tisdag 9 juni 2015

SYSTERKAKA ...ETT SNABBVETEBRÖD !

Hej igen !

Det här bakades när jag var liten tös !
Så receptet har några år på nacken ...  .
Det är bakat på bakpulver och det kan
sparas några dagar , tack vare den saftiga
fyllningen.

Så var så goda !

7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk strösocker
100 g smör /margarin
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
FYLLNING:
3 msk smält smör /margarin
3 msk strösocker
4 msk hackat apelsinskal
TILL PENSLING:
1 ägg
TILL GARNERING:
1 påse mandelspån

Så här gör DU:
BLANDA de torra ingredienserna i en bunke.
SKIVA ner fettet , slå i mjölken och ägget och
arbeta snabbt ihop degen .
TAG upp den på mjölat bakbord och kavla ut
den till en avlång kaka.
BLANDA  ihop fyllningen och bred på degen ,
rulla ihop den från LÅNGSIDAN och
skär rullen i 14 bitar.
STÄLL dem i en smord RUND bakform .
PENSLA med uppvispat ägg  och strö på
mandelspånen .

GRÄDDA på nedersta falsen i 200 grader
ca 30 minuter.
LÅT bullkakan kallna med formen över sig .

...  mmm så gott,  med ett glas kall mjölk till ..
eller  1 kopp kaffe !
LYCKA TILL !

NAMNSDAGSHJÄRTA ELLER ... ?

Hej igen!

Ett sätt att fira den man tycker om .

3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 g smör /margarin
2 ägg
3/4 dl mjölk
3/4 dl kokande vatten
GLASYR:
2 dl florsocker
1 tsk kakao
2 msk vatten
GARNERING:
färgat strössel

Så här gör DU:
BLANDA  alla torra ingredienser i en skål.
Smält fettet .
Vispa äggen och blanda med mjölken.
Rör ner äggsmeten i skålen, slå  i fettet och
det kokande vattnet .
HÄLL i smeten i en smord och bröad HJÄRT - FORM
ca 1 liter  och grädda på nedersta falsen i 175 grader
i 40 minuter ..
Låt kakan kallna på galler med formen över sig.
RÖR  ihop glasyren och bred på den kalla kakan .

GARNERA  med färgat strössel på ovansidan runt hjärtat .

LYCKA TILL !