torsdag 15 november 2018

GROVA TEKAKOR, 22 ST .



                   HEJSAN !

Visst är hembakat alltid godast !  Och bättre än nygräddade tekakor
till fikastunden kan det väl knappast bli... Med grovt mjöl. frön
och rivet äpple i degen smakar de alldeles ljuvligt !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
75 g rumsvarmt smör
2 msk honung
2 tsk salt
1 grovrivet äpple
13 dl lantbrödsmjöl
1 dl russin och
hackade torkade aprikoser
1 1/2 dl blandade frön t ex
solros- pumpa- och linfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .  Värm mjölken och vattnet
till fingervarm temperatur och häll blandningen över jästen.
Rör om tills jästen är upplöst .
KLICKA ner matfettet och tillsätt därefter honung, salt, och
det grovrivna äpplet . Tillsätt lantbrödsmjölet och arbeta
samman till en blank och smidig deg .
TILLSÄTT russin och aprikoser i slutet av inknådningen .
Tillsätt fröblandningen och arbeta degen ytterligare en kort
stund, eller tills frön och frukt blandats jämt i degen .
TÄCK degen och låt den vila i bunken i ca 30 minuter .
ARBETA  samman degen helt lätt i bunken och stjälp ut
den på bakbordet .  Mjöla gärna bordet med mörkt lantbröds-
mjöl.
SKÄR upp degen i bitar, forma dem till runda bullar och kavla
därefter ut dem till platta kakor ca 10 cm i diam.
Lägg tekakorna på bakpappersklädda plåtar och pricka dem .
Ställ att jäsa i 30 minuter.  Sätt ugnen på 250 grader .
GRÄDDA de färdigjästa kakorna mitt i ugnen i ca 8 minuter.

LYCKA TILL !  mmm... !

POTATIS-KRINGLOR, 30 ST .




                                 HEJSAN !

Här kommer ett riktigt gammalt recept,  jag tror det har funnits
i urminnestider .  Frasiga och jättegoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör
1, 5 dl  finriven,  kall  kokt  potatis
3  finrivna bittermandlar  eller
2-3 droppar mandelarom
2 , 5 dl  BERTE QVARN = vetemjöl
1/2  tsk bakpulver.
GARNERING :
Pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader . Rör matfettet smidigt .
RIV  ner den kalla potatisen i matfettet .  Tillsätt
därefter finriven  bittermandel, vetemjöl och bak-
pulver .  Arbeta snabbt samman till en slät deg .
RULLA ut degen  och skär  upp den i  mindre bitar .
Rulla sedan ut  degbitarna till tunna längder, ca
15 cm långa  och forma till kringlor .
TRYCK  varsamt  ovansidan  på  kringlorna  i
pärlsocker  och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA  kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

LYCKA TILL !




NÖTKAKOR, 30 ST.



                       HEJSAN !

Här  kommer  en  försmak  på   Första Advents  bjud-kakor.
Så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3  dl  nötkärnor (200 g)
3  äggvitor
2 1/4  dl socker
GARNERING :
Ca  30  nötter
UGN :175 Grader

SÅ HÄR GÖR DU :
MAL  nötterna. (Mixa dem  INTE  i matberedare eller mixer )
Vispa äggvitorna  till  hårt  skum .
BLANDA  samman  nötter  och  socker . Rör ner det i äggvitorna.
Klicka ut  kakorna  på  bakpappersklädda plåtar .
Stick ner 1 nöt i varje kaka .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen ca 15 minuter eller tills kakorna  har fin
färg och  känns  lätta .  Går  bra  att  frysa .

LYCKA TILL !