaga den .
Smält matfettet, blanda ned mandel ,
socker, mjöl och grädde .
Låt glasyren sjuda upp .
FÖRDELA  kaksmeten i små runda
väl smorda och bröade bakelseformar .
GRÄDDA i 200 grader ca 10 minuter,
bred glasyren över, grädda ca 10 min till.

LYCKA TILL !


GRATINERAD KASSLER MED ÄDELOST, 1 PERS.



                HEJSAN !

mmm...så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET .
100 g kassler
50 g ädelost
50 g HARICOTS VERTS
50 g sockerärter
salt, svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skiva kasslern och lägg skivorna
på en ugnsplåt .
Fördela osten över och gratinera
i ugn 15 minuter .
KOKA HARICOTS VERTS och
sockerärter 30 sekunder .
Häll av vattnet och strö över salt
och svartpeppar .
SERVERA med småtomater till
den gratinerade kasslern .

SMAKLIG MÅLTID !