söndag 23 oktober 2022

FARMORS GODA APRIKOSKAKA , ( till efterrätt med vispgrädde) .

 


                    HEJSAN  !

Du kan bjuda kakan som den är eller skiva med en 

klick grädde på  som efterrätt 

En fin kaka med hackade aprikoser och nötter i smeten .

Aprikoserna ger en frisk och syrlig smak .

Vill DU ha en mildare fruktsmak kan hälften av 

aprikoserna bytas mot katrinplommon .  mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

2 dl socker

4 ägg

3 dl torkade aprikoser, hackade  / blandat med  

1 1/2 dl katrinplommon - hackat 

1 dl hasselnötter  grovt hackade

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR smör och socker poröst .

2)  TILLSÄTT äggen ett i sänder under kraftig vispning .

3)  BLANDA  frukten med lite av mjölet och rör ner den 

tillsammans med nötter .

4)  BLANDA  resten av mjölet med bakpulvret  och rör

försiktigt ner det i smeten .

5)  GRÄDDA  kakan i smord och bröad form , rymd 

1 1/2 liter , i 175 grader ,  tills kakan känns torr ,

ca 1 timme .


LYCKA TILL !




                       

TANT HILDURS NÖTKAKA , UTAN MATFETT , (till söndagskaffet/ te ) .

 


                         HEJSAN  !


På  Farmors gård  bodde det en gammal tant 

och vi alla kallade henne för Tant Hildur .

Tant Hildur bakade allt... bullar, lussekatter ,

kakor, bröd och dessutom denna goda kaka

UTAN  MATFETT ?  jättegod !


HÄR ÄR RECEPTET :

Nötterna som är i kakan ger den fina smaken ,

de är lättrostade och skalen bort  gnuggade .

200 g hasselnötter

4 äggulor

2 dl strösocker

2 msk skorpsmulor (ströbröd)

3/4 tsk  bakpulver 

4 äggvitor 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ROSTA nötterna i ugnen  (175 grader några minuter)

och gnugga dem sedan mellan händerna så att det mesta 

skalet försvinner .  Mal nötterna .

2)  VISPA gulor och socker mycket poröst .

Tillsätt de malda nötterna och skorpsmulorna blandade

med bakpulvret .

3)  VISPA vitorna till hårt skum och rör först ner ca hälften.

Vänd sedan försiktigt ner resten  och häll smeten i en smord

och bröad rund form med *löstagbar kant *, *min kommentar .*

22 cm i diameter.  Tant Hildur hade ingen sådan form .

4)  GRÄDDA i 175 grader ca 30 minuter .


Tant Hildur brukade vispa lite   vispgrädde och stryka över kakan 

när den svalnat och därpå några klyftor i bitar av klementiner eller

 apelsiner  och   Dekorera  kakan med .


LYCKA TILL !