måndag 24 november 2008

VÖRTBRÖD 1 STORT.

Det här kan vara kul att prova nå´n gång.

UGN 175 GRADER CA45-50 MIN.

50 g jäst
5 dl svagdricka 5 msk olja
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 msk mald pomerans
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
13-14 dl rågsikt
1 1/2 dl russin(om Ni gillar det)
PENSLING: svagdricka

Så här gör Du:
Smula jästen i en bunke.
Rör ut den med lite svagdricka.
Värm resten av svagdrickan
samt olja, sirap och kryddor
till fingervarmt ca 37 grader.
Tillsätt russinen om ni vill ha det.
Häll degspadet på den utrörda jästen
och rör om.
Tillsätt mjölet lite i sänder,spara ca 2 dl
till utbaket.
Arbeta degenslät och smidig och
låt den jäsa på dragfritt ställe
till ungefär dubbel storlek.
Tag upp degen på bakbordet
och arbeta (knåda) den kraftigt.
Tillsätt resten av mjölet.
Rulla den fasta, smidiga degen
till en stor härlig limpa.
Lägg limpan på bakplåtspapper
o´låt jäsa till ungefär dubbel storlek.
Grädda på galler på botten i ugnen.
Pensla brödet med svagdricka
då det är färdiggräddat.
Låt det svalna under bakduk.

ååå så goottt !
LYCKA TILL och GOD JUL
Det känns bra att göra sitt egna .

MIN JUL-PEPPARKAKA MED LINGON.

Ett gammalt recept som inte är
svårt att lyckas med.

75 g smör
2 dl ljust farinsocker
3 ägg
1 dl gräddfil
1 dl (knappt) fast lingonsylt
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU:
Rör samman smör och socker väl.
Tillsätt äggen ett i sänder.
Rör kraftigt mellan varven.
Tillsätt gräddfil,lingonsylt och kryddor.
Blanda vetemjölet med bakpulver
tillsätt det och rör om .
Smörj och bröa en form på 1,5 liter.
Häll i smeten.
Grädda på galler i nedre delen av ugnen.
UGN 175 GRADER I 45 MIN.

Denna kaka är godast om den får stå
till sig en dag eller två.
LYCKA TILL och
GOD JUL .