måndag 30 november 2020
LUSSEBULLE I LÅNGPANNA CA 18 BITAR .
HEJSAN !
Baka läckra lussebullar med härlig smak av mandel .
Och när DU gör dem på det här sättet i en långpanna
blir de extra saftiga . Jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
2 dl mandel -mjöl
1/2 finriven bittermandel
eller 1/2 - 1 droppe bittermandel hushållsarom
1 kuvert saffran , 0, 5 g
2 krm salt
25 g jäst för söta degar
75 g rumsvarmt smör /margarin
3/4 dl vit sirap
1 ägg
1/2 tsk ny - stött kardemumma
7 1/2 - 8 dl vetemjöl
GARNERING :
1 ägg,
pärlsocker
hackad sötmandel
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL mjölken i en kastrull och tillsätt mandel -mjöl
och bittermandel .
Stöt saffranet med saltet till ett fint pulver och
tillsätt i kastrullen .
SMULA jästen i en degbunke ,
Värm upp mjölk-blandningen under omrörning till finger-
varm temperatur, häll den över jästen och rör om tills
jästen är upplöst .
KLICKA ner matfettet och tillsätt sirap , ägg och
kardemumma .
BLANDA sist ner 6 dl av vetemjölet och arbeta snabbt
samman till en slät deg . TÄCK med bakduk och låt
degen vila i bunken ca 30 minuter .
BLANDA ner det sparade vetemjölet i degen , eller så
mycket att degen blir smidig men ändå ganska vek
efter att den knådats.
KLÄ en liten långpanna , ca 25 x 35 cm med bakplåtspapper.
Klicka ut degen och tryck sedan ut den , med vatten-
sköljda händer , till jämntjock degplatta.
Markera rutor genom degen med en degskrapa .
LÅT degen jäsa till knappt dubbel storlek ca 40 min.
Sätt ugnen på 200 grader .PENSLA det färdigjästa brödet
lätt med uppvispat ägg .Strö över pärlsocker och mandel .
GRÄDDA brödet i nedre delen av ugnen i 18 - 20 min.
BRYT brödet i rutor vid servering.
GOD JUL !
vila i bunken
PEPPARKAKSSTUBBE, 6 REJÄLA BITAR ELLER 12 MINDRE.
HEJSAN !
Å , DET DOFTAR PEPPARKAKA !
PEPPARKAKSSTUBBE FYLLD MED LINGONGRÄDDE
ÄR EN FRÄSCH OCH SÖT AVSLUTNING PÅ KVÄLLEN .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 äggvitor
2 dl strösocker
1/2 dl florsocker
1/2 dl majsstärkelse
1 dl mandel-mjöl
2 msk pepparkakskryddor
1 dl mandelspån
FYLLNING :
5 dl vispgrädde
1 msk strösocker
2 dl frysta och tinade lingon
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Vispa äggvitorna med 1/2 dl av sockret .
När det börjar bli vitt och fast ,
tillsätt resten av sockret lite i taget .
BLANDA florsocker, majsstärkelse, mandel-mjöl
och pepparkakskryddor och vänd ner i
marängsmeten .
RITA en rektangel, ca 20 x 30 cm , på baksidan
av ett bakplåtspapper .
SPRITSA ca 8 längder inne i rektangeln , låt
längderna överlappa varandra något .
STRÖSSLA över mandelspån .
GRÄDDA i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter .
NÄR rullen är klar , vänd den upp och ner på
ett bakplåtspapper . LÅT SVALNA .
FYLLNING :
VISPA GRÄDDEN fast tillsammans med sockret ,
blanda sedan ner lingonen och bre fyllningen på kakan .
RULLA ihop rullen med hjälp av bakplåtspappret .
LÄGG den med skarven neråt i kyl på ett fat .
DEKORERA PEPPARKAKSRULLEN
med lite pudrat florsocker och lingon
om DU vill .
GOD JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)