lördag 28 juli 2018
BLÅBÄRSLIKÖR.
HEJSAN !
Det finns olika sätt att göra likör och det är inte alltid att man lyckas .
Det här receptet är ganska enkelt eftersom man utgår från kokt saft .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 liter blåbär,
3 dl vatten ,
1 kanelstång ,
några kryddnejlikor ,
9 hg strösocker ,
Brännvin Special.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA Blåbär, vatten och kryddor i en kastrull
och koka under lock omkring en halvtimme.
Krossa bären med en träslev mot kanten.
HÄLL upp saften och låt den självrinna .
Slå saften tillbaka i den diskade grytan(bara hett vatten)
och koka upp .
TILLSÄTT sockret och rör om så att det smälter .
Sjud 10 minuter.
Ta sen kastrullen av värmen och låt den svalna.
SMAKA av saften med Brännvin Special till lagom
styrka .
Fyll på flaska och korka igen .
Fyll flaskorna så fulla som möjligt och ställ dem svalt.
Lagra likören minst 1 månad innan den används .
(men gärna fram till Jul-Afton)
TREVLIG SOMMAR !
TOMATCHUTNEY .
HEJSAN !
mmm...Chutney är en kryddstark sås som man använder
istället för ketchup till spaghetti, korv eller andra
vardagsrätter .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg små fasta tomater ,
300 g färsk bunt - lök,
2 st. syrliga äpplen,
1 grön paprika ,
1 dl inläggningsättika ,
1 tsk salt,
1 1/4 dl strösocker ,
pressad saft av 2 citroner,
1 tsk malen ingefära .
½ tsk chilipeppar ,
ATAMON,( läs på flaskan )
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA tomaterna i kokande vatten, dra bort skalet
och hacka dem grovt .
Skala och finhacka löken, de skalade äpplena och de
urkärnade paprikorna .
LÄGG grönsakerna i en syltgryta och slå på den
blandade inläggningsättikan och de övriga ingredienserna.
Koka upp långsamt och låt såsen småkoka utan lock
20 - 30 minuter , tills den är tjock och smidig .
TA KASTRULLEN av värmen och rör ner ATAMON
(Läs på flaskan ).
Slå upp chutneyn i väl rengjorda burkar och täck dem
väl. FÖRVARAS SVALT .
TREVLIG SOMMAR !
VINTERNS PAPRIKASALLAD .
HEJSAN !
mmm...Det här är himla gott att äta under vintern ,
bara att plocka fram en burk, - dessutom är det
nyttigt också ! Passa på när paprikorna har bra priser.
Och hemlagat - pricken över it !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ½ kg paprika, i olika färger eller alla i samma färg,
2 dl strösocker ,
3/4 msk salt,
1 bit hel ingefära,
7 svartpepparkorn,
2 torkade pepparskidor,
1 bit muskotblomma,
1 ½ dl ättikssprit,
3 dl vatten ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ paprikan väl, dela den och ta bort kärnhusen .
Strimla den fint och lägg den i en syltgryta .
KOKA upp rikligt med vatten och slå det över så att
det knappt täcker paprikan .
Låt det dra under lock 10 min och slå sedan av vattnet.
STRÖ socker över paprikan , lägg i kryddorna och slå
sist över ättiksspriten och vatten .
Rör om och låt grytan sakta koka upp och sjuda under
lock i 15 minuter så att sockret är helt löst .
Skumma ytan noga .
ATAMON, (läs på flaskan ).
SLÅ upp salladen i väl rengjorda burkar , täck med lock
och förvara svalt .
TREVLIG SOMMAR !
MIN BÄSTA PICKLES.
HEJSAN !
Till pickles kan Du blanda lite av varje som man har
i den egna täppan eller köpa billigt .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg blandade grönsaker t ex :
blomkål,
gröna bönor ,
späda morötter,
små tomater,
små gurkor,
squash,
smålök ,
SALTLAG :
1 dl salt per liter vatten,
ÄTTIKSLAG :
1 liter inläggningsättika,
500 g socker,(knappt 6 dl )
15 - tal svartpepparkorn,
2 tsk gult senapsfrö,
5 cm färsk pepparrot,
SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRBERED grönsakerna genom att skölja dem noga
och sedan dela dem i mindre bitar om så behövs.
KOKA upp en salt-lag, låt den svalna och slå den
sedan över grönsakerna så att de täcks helt .
Låt dem dra på KALL plats 1 dygn .
TA upp grönsakerna ur salt-lagen och lägg dem i kokande
vatten bara 2-3 minuter.
TA upp dem och låt rinna av väl .
PACKA picklesen i burk eller kruka och varva med skivor
av pepparroten .
Koka upp ättikslagen och slå den HET över .
LÅT picklesen dra 3 - 4 veckor .
TREVLIG SOMMAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)