onsdag 13 mars 2019
ÄPPLEKAKA ,
HEJSAN !
Ett mellanting mellan kaka och paj är denna äpplekaka.
Har man inte lingonsylt hemma kan man ta frysta
björnbär. Den är lika god med vilket som helst .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn.
en kakform ca 22 cm i diameter
med löstagbar botten
FYLLNING :
4 röda äpplen
50 g smör
1 dl socker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt eller
1 1/2 dl frysta tinade björnbär
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skiva ner smöret i en bunke tillsammans med sockret .
Rör det poröst med en elvisp.
Blanda ner vetemjöl och havregryn.
TRYCK med fingrarna ut degen i kakformen .
Gör en jämn botten och ca 3 cm höga kanter .
FÖRGRÄDDA kakan i 15 min på första falsen
nerifrån i ugnen.
SKALA och kärna ur äpplena.
Dela dem mitt itu och skär sedan tunna klyftor.
SMÄLT smör i en vid kastrull. Lägg i äpple-
klyftorna, hälften av sockret samt kanelen .
Låt det småkoka 15 minuter under försiktig
omrörning. Låt äpplebitarna svalna något .
BRED ett tunt lager lingonsylt på kakans botten.
Lägg äppelklyftorna i ett jämt lager.
Strö över resten av sockret och grädda kakan
mitt i ugnen 25 minuter. Låt kakan svalna i sin form.
LYCKA TILL !
PAJ med RÖDA VINBÄR, 4 PERS.
HEJSAN !
Vinbärspaj med glass , låter väl inte dumt !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
150 g smör/margarin
1 tsk vaniljsocker
5 dl rensade vinbär
1 - 2 dl socker
2 msk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjölet, smöret och vaniljsockret till en
smulig deg och lägg i OSMORD pajform.
Blanda sockret och potatismjölet i en bunke .
Varva bären och sockerblandningen över pajdegen.
Avsluta med sockerblandningen.
Grädda pajen i ugnen, 200 grader i 30- 35 minuter.
SERVERA pajen ljummen eller kall med glass
eller lättvispad grädde .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)