fredag 9 oktober 2020

FINSK - SVENSKA PINNAR 45 - 50 ST .

         


                                      HEJSAN  !

TA  EN,  TA  TVÅ,  TA  MÅNGA,,,  
-sa vi alltid förr om åren , när  en  kaka  
 var  speciellt  god .
SÅ  VARSÅGODA  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
75  g  skållad ,  skalad ,  mald  sötmandel
4  malda  bittermandlar 
4   dl  vetemjöl
1  dl  strösocker
200  g  KALLT  smör
ägg  till  pensling
pärlsocker
hackad  mandel 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  snabbt  samman  degen  i  en  matberedare  
eller  för  hand  tills  degen  precis  går  ihop .
LÅT  DEGEN  vila,  inlindad  i  plastfolie,  i  kyl  ca 
30  minuter .
RULLA  DEGEN  till  finger-  tjocka  längder  och  
dela  dem  i  4  -  5  cm  långa  bitar .
LÄGG  på  bakpappersklädd  plåt  .
PENSLA  med  uppvispat  ägg  och  strö  över  
pärlsocker   och  mandel .

GRÄDDA  i  175  GRADER  CA  12  MINUTER .

LYCKA  TILL !

RISOTTO MED LAX , 4 PERS.




                                          HEJSAN !

KALLRÖKT  LAX  ÄR DET I DENNA RÄTT .
SÅ himla  gott  !
Det är nästan godare än vanlig lax,  i  4- pack

HÄR ÄR  RECEPTET :
1 gul lök
25 g+ 25 g smör/margarin
400 g risottoris  
t ex  ARBORIORIS
2 dl vitt  vin 
1 1/2 liter  grönsaksbuljong
av  fond  eller  tärning
1 citron , pressad saft
2 msk hackad gräslök
salt, peppar
200 g  kallrökt  lax  i  skivor
50  g  parmesanost

GARNERING :
citronklyftor  
dill 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  finhacka  löken  och  fräs  den  mjuk 
och  glansig  i  en  kastrull  med  25  g  smör .
TILLSÄTT  riset  och  rör  om .
TILLSÄTT vinet  och  låt  det  koka  in .
TILLSÄTT  den  varma  buljongen  lite  i  taget 
efterhand  som  den  kokar  bort .
TILLSÄTT  citronsaft,  25  g  smör ,  gräslök,  salt
och  peppar  och  rör  om .

VID  SERVERING :
LÄGG  upp  riset  i  djupa  tallrikar  
och  toppa  med  lax- skivor  och  
grovt  riven  parmesanost .
GARNERA  med  en  citronklyfta 
och  dill .

SMAKLIG  SPIS  och  LYCKA TILL !