HEJSAN !
MUMSIGA VETEBULLAR SOM PASSAR LIKA BRA i
PICKNICKKORGEN SOM TILL KAFFEKALASET . mm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
200 g kesella
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
FYLLNING :
1 dl socker
4 tsk kardemumma, mald
ca 2 äpplen
saften av 1/2 citron
PENSLING :
1 ägg
mandelspån
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMÄLT smöret , tillsätt mjölken och värm till 37 grader .
Smula ner jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av degspadet .
Tillsätt därefter resten av vätskan, kesella, socker, salt och kardemumma .
2) TA i det mesta av mjölet och arbeta degen smidig . Låt jäsa 40 minuter.
3) BLANDA socker och kardemumma. Spara ca 1/4 till garnering .
4) SKALA och dela äpplena i klyftor eller bitar . Pressa citronsaft över .
Vänd klyftorna i kardemummasockret .
5) DELA degen mitt itu . Knåda och forma runda och släta bullar .
Lägg dem i aluminiumformar eller pappersformar .
Tryck ner några äppelbitar i varje . Låt jäsa 30 - 40 minuter .
6) PENSLA med ägg , strö på kardemummasocker och mandelspån.
7) GRÄDDA mitt i ugnen 5 - 7 minuter .
HIMLA GODA !
TREVLIG FIKASTUND !
LYCKA TILL !