tisdag 13 oktober 2015

KNAPRIG PEKANPAJ, 8 - 10 BITAR.

HEJSAN! mmm...Så himla god! HÄR ÄR RECEPTET: 2 1/2 dl VETEMJÖL, 1 krm SALT, 125 g SMÖR/MARGARIN, 1 msk KALLT VATTEN, FYLLNING: 4 ÄGG, 3 dl RÅSOCKER, 1 krm SALT, 1/2 tsk BOURBON VANILLA POWDER, ELLER 1 tsk VANILJSOCKER, 2 msk SMÄLT SMÖR, 200 g PEKANKÄRNOR, TILL SERVERING: VANILJGLASS ELLER VISPAD GRÄDDE. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER. Nyp ihop MJÖL, SALT och TÄRNAT SMÖR/MARGARIN. Tillsätt vattnet och arbeta till en deg. TRYCK ut degen i en pajform och förgrädda ca 10 - 12 minuter. Ta ut och sänk värmen till 175 grader. VISPA ihop ÄGG, SOCKER, SALT och VANILLA POWDER. Rör i det SMÄLTA SMÖRET. FÖRDELA smeten i PAJSKALET och arrangera NÖTTERNA ovanpå. GRÄDDA ca 20 minuter tills smeten stannat. SERVERA LJUMMEN MED VANILJGLASS ELLER VISPAD GRÄDDE. LYCKA TILL!

RÅRIVEN ÄPPLEKRÄM 4 PORT.

HEJSAN! Här är ett recept från mina gömmor! 3 ÄPPLEN, 5 dl VATTEN, 1/2 dl RÅSOCKER, 1 msk POTATISMJÖL, SÅ HÄR GÖR DU: BLANDA VATTEN, SOCKER och POTATISMJÖL i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta från värmen. RIV ÄPPLENA GROVT och blanda dem direkt i redningen. HÄLL upp krämen och servera med mjölk. Snabbt och enkelt. LYCKA TILL!