tisdag 29 april 2008

Goda Havrekex 30-40 st.

om Du är lite sugen före maten
tag ett kex.

7 dl havregryn eller
rågflingor
2-3 dl vatten
1 dl flytande margarin
1/2 tsk salt
1 dl vetemjöl

Blanda havregryn eller rågflingor
och vatten i en bunke och låt stå i 30 min.
Rör ner det flytande margarinet
och saltet.
Arbeta in mjölet .
Kavla ut degen tunt,gärna med kruskavel.
Sporra eller skär ut fyrkanter eller trekanter
eller ta ut runda kex med kakmått.
Lägg kexen på smord plåt
eller med bakplåtspapper.
10-12 min. i ugn. 200 grader

..eller varför inte till kaffet efter maten.

Blåbärssorbet. 4port.

också jättegott.

4-5 dl (225g)frysta blåbär
1 msk socker (om bären är osockrade)
1,5-2 dl mjölk

Häll upp blåbären på ett fat
och låt dem stå i rumstemperatur 5-10 min.
Kör dem i mixer .
Tillsätt ev. sockret.
Häll i mjölken medan mixern arbetar.
Det ska bli en tjock krämig massa.
Servera omedelbart eller låt
denstå i frysen ca 15 min. eller längre.

Gott att bjuda på varma dagar.

Kiwi på hallonspegel med glass 4 port.

.. det här ser festligt ut.

1 paket hallon (200 g)
4 kiwifrukter
2 dl glass

Finfördela hallonen i en mixer
eller matberedare
eller passera genom en sil.
Häll såsen på assietterna
som rätten ska serveras på.
Skala och skiva kiwifrukterna
och placera dem i en ring
på hallonsåsen.
Garnera med glass.

mmm, så gott!

Frasig paj.

...något gott för stora o små.

2 stora burkar Persikor
(eller 4 dl bär )
1 1/4dl flytande margarin
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl med fullkorn.
3/4 tsk bakpulver

Gör så här:
Smörj en ugnsform och lägg
i hela persikor.
Rör margarin och socker,
mjöl och bakpulver.
Fördela smeten över persikorna.
Grädda i ugn 200 grader i 30 min.
Servera med vaniljglass.

det här gick fort, gott är det också.

Sparrisskinka på Risbädd. 4port.

3 dl basmatiris
2 burkar grön eller vit Sparris
200 g rökt skinka i tunna skivor
2 dl creme fraiche smaksatt med
paprika och chili (13,5%fett)
2dl riven ost max 17%fett

Så här gör Du:
Koka riset i 5 dl vatten med 0,5 tsk salt
i ca 12 minuter.
Låt sparrisen rinna av.
Lägg några sparrisar på varje skinkskiva
och rulla ihop.
Blanda creme fraichen med 1dl mjölk
eller vatten.Fördela riset i en ugnssäker form
och lägg skinkrullarna ovanpå.
Häll på creme fraichen och strö över osten.
Gratinera mitt i ugnen i 250 grader ca 10 min.

Servera sparrisskinkan med en
blandad sallad och bröd.

smaka på!

Limemarinerad Lax med Sharonsallad. 4 port.

mmm,Så gott, Valborg kanske?

12 tunna skivor laxfile
Saften av en pressad lime
2 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
färsk basilika
salt
nymalen svartpeppar.

Sharonsallad:
50g fetaost
2 dl kokta vita bönor
1 finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
4 sharonfrukter
8 cocktailtomater
1 endivesallat
salt
peppar

Limemarinerad Lax:
Så här gör Du:
Blanda lime,balsamvinäger och olivolja.
Pensla ett uppläggningsfat med
lite av marinaden och lägg i laxskivorna.
Pensla över resten av marinaden och
krydda med salt och peppar.
Låt dra 15-30 min.
Strö över rikligt med hackad
färsk basilika.

Sharonsallad:
Så här gör Du:
Skär fetaosten i små tärningar och
blanda den med de vita bönorna,
rödlöken och vitlöken.
Skär sharonfrukterna och tomaterna
i små bitar.
Strimla endivesallaten.
Blanda alltsammans och krydda
med salt och peppar.

Kul att prova något annat än det man brukar göra.
Smaklig spis.

Halstrade Räkor med Örtsås .4 pers.

mysigt till Valborg.

600 g stora räkor med skal
olja till stekning

Örtsås:
1-2 krossade vitlöksklyftor
3 dl matlagningsyoghurt(10%)
2 msk hackad dill
3 msk hackad persilja
salt o peppar.

Så här gör Du:
Krossa vitlöksklyftor efter smak
och rör samman med yoghurten,
dillen och persiljan.
Smaka av med salt o peppar.
Ställ såsen svalt till serveringen.
Tina frysta räkor och torka av
dem med hushållspapper.
Stek räkorna hastigt på båda
sidor i omgångar i het olja.(med skalet på)
Ta upp dem och strö på flingsalt.
Servera räkorna med örtsåsen
att dippa i och med ett gott brytbröd .

gott att sitta och pilla med.