onsdag 13 mars 2019

ÄPPLEKAKA ,




                       HEJSAN !

Ett mellanting  mellan  kaka  och  paj  är  denna  äpplekaka.
Har  man  inte  lingonsylt  hemma  kan  man  ta  frysta
björnbär. Den är lika god med vilket som helst .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn.

en kakform ca 22 cm i diameter
med löstagbar botten

FYLLNING :
4 röda äpplen
50 g smör
1 dl socker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt eller
1 1/2 dl frysta tinade björnbär

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skiva ner smöret i en bunke tillsammans med sockret .
Rör det poröst med en elvisp.
Blanda ner vetemjöl och havregryn.
TRYCK  med fingrarna ut degen i kakformen .
Gör en jämn botten och ca 3 cm höga kanter .
FÖRGRÄDDA  kakan i 15 min på första falsen
nerifrån i ugnen.
SKALA och kärna ur äpplena.
Dela dem mitt itu och skär sedan  tunna klyftor.
SMÄLT smör i en vid kastrull. Lägg i äpple-
klyftorna, hälften av sockret samt kanelen .
Låt det småkoka  15 minuter under försiktig
omrörning. Låt äpplebitarna svalna något .
BRED ett tunt lager lingonsylt på kakans botten.
Lägg äppelklyftorna i ett jämt lager.
Strö över resten av sockret och grädda kakan
mitt i ugnen 25 minuter. Låt kakan svalna i sin form.

LYCKA TILL !






PAJ med RÖDA VINBÄR, 4 PERS.




                 HEJSAN !

Vinbärspaj med glass , låter väl inte dumt !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
150 g smör/margarin
1 tsk vaniljsocker
5 dl rensade vinbär
1 - 2 dl socker
2 msk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  mjölet, smöret och vaniljsockret till en
smulig deg och lägg i OSMORD  pajform.
Blanda sockret och potatismjölet i en bunke .
Varva bären och sockerblandningen över pajdegen.
Avsluta med  sockerblandningen.
Grädda pajen i ugnen, 200 grader i 30- 35 minuter.
SERVERA pajen ljummen eller kall med glass
eller lättvispad grädde .

LYCKA TILL !