måndag 17 december 2018
SAFFRANSKAKA MED VIT CHOKLAD , 8 BITAR.
HEJSAN !
Smaka på den här , underbart JULE - GOD !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör
100 g vit choklad
3 ägg
2 dl turkisk yoghurt
1 dl SUKRIN
2 1/2 dl rismjöl
2 1/2 dl mandel-mjöl
+ till formen
3 tsk bakpulver
1 pkt saffran
TOPPING :
SUKRIN MELLIS
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
SMÄLT smöret i en kastrull och bryt i den vita chokladen.
Vispa ägg och yoghurt i en bunke och tillsätt de torra
ingredienserna . Rör ihop till en slät smet och tillsätt sedan
chokladblandningen .
SMÖRJ en form, ca 25 cm i diameter, och bröa med mandel-
mjöl. Häll smeten i formen.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter.
Testa med provsticka, den är torr när kakan är färdig .
Låt kakan svalna och pudra över SUKRIN MELLIS.
GOD- JUL och LYCKA TILL !
POTATISGRATÄNG MED KRYDDSMAK , 4 PORT
HEJSAN !
Den här gratängen är himla go' -för den passar till så mycket !
HÄR ÄR RECEPTET :
8-10 medelstora potatisar, ca 3/4 kg
2 dl riven lagrad ost
1 1/2 tsk salt
1 tsk stött kummin
2-3 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i skivor.
Varva potatis , ost, salt och kummin i en smörad ugnssäker form.
Översta lagret ska vara ost . Häll på grädden . GRÄDDA
i ugn tills potatisen är mjuk och gratängen fått färg, ca 45 min.
SERVERA gratängen till t ex rostbiff, kassler, eller rökt lammfiol.
GOD-JUL och LYCKA TILL !
ÄPPELLÄNGD UTAN SOCKER , ...
HEJSAN !
LÄCKERBITAR utan socker !
Äppellängden är en riktig godbit med äpplen,
kanel och nötter som hör Julen till .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl SUKETTER STRÖ
100 g margarin/smör
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
GARNERING :
1 syrligt äpple
1 msk SUKETTER STRÖ
2 tsk kanel
1 påse nöt-spån
UGN : 175 grader
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mjöl, bakpulver och SUKETTER STRÖ .
Finfördela margarinet/smöret i mjöl-blandningen till en
grynig massa.
TILLSÄTT ägget och mjölken . Arbeta snabbt ihop till en deg .
Häll smeten i en smord och bröad, avlång form .
SKALA kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor .
Blanda samman kanel och SUKETTER STRÖ.
Doppa äppelklyftorna i det. Stick ner dem i smeten . Strö
nöt-spån över .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen ca 35-40 minuter .
Kakan smakar bäst nygräddad .
GOD-JUL och LYCKA TILL !
FYLLDA TOMATER MED COUSCOUS OCH GRÖNT, 8 PERS, för alla )
HEJSAN !
Det här har vi till skinkan !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 fina tomater, halvstora
100 g couscous
1 tsk olivolja
salt
4 - 6 dl fint tärnade grönsaker, paprika,
salladslök, squash, rödlök, persilja
3 tsk rapsolja eller olivolja
till grönsakerna
60 g mager fetaost, 16 %
sallad
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR av en liten, liten skiva i botten på
varje tomat .(så den kan stå).
Skär av ett lock och gröp ur kärnorna .
STÄLL dem upp och ner på lite hushållspapper
en stund så att vätskan rinner ut så väl
som möjligt .
TILLAGA couscousen enligt anvisning på paketet,
men använd bara 1 tsk raps-eller olivolja och lite
salt tillsammans med vatten eller grönsaksbuljong.
Fräs grönsakerna lätt i rapsolja .
Blanda med couscous och finskuren fetaost .
FYLL tomaterna och ställ dem i en bakpappersklädd
form . Ställ in i ugnen i 225 grader ca 10 minuter
tills fetaosten börjat smälta och tomaterna blivit varma.
SERVERAS ljumma eller varma tillsammans med
skinka och sallad .
GOD-JUL och LYCKA TILL !
JULKRINGLA , 2 ST, utan socker )
HEJSAN !
Inuti KRINGLAN gömmer sig äppelmos
som gör kakan saftig och hållbar .
Den är så vacker att titta på, där den
ligger på ett vackert fat .
HÄR ÄR RECEPTET :
ca 7 1/2 dl vetemjöl
200 g margarin/smör
1/2 tsk salt
1/2 dl CANDEREL- strö, - sötningsmedel
50 g jäst
1 dl kall mjölk
2 ägg
FYLLNING :
1 1/2 dl osötat äppelmos
PENSLING & GARNERING :
uppvispat ägg
hackad mandel
UGN :200 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL det mesta mjölet i en degbunke och finfördela
margarinet/smöret i det .
TILLSÄTT salt , CANDERELL - strö, jästen utrörd i
mjölken och äggen. Arbeta allt till en smidig deg .
Låt degen jäsa under duk ca 30 min.
TA UPP degen på mjölat bakbord och dela den i
2 delar . Kavla ut varje del till en avlång kaka ca 15x60 cm.
Bred på äppelmoset och rulla ihop kakan som en rulltårta
med skarven neråt . Forma varje rulle till en stor kringla, lägg
dem på bakplåtspapper på en plåt och låt dem jäsa under duk
ca 30 minuter .
PENSLA med uppvispat ägg och strö på mandeln.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 min .
KRINGLORNA går bra att frysa .
GOD-JUL och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)