HEJSAN !
SKIVADE MOROTSLIMPOR
RÄCKER TILL MÅNGA FRUKOSTAR .
mm...!
MORÖTTERNA
i degen gör limporna extra saftiga och goda .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
5 dl fingervarm, mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk rapsolja
1/2 dl ljus sirap
125 g morötter, fint rivna
2 dl havregryn
1/2 dl solroskärnor
6 dl vetemjöl
5 - 6 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
1) BLANDA ner jästen i en bunke .
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen
lösts upp .
Tillsätt salt, rapsolja, sirap, morötter
och havregryn . Blanda ordentligt .
2) TILLSÄTT vetemjöl och rågsikt
lite i taget .
Blanda ihop allt till en smidig deg och
knåda den i några minuter .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3) KNÅDA igenom degen på ett mjölat
bakbord .
Dela den i två delar och forma dem till limpor.
4) LÄGG bröden i limpformar ca 1 1/2 liter
klädda med bakplåtspapper .
Strö över lite vetemjöl och skär snitt i ytan
med en vass kniv .
5) LÅT bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader .
6) SÄTT in bröden längst ner i ugnen och sänk
samtidigt värmen till 200 grader .
Grädda limporna i ca 35 minuter .
Låt dem svalna i formarna .
LYCKA TILL !