fredag 10 juni 2016
CHOKLDKLADD- TÅRTA MED DAJMGRÄDDE .
HEJSAN !
1 Tårta , ca 10- 12 bitar .
KLADDKAKAN toppar Du med fluffig DAJM - grädde
och solvarma jordgubbar delade på mitten .
Det här behöver DU:
200 g mörk choklad ,
200 g smör/margarin,
3 ägg ,
2 dl socker ,
1 krm salt ,
2 1/2 dl vetemjöl .
DAJM- GRÄDDE :
3 dl vispgrädde ,
50 g mörk choklad ,
2 Dubbel- DAJM ,
1/2 liter färska jordgubbar .
Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj och mjöla en rund bakform , ca 24 cm i diameter.
BRYT chokladen i mindre bitar och smält tillsammans
med matfettet i en kastrull på svag värme .
Ta därefter kastrullen från värmen .
RÖR ner äggen och sockret i chokladsåsen och rör om till
en slät konsistens .
Vänd sist ner salt och vetemjöl och rör åter smeten slät .
BRE ut smeten jämt i formen och grädda i nedre delen
av ugnen i ca 20 minuter .
Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten då den tas ut .
Låt kallna i formen .
DAJM-GRÄDDE :
KOKA upp 1/2 dl av grädden i en kastrull .
Ta därefter kastrullen från värmen .
Bryt den mörka chokladen i bitar och tillsätt
i den varma grädden .
Rör om till slät konsistens och ställ åt sidan att
kallna till rumstemperatur .
VISPA resterande grädde och vänd ner den svala
chokladkrämen .
GROVHACKA DAIMEN och tillsätt ca 3/4 av hacket
i chokladgrädden .
LOSSA den kalla kakan ur formen och klicka på choklad-
grädden . Strö över de sparade DAIM-bitarna och garnera
med färska jordgubbar .
(tårtbottnen kan göras i god tid och frysförvaras. Ta fram
ett par timmar innan så den hinner tina. Garnera strax före serveringen.)
mm...så himla , go !
LYCKA TILL !
JORDGUBBS- OCH FLÄDERSAFT .
HEJSAN !
Självklart blir det egen jordgubbssaft i år också.
Saften är smaksatt med fläder och citron ,
och ger ca 2 liter.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 liter färska jordgubbar ,
15 fläderblom- ställningar ,
skal och saft av 1 citron ,
3 dl vatten ,
5 dl socker per liter avrunnen saft ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och rensa bären och lägg dem i en kastrull .
Lägg ner fläderblommorna .
Tvätta citronen väl , skala av det yttersta gula skalet
och lägg ner i kastrullen .
TILLSÄTT vattnet och låt blandningen koka i ca 5 min,
under lock eller tills bären avgivit sin saft .
HÄLL upp bärmassan att självrinna i sil- ställning .
MÄT saften och häll tillbaka i den rena kastrullen.
Ge saften ett uppkok .
TILLSÄTT sockret och rör om tills det är upplöst .
Ge saften ytterligare ett rejält uppkok och dra
kastrullen från värmen .
Tillsätt citronsaften .
SKUMMA saften väl .
Häll upp saften på varma , väl rengjorda flaskor
och förslut väl .
Förvara mörkt och kallt .
(konserveringsmedel behövs vid längre tids förvaring)
(Du kan använda ATAMON , läs på flaskan )
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)