måndag 29 november 2021

UNDERBARA MATBRÖD ! 20 ST.

 

HEJSAN  !


GRAHAMS-RUTOR  MED KESELLA !

Kesella ger en smidig deg och saftiga bröd-rutor .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

25 g smör/margarin

1 1/2 tsk salt

2 msk flytande honung

250 g kesella 10 %

 3 - 5 dl grahamsmjöl

ca 12 - 13  dl  vetemjöl special

GARNERING :  pudrat  mjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner jästen i en degbunke.

Värm vattnet i en kastrull till fingervarmt , ca  27 grader.

Häll lite degspad  över jästen och rör så att jästen löses upp .

TILLSÄTT  resterande mängd  degspad, smör, salt, honung,

kesella, grahamsmjöl och det mesta av vetemjöl special.

ARBETA degen smidig , gärna med maskin.

Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt .

Platta ut på en bakplåtspappersklädd plåt.

SKÄR plattan i rutor med degskrapa eller oljad kniv .

Låt degen jäsa 20 minuter.   SÄTT ugnen på 225 grader .

GRÄDDA i ugnens mitt 5 - 7 minuter .

GOD  - JUL !




kesella ,grahamsmjöl och det mesta av vetemjöl special .



JULGRANS - BULLE , 24 BULLAR

 

                                     HEJSAN  !

Kanske är det lite tidigt att lägga ut detta recept på denna JULGRANS --BULLE nu ?

Men det är så mycket annat som ska göras innan JUL ,  så det kan vara bra att ha receptet 

ifall Du ska göra JULGRANS - BULLEN .

*HÄR ÄR RECEPTET :

*50 g jäst,  200 g smör,  5 dl mjölk,  2 kuvert saffran eller (1 kuvert  saffran + 1 tsk kardemumma)

(Du får den gula färgen, men inte så tydlig smak av saffran,  - utan kardemumma ) mm... ! 

* 2 dl strösocker, 1/2 tsk salt, 1 1/2  liter vetemjöl

DEKORERA  med uppvispat ägg + pärlsocker .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke , Smält smöret / margarinet ,  häll i mjölken och låt det bli fingervarmt ,

37 grader .

Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den har löst sig. Häll i resten av mjölken.

TILLSÄTT *stött saffran , socker, salt. *Stöt saffranet i en kopp /mortel + 1 sockerbit 

eller 1 tsk strösocker, tillsätt 2 msk mjölk, + 1 msk vatten att skölja ur morteln med .

Blanda i nästan allt mjölet  (+eventuellt kardemumma),  arbeta degen smidig .  JÄS 30 min.

När degen är färdigjäst ta upp den på mjölat bakbord ,  dela den i 2 delar .

Baka ut till 1 JULGRAN och lussekatter  eller 2 julgranar .

UTBAKNING AV JULGRAN :

LÄGG små runda bullar som en triangel . Börja med 1 bulle, sedan 2 bullar , 3, 4, 5 och

avsluta med 7 bullar .  Samt 2 avlånga bullar som skaft .

JÄS 30 min.  Ta upp degen , knåda lite grann och börja utbakningen .

Ta fram en plåt med bakplåtspapper, börja och lägg en liten bulle på kortsidan

bygg på neråt så DU får en triangel med sist 7 bullar.  Jäs den ut-bakade Granen i 40 min.

Pensla Granen med uppvispat ägg  och strö på pärlsocker .

GRÄDDA  granen i 200 grader 20 - 25 minuter .

(gör Du lussekatter ;pensla med ägg , strö på russin,Grädda i 250 grader i 6 - 8 min.)


När  Granen har svalnat /kallnat och Du ska servera den 

sätt små födelsedags ljus;  1 ljus i varje bulle ,  tänd ljusen 

och ställ ljus-Granen på kaffebordet . Beskåda skådespelet !

OBS ! INGEN I SÄLLSKAPET FÅR TA EN BULLE INNAN GRANEN 

ÄR SLÄKT AV NÅGON VUXEN.  (INGA BARN FÅR BLÅSA UT )


ALL LYCKA TILL !  och  GOD JUL !