fredag 10 juni 2016

CHOKLDKLADD- TÅRTA MED DAJMGRÄDDE .

 
  HEJSAN !

 1 Tårta , ca 10- 12 bitar .

 KLADDKAKAN   toppar Du med fluffig  DAJM - grädde
 och solvarma jordgubbar delade på mitten .

Det här behöver DU:
 200 g mörk choklad ,
200 g smör/margarin,
3 ägg ,
2 dl socker ,
1 krm salt ,
2 1/2 dl vetemjöl .
DAJM- GRÄDDE :
3 dl vispgrädde ,
50 g mörk choklad ,
2 Dubbel- DAJM ,
1/2 liter färska jordgubbar .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj  och mjöla en rund bakform , ca 24 cm i diameter.
BRYT  chokladen i mindre bitar och smält tillsammans
med matfettet i en kastrull på svag värme .
Ta därefter kastrullen från värmen .
RÖR ner äggen och sockret i chokladsåsen och rör om till
en slät konsistens .
Vänd sist ner salt och vetemjöl och rör åter smeten slät .
BRE ut smeten jämt i formen och  grädda  i nedre  delen
av  ugnen i ca 20 minuter .
Kakan  får  gärna vara lite kladdig i mitten då  den  tas ut .
Låt  kallna  i formen .

DAJM-GRÄDDE :
KOKA upp 1/2 dl av grädden  i  en  kastrull .
Ta därefter  kastrullen  från  värmen .
Bryt  den mörka  chokladen i bitar  och  tillsätt
i den varma  grädden .
Rör om till slät konsistens och ställ åt sidan  att
kallna till rumstemperatur .
VISPA  resterande  grädde  och vänd ner den svala
chokladkrämen .
 GROVHACKA  DAIMEN  och  tillsätt ca 3/4 av hacket
i chokladgrädden .
LOSSA den kalla kakan ur formen och klicka på choklad-
grädden .  Strö över de sparade DAIM-bitarna och garnera
med färska jordgubbar .
(tårtbottnen kan göras i god tid och frysförvaras. Ta fram
ett par timmar innan så den hinner tina.  Garnera strax före serveringen.)

mm...så himla ,  go !
LYCKA TILL !

JORDGUBBS- OCH FLÄDERSAFT .



  HEJSAN !

 Självklart blir det egen jordgubbssaft i år också.
 Saften är smaksatt med   fläder och citron ,
 och ger ca 2 liter.
 HÄR ÄR RECEPTET :
 2 liter färska jordgubbar ,
15 fläderblom- ställningar ,
skal och saft av 1 citron ,
3 dl vatten ,
5 dl socker per liter avrunnen saft ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  och rensa bären och lägg dem i en kastrull .
Lägg ner fläderblommorna .
Tvätta citronen väl , skala av det yttersta gula skalet
och lägg ner i kastrullen .
TILLSÄTT vattnet och låt blandningen koka i ca 5 min,
under lock  eller tills bären avgivit sin saft .
HÄLL upp  bärmassan att självrinna i sil- ställning .
MÄT  saften och häll tillbaka i den rena kastrullen.
Ge  saften ett uppkok .
TILLSÄTT sockret och rör om tills det är upplöst .
Ge saften ytterligare ett rejält uppkok  och  dra
kastrullen från värmen .
Tillsätt citronsaften .
SKUMMA  saften väl .
Häll upp saften på varma , väl  rengjorda flaskor
och förslut väl .
Förvara mörkt och kallt .
(konserveringsmedel behövs vid längre tids förvaring)
(Du kan använda ATAMON , läs på flaskan )
LYCKA TILL !