söndag 13 april 2008

Gamla mormor Ellas Vaniljhorn.

En tradition i min släkt.

200g smör
4,5dl vetemjöl
2msk vaniljsocker

Garnering:3msk strösocker.

Gör så här.
Blanda samman smör,vetemjöl o vaniljsocker,
låt vila i kylen 1timma.

Sen gör Du:
Dela degen i ca 50bitar.Rulla till horn.
Grädda i 175 graderi 12 minuter.
Doppa de heta kakorna i strösocker.

Njut till kaffet!

Farmors Chokladkakor.

Ibland är jag så gottesugen då kan det bli de här.
UGN :175 GRADER 10-12 min.
100g margarin(smör)
1dl socker(rörsocker)
3msk kakao
3 1/4dels dl.vetemjöl.
Pensling och garnering.
1uppvispat ägg
1/2dl hackad mandel
1/2dl pärlsocker.

Gör så här.
Blanda samman smör o socker
tillsätt kakao o vetemjöl.
Låt degen vila i kylen en stund,ca 30min.
Tag ut degen från kylen
håll degen i händerna en stund
kavla sedan ut tunnt och ta ut kakor med mått.
typ:ett upponerpåvänt glas.
eller pepparkaksmått.

De här är roliga att göra. Prova får Du se!

Dundergröt. 4port. Farmors recept.

Gröt till frukost är bra för magen.
Lägg1/2dl linfrö,2dl. hackad torkad frukt
(katrinplommon,aprikoser,päron,äpplen)
1/2dl russin i 5dl, vatten över natten.
Tillsätt 1dl havrekli,2dl vatten (eller mer om det behövs)
och 2dl havregryn på morgonen .
Koka 4-5 minuter under omrörning.tillsätt 1/2tsk.salt.
koka färdigt.Servera med mjölk eller Rismjölk.

En bra start på dagen.

Läckert matbröd med soltorkade tomater ca 12 bitar

hej,nu ska vi baka bröd.

50g jäst
4dl vatten
1tsk salt
2msk strösocker(gärna RÅSOCKER STRÖ)
5msk olivolja
1/2dl havrekli
10-12dl vetemjöl
12 soltorkade tomater i olja
kvistar av färsk Rosmarin
1-2msk flingsalt
2 msk olivolja.

Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader.
Häll det i en matberedare och smula i jästen.
Tillsätt salt ,socker o olja.
Rör runt så allt blandas.
Tillsätt havrekli och sedan vetemjöl lite i taget
och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Täck degen och låt den jäsa i matberedarenca 45 minuter.
Smörj en form (ca 20gånger30 cm) med olivolja.
När degen jäst färdigt ,kör den några varv
så att den känns smidig.
Tryck ut degen i den smorda formen.
Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Strax innan brödet ska in i ugnen trycker Du ner
de soltorkade tomaterna halvvägs i degen.
Stick även ner några kvistar Rosmarin här o där.
Ringla över några msk av en extra god olivolja
och strö över flingsalt.
Grädda 35-40 minuter på nedersta falsen i ugnen.
Låt brödet svalna lite innan Du knackar ur det ur formen.

En god ost till är inte dumt.Eller vad Du gillar som pålägg.

Chokladbanan 4port.

När jag har ätit Fisk vill jag gärna ha en efterrätt.

2bananer
50g mörk choklad eller mjölkchoklad.

Gör så här:
Dela de oskalade bananerna längs med.
Bryt chokladen i små bitar och
tryck ner i bananköttet.
Grilla bananerna med skalet neråt.

mmmm, jättegott!
Pröva Du med.

lättlagad curryfisk 4port.

Hej, nu ska vi laga curryfisk.

Lägg rejält med hackad purjolök och hackad tomat
i en smord form.
Fördela 600g fiskfileer (hoki,sej eller torsk) över.
Smaksätt fisken med salt o vitpeppar.
Fräs curry i lite flytande margarin,
häll över matlagningsgrädde och rör om.
Häll såsen över fisken.
Sätt in i ugnen,225grader,ca.20minuter.
Servera med ris eller potatis och
grönsaker som Du tycker om.

Detta är jättegott.Pröva Du också!