måndag 17 december 2018

SAFFRANSKAKA MED VIT CHOKLAD , 8 BITAR.




                         HEJSAN !

Smaka på den här ,  underbart  JULE - GOD !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör
100 g vit choklad
3 ägg
2 dl turkisk  yoghurt
1 dl SUKRIN
2 1/2  dl  rismjöl
2 1/2   dl  mandel-mjöl
+ till formen
3 tsk bakpulver
1 pkt saffran
TOPPING :
SUKRIN  MELLIS

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
SMÄLT smöret i en kastrull och bryt i den vita chokladen.
Vispa  ägg och yoghurt i en bunke och tillsätt de torra
ingredienserna . Rör ihop till en slät smet och tillsätt sedan
chokladblandningen .
SMÖRJ  en form, ca 25 cm i diameter, och bröa med mandel-
mjöl.  Häll smeten i formen.
GRÄDDA  mitt i ugnen ca 20 minuter.
Testa med provsticka, den är torr när kakan är färdig .
Låt  kakan svalna och pudra över SUKRIN MELLIS.

GOD- JUL och LYCKA TILL !

POTATISGRATÄNG MED KRYDDSMAK , 4 PORT




                        HEJSAN !
Den här gratängen är himla go' -för den passar till så  mycket !            

HÄR ÄR RECEPTET :
8-10  medelstora potatisar, ca 3/4 kg
2 dl riven lagrad ost
1 1/2 tsk salt
1 tsk stött kummin
2-3 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.  Skala potatisen och skär den i skivor.
Varva potatis , ost, salt och kummin i en  smörad  ugnssäker form.
Översta  lagret  ska  vara  ost .  Häll  på  grädden .  GRÄDDA
i ugn  tills  potatisen  är  mjuk  och  gratängen  fått färg,  ca  45 min.
SERVERA  gratängen  till  t ex rostbiff,  kassler,  eller  rökt lammfiol.

GOD-JUL och LYCKA TILL !

ÄPPELLÄNGD UTAN SOCKER , ...




                          HEJSAN !

LÄCKERBITAR  utan  socker !

Äppellängden  är  en  riktig  godbit  med äpplen,
kanel  och  nötter  som  hör  Julen  till .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl  SUKETTER STRÖ
100 g margarin/smör
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
GARNERING :
1 syrligt äpple
1 msk SUKETTER STRÖ
2 tsk kanel
1 påse nöt-spån
UGN : 175 grader

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  samman  mjöl,  bakpulver och  SUKETTER STRÖ .
Finfördela  margarinet/smöret  i  mjöl-blandningen  till  en
grynig  massa.
TILLSÄTT  ägget och mjölken .  Arbeta  snabbt  ihop  till  en  deg .
Häll  smeten  i  en  smord och bröad, avlång form .
SKALA  kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor .
Blanda  samman kanel och  SUKETTER STRÖ.
Doppa  äppelklyftorna  i  det.  Stick ner dem i smeten .  Strö
nöt-spån  över .
GRÄDDA  kakan mitt i ugnen ca 35-40 minuter .
Kakan smakar bäst nygräddad .

GOD-JUL  och  LYCKA TILL !





FYLLDA TOMATER MED COUSCOUS OCH GRÖNT, 8 PERS, för alla )



                   HEJSAN !

Det här har vi till skinkan !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 fina tomater, halvstora
100 g couscous
1 tsk olivolja
salt
4 - 6 dl fint  tärnade  grönsaker,  paprika,
salladslök, squash, rödlök, persilja
3 tsk  rapsolja eller olivolja
till grönsakerna
60 g  mager  fetaost, 16 %
sallad
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  av  en  liten,  liten  skiva  i  botten på
varje  tomat .(så den kan stå).
Skär  av  ett  lock  och  gröp  ur  kärnorna .
STÄLL  dem  upp och ner  på  lite  hushållspapper
en  stund  så  att  vätskan  rinner  ut  så  väl
som  möjligt .
TILLAGA couscousen enligt anvisning på  paketet,
men  använd  bara  1 tsk raps-eller olivolja  och  lite
salt  tillsammans  med vatten eller  grönsaksbuljong.
Fräs  grönsakerna  lätt  i rapsolja .
Blanda  med  couscous  och  finskuren fetaost .
FYLL  tomaterna  och  ställ  dem  i  en  bakpappersklädd
form .  Ställ  in  i  ugnen  i  225  grader  ca  10  minuter
tills  fetaosten  börjat  smälta  och  tomaterna  blivit  varma.
SERVERAS  ljumma  eller  varma  tillsammans  med
skinka  och  sallad .

GOD-JUL och  LYCKA TILL !


JULKRINGLA , 2 ST, utan socker )




                           HEJSAN !

Inuti  KRINGLAN  gömmer  sig  äppelmos
som  gör  kakan  saftig  och  hållbar .
Den  är  så  vacker att  titta  på,  där  den
ligger  på  ett  vackert  fat .

HÄR ÄR RECEPTET :
ca 7 1/2  dl  vetemjöl
200 g margarin/smör
1/2 tsk salt
1/2 dl CANDEREL- strö, - sötningsmedel
50  g  jäst
1 dl  kall  mjölk
2  ägg
FYLLNING :
1 1/2  dl  osötat äppelmos
PENSLING & GARNERING :
uppvispat  ägg
hackad mandel
UGN :200  grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL  det  mesta  mjölet  i  en  degbunke och  finfördela
margarinet/smöret  i  det .
TILLSÄTT  salt ,  CANDERELL -  strö,  jästen utrörd i
mjölken   och  äggen.  Arbeta  allt  till  en  smidig  deg .
Låt  degen  jäsa  under  duk  ca  30  min.
TA  UPP  degen  på  mjölat  bakbord  och  dela  den  i
2 delar .  Kavla  ut  varje  del  till  en  avlång  kaka  ca  15x60 cm.
Bred  på  äppelmoset  och  rulla  ihop  kakan  som  en  rulltårta
med  skarven  neråt .  Forma  varje  rulle  till  en  stor  kringla,  lägg
dem  på  bakplåtspapper på en plåt  och  låt  dem  jäsa  under  duk
ca  30  minuter .
PENSLA  med  uppvispat  ägg och  strö  på  mandeln.
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  20  min .

KRINGLORNA  går  bra  att  frysa .

GOD-JUL och LYCKA TILL !