lördag 28 juli 2018

BLÅBÄRSLIKÖR.




                 HEJSAN !

Det finns olika  sätt  att  göra  likör  och det är inte alltid att man  lyckas .
Det här receptet är ganska enkelt  eftersom  man utgår från  kokt  saft .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  liter  blåbär,
3  dl  vatten ,
1  kanelstång ,
några kryddnejlikor ,
9  hg  strösocker ,
Brännvin  Special.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  Blåbär, vatten och kryddor i en kastrull
och koka under lock omkring en halvtimme.
Krossa bären  med en träslev mot kanten.
HÄLL upp saften och låt den självrinna .
Slå saften tillbaka i den diskade grytan(bara hett vatten)
och koka upp .
TILLSÄTT sockret och rör om så att det smälter .
Sjud 10 minuter.
Ta sen kastrullen av värmen och låt den svalna.
SMAKA av saften med Brännvin Special till lagom
styrka .
Fyll på flaska och korka igen .
Fyll flaskorna  så fulla som möjligt och ställ dem svalt.
Lagra likören minst 1 månad innan den används .
(men gärna fram till Jul-Afton)

TREVLIG SOMMAR !


TOMATCHUTNEY .




                    HEJSAN !

mmm...Chutney  är en kryddstark  sås  som man använder
istället  för  ketchup  till  spaghetti,  korv  eller  andra
vardagsrätter .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  små  fasta  tomater ,
300 g färsk bunt - lök,
2 st.  syrliga  äpplen,
1 grön paprika ,
1 dl inläggningsättika ,
1  tsk  salt,
1 1/4  dl  strösocker ,
pressad saft  av  2  citroner,
1  tsk  malen  ingefära .
½  tsk  chilipeppar ,
ATAMON,( läs  på  flaskan )

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÅLLA  tomaterna  i  kokande  vatten,  dra  bort  skalet
och  hacka  dem  grovt .
Skala  och  finhacka  löken,  de  skalade  äpplena  och  de
urkärnade  paprikorna .
LÄGG  grönsakerna  i  en  syltgryta  och  slå  på  den
blandade  inläggningsättikan  och  de  övriga  ingredienserna.
Koka  upp  långsamt  och  låt  såsen småkoka  utan  lock
20 - 30 minuter ,  tills  den  är  tjock  och  smidig .
TA  KASTRULLEN  av  värmen  och  rör  ner  ATAMON
(Läs på flaskan ).
Slå  upp chutneyn  i  väl  rengjorda  burkar  och  täck  dem
väl.  FÖRVARAS SVALT .

TREVLIG SOMMAR !

VINTERNS PAPRIKASALLAD .



                HEJSAN !

mmm...Det här är himla gott att äta under vintern ,
bara att plocka fram en burk, - dessutom är det
nyttigt också !  Passa på när paprikorna har bra priser.
Och hemlagat - pricken över it !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ½ kg paprika, i olika färger eller alla i samma färg,
2 dl strösocker ,
3/4 msk salt,
1 bit hel ingefära,
7 svartpepparkorn,
2 torkade pepparskidor,
1 bit muskotblomma,
1 ½ dl ättikssprit,
3 dl vatten ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ paprikan väl, dela den och ta bort kärnhusen .
Strimla den fint och lägg den i en syltgryta .
KOKA  upp  rikligt  med vatten och slå det över så att
det knappt  täcker  paprikan .
Låt  det dra  under lock  10  min  och slå sedan  av vattnet.
STRÖ  socker över paprikan ,  lägg i  kryddorna  och  slå
sist   över  ättiksspriten  och  vatten .
Rör  om  och  låt  grytan  sakta  koka  upp  och  sjuda  under
lock  i  15 minuter  så  att sockret  är  helt  löst .
Skumma  ytan  noga  .
ATAMON, (läs på flaskan ).
SLÅ  upp  salladen  i  väl  rengjorda  burkar ,  täck  med  lock
och  förvara  svalt .

TREVLIG SOMMAR !

MIN BÄSTA PICKLES.




                     HEJSAN !

Till pickles kan Du blanda lite av varje som man har
i den egna täppan  eller köpa billigt .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg blandade grönsaker t ex :
blomkål,
gröna bönor ,
späda morötter,
små tomater,
små gurkor,
squash,
smålök ,
SALTLAG :
1 dl salt per liter vatten,
ÄTTIKSLAG :
1 liter inläggningsättika,
500 g socker,(knappt 6 dl )
15 - tal svartpepparkorn,
2 tsk gult  senapsfrö,
5 cm färsk pepparrot,

SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRBERED  grönsakerna genom att skölja dem noga
och sedan dela dem i mindre bitar om så behövs.
KOKA  upp en salt-lag,  låt den svalna  och slå den
sedan över grönsakerna så att de täcks helt .
Låt dem dra på KALL plats 1 dygn .
TA upp grönsakerna ur salt-lagen och lägg dem i kokande
vatten bara 2-3 minuter.
TA upp dem och låt rinna av väl .
PACKA picklesen i burk eller kruka och varva med skivor
av pepparroten .
Koka upp ättikslagen och slå den HET över .
LÅT picklesen dra 3 - 4 veckor .

TREVLIG SOMMAR !