onsdag 9 mars 2022

SESAM - & LINGONBULLAR , 24 st .

 


                                             HEJSAN !

DET  fiffiga med det här

långpannebaket  är den långa jästiden - att  använda den 

till nytta eller nöje !

Och utan alltför stor ansträngning kan frysen sedan

fyllas med många goda bullar !

UGN :200 grader .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross

1 dl krossade linfrö

2 dl kokande vatten

2 dl rumsvarmt vatten

25 g jäst

1 dl lingonsylt

1/2 dl vetegroddar

1/2 dl sesamfrön

172 msk salt

ca 1 liter vetemjöl special


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  rågkross, linfrön och kokande vatten .

Låt stå minst 1 timma .

SMULA  jästen i en degbunke .

Häll över rumsvarmt vatten och rör tills jästen löser sig .

Tillsätt linfröblandningen , lingonsylt , groddar, sesamfrön,

salt och det mesta av mjölet .

Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter .

LÅT JÄSA 2 TIMMAR .  Under bakduk  .

PLATTA  ut degen med mjölade händer i en stor långpanna.

Skär den i rutor .  

Låt jäsa ca 40 minuter .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen  20 - 25  minuter .

mm...himla goda bröd !

LYCKA TILL !

SÖTNOSENS HONUNGSSNITT , 24 bitar.

 


                                         HEJSAN  !


Fina som små smycken och gott sega !

Visst ser de mer ut som kondisbitar än

långpannerutor ?


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör/margarin

1 1/2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 1/2 msk flytande honung

3 3/4 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

GLASYR & GARNERING :

2 dl florsocker,  med jordgubbssmak

1 - 2 msk vatten 

valfritt kakpynt

UGN 175 Grader.


SÅ HÄR GÖR DU :
TÄRNA  smöret  .

Blanda det med övriga ingredienser till degen för hand 

eller i matberedare .

Kör / rör tills allt är blandat .

Låt degen vila kallt minst 30 minuter .

TRYCK eller kavla ut degen i en liten långpanna .

GRÄDDA kakan mitt i ugnen 10 - 15 minuter .

Skär i fyrkanter  medan den fortfarande är varm .

Låt kallna på plåten .

När kakan kallnat dela den i trekanter .

GLASYR :

Blanda florsockret med lite vatten i taget till en 

trögflytande  glasyr .

Bred den på kakorna och garnera med kakpynt .

Låt glasyren stelna .

(jag tog små silverkulor / eller vita /rosa hjärtan , runt kanterna)

å, så pyssligt å kul !


LYCKA  TILL !





ÄPPELRUTOR MED HAVRETÄCKE , 24 BITAR .

 


                                               HEJSAN !

DET  här  är som gjort för en hemtrevlig eftermiddagsfika...

Med  frasig havretopp och kardemumma i kakan .

mm...! 

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör /margarin

4 dl mjölk

25 g jäst

1/2 dl strösocker

1 tsk stött kardemumma

8 - 10 dl vetemjöl

TOPPING :

175 g smör

2 dl strösocker

5 dl havregryn

2 1/2 dl äppelmos


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret i en kastrull .

Tillsätt mjölk och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader .

Smula jästen i en matberedare /degbunke och tillsätt degspadet .

Kör /rör  tills jästen har löst sig .

Tillsätt strösocker, kardemumma och nästan allt mjöl.

Arbeta samman till en smidig men ganska lös deg .

Degen kan naturligtvis göras för hand också !

PLATTA  ut degen i en stor långpanna .

Låt jäsa till dubbel storlek , ca 30 minuter .

TOPPING :

SMÄLT smöret och låt det kallna .

Blanda med socker och havregryn .

Bred äppelmos över kakan och toppa med havregrynssmeten.

GRÄDDA mitt i ugnen 15 - 20 minuter .

Låt svalna på galler under bakduk .

Skär kakan i fyrkanter .


LYCKA TILL !