måndag 30 november 2020

lussebulle i långpanna - ska vara saffransrutor i långpanna .

LUSSEBULLE I LÅNGPANNA CA 18 BITAR .





                                            HEJSAN !

Baka  läckra  lussebullar  med  härlig  smak  av  mandel .
Och  när  DU  gör  dem  på  det  här  sättet  i  en  långpanna
blir  de  extra  saftiga .  Jättegoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  mjölk
2  dl  mandel -mjöl
1/2  finriven  bittermandel
eller  1/2 - 1 droppe  bittermandel  hushållsarom
1  kuvert  saffran ,  0, 5 g
2  krm  salt
25  g  jäst  för  söta  degar 
75  g  rumsvarmt  smör /margarin
3/4  dl  vit  sirap 
1  ägg
1/2  tsk  ny - stött  kardemumma
7 1/2  -  8  dl  vetemjöl

GARNERING :
1  ägg,
pärlsocker
hackad  sötmandel 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HÄLL  mjölken  i  en  kastrull  och  tillsätt  mandel -mjöl
och  bittermandel .
Stöt  saffranet  med  saltet  till  ett  fint  pulver  och  
tillsätt  i  kastrullen .
SMULA  jästen  i  en  degbunke ,
Värm  upp  mjölk-blandningen  under  omrörning  till finger-
varm  temperatur,  häll  den  över  jästen  och  rör  om  tills 
jästen  är  upplöst .
KLICKA   ner  matfettet  och  tillsätt  sirap ,  ägg   och  
kardemumma .
BLANDA  sist  ner  6  dl  av  vetemjölet  och  arbeta  snabbt
samman  till  en  slät  deg .  TÄCK  med  bakduk  och  låt 
degen  vila  i  bunken  ca  30  minuter .
BLANDA  ner  det  sparade  vetemjölet  i  degen ,  eller  så  
mycket  att  degen  blir  smidig  men  ändå  ganska  vek 
efter  att  den  knådats.
KLÄ en liten långpanna , ca  25 x 35 cm med bakplåtspapper.
Klicka  ut  degen och tryck  sedan ut den , med vatten-
sköljda händer ,  till  jämntjock  degplatta.
Markera rutor genom degen med en degskrapa .
LÅT degen jäsa till knappt dubbel storlek ca 40  min.
Sätt ugnen på 200 grader .PENSLA det färdigjästa  brödet 
lätt  med  uppvispat  ägg .Strö  över  pärlsocker och mandel .
GRÄDDA  brödet  i nedre  delen av ugnen i 18 - 20 min.
BRYT  brödet i rutor  vid  servering.

GOD  JUL !


vila  i  bunken 



PEPPARKAKSSTUBBE, 6 REJÄLA BITAR ELLER 12 MINDRE.




                                HEJSAN !

Å ,  DET DOFTAR  PEPPARKAKA !

PEPPARKAKSSTUBBE FYLLD MED LINGONGRÄDDE
ÄR EN FRÄSCH OCH SÖT AVSLUTNING PÅ KVÄLLEN .

HÄR ÄR RECEPTET :
5  äggvitor
2  dl  strösocker
1/2  dl  florsocker 
1/2  dl  majsstärkelse
1  dl  mandel-mjöl
2  msk  pepparkakskryddor
1  dl  mandelspån 

FYLLNING :
5  dl  vispgrädde
1  msk  strösocker
2  dl  frysta  och  tinade  lingon

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT ugnen  på  175  grader .
Vispa  äggvitorna  med  1/2  dl  av  sockret .
När  det  börjar  bli  vitt  och  fast , 
tillsätt  resten  av  sockret  lite i  taget .
BLANDA  florsocker,  majsstärkelse,  mandel-mjöl
och  pepparkakskryddor  och  vänd  ner  i  
marängsmeten .
RITA  en  rektangel,  ca  20 x 30  cm ,  på  baksidan 
av  ett  bakplåtspapper .
SPRITSA  ca  8  längder  inne  i  rektangeln ,  låt  
längderna  överlappa  varandra  något .
STRÖSSLA  över  mandelspån  .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  i  15  -  20  minuter .
NÄR  rullen  är  klar ,  vänd  den  upp  och  ner  på
ett  bakplåtspapper .  LÅT  SVALNA  .

FYLLNING  :
VISPA  GRÄDDEN  fast  tillsammans  med  sockret ,
blanda  sedan  ner  lingonen  och  bre  fyllningen  på  kakan .
RULLA   ihop  rullen  med  hjälp  av  bakplåtspappret .
LÄGG  den  med  skarven  neråt  i  kyl   på  ett  fat  .

DEKORERA  PEPPARKAKSRULLEN  
med  lite  pudrat  florsocker  och   lingon  
om  DU  vill .

GOD  JUL !