torsdag 15 november 2018
GROVA TEKAKOR, 22 ST .
HEJSAN !
Visst är hembakat alltid godast ! Och bättre än nygräddade tekakor
till fikastunden kan det väl knappast bli... Med grovt mjöl. frön
och rivet äpple i degen smakar de alldeles ljuvligt !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
75 g rumsvarmt smör
2 msk honung
2 tsk salt
1 grovrivet äpple
13 dl lantbrödsmjöl
1 dl russin och
hackade torkade aprikoser
1 1/2 dl blandade frön t ex
solros- pumpa- och linfrön
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke . Värm mjölken och vattnet
till fingervarm temperatur och häll blandningen över jästen.
Rör om tills jästen är upplöst .
KLICKA ner matfettet och tillsätt därefter honung, salt, och
det grovrivna äpplet . Tillsätt lantbrödsmjölet och arbeta
samman till en blank och smidig deg .
TILLSÄTT russin och aprikoser i slutet av inknådningen .
Tillsätt fröblandningen och arbeta degen ytterligare en kort
stund, eller tills frön och frukt blandats jämt i degen .
TÄCK degen och låt den vila i bunken i ca 30 minuter .
ARBETA samman degen helt lätt i bunken och stjälp ut
den på bakbordet . Mjöla gärna bordet med mörkt lantbröds-
mjöl.
SKÄR upp degen i bitar, forma dem till runda bullar och kavla
därefter ut dem till platta kakor ca 10 cm i diam.
Lägg tekakorna på bakpappersklädda plåtar och pricka dem .
Ställ att jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader .
GRÄDDA de färdigjästa kakorna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
LYCKA TILL ! mmm... !
POTATIS-KRINGLOR, 30 ST .
HEJSAN !
Här kommer ett riktigt gammalt recept, jag tror det har funnits
i urminnestider . Frasiga och jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör
1, 5 dl finriven, kall kokt potatis
3 finrivna bittermandlar eller
2-3 droppar mandelarom
2 , 5 dl BERTE QVARN = vetemjöl
1/2 tsk bakpulver.
GARNERING :
Pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader . Rör matfettet smidigt .
RIV ner den kalla potatisen i matfettet . Tillsätt
därefter finriven bittermandel, vetemjöl och bak-
pulver . Arbeta snabbt samman till en slät deg .
RULLA ut degen och skär upp den i mindre bitar .
Rulla sedan ut degbitarna till tunna längder, ca
15 cm långa och forma till kringlor .
TRYCK varsamt ovansidan på kringlorna i
pärlsocker och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
LYCKA TILL !
NÖTKAKOR, 30 ST.
HEJSAN !
Här kommer en försmak på Första Advents bjud-kakor.
Så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl nötkärnor (200 g)
3 äggvitor
2 1/4 dl socker
GARNERING :
Ca 30 nötter
UGN :175 Grader
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL nötterna. (Mixa dem INTE i matberedare eller mixer )
Vispa äggvitorna till hårt skum .
BLANDA samman nötter och socker . Rör ner det i äggvitorna.
Klicka ut kakorna på bakpappersklädda plåtar .
Stick ner 1 nöt i varje kaka .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills kakorna har fin
färg och känns lätta . Går bra att frysa .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)