HEJSAN !
DET HÄR RECEPTET HITTADE JAG PÅ ICA S ,
HEM OCH BAKA , MED EN GÅNG , SÅ HIMLA GOA !
DET FÅR BLI TILL JULBAKET IGEN .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g torkade fikon
2 dl krossat linfrö
125 g torkade äppelringar
4 dl grovt rågmjöl
6 + 1 dl vatten
1 paket färsk jäst a' 50 g
2 tsk salt
200 g hasselnötskärnor
ca 11 dl vetemjöl .
SÅ HÄR GÖR DU : SKÄR bort stjälkar från fikonen .
Skär fikonen och äppelringarna i halvor.
LÄGG frukt, linfrö och rågmjöl i en degbunke .
Koka upp 6 dl vatten och häll ner det i degbunken
och rör om . LÅT svalna till 37 grader .
RÖR UT jästen med 1 dl kallt vatten .
Rör ner jästblandningen , salt och nötter .
Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min
i maskin eller 10 min för hand .
Låt degen jäsa 1 timme under bakduk .
ARBETA ner degen i bunken med resten av mjölet .
Häll lite grovt rågmjöl på arbetsbänken .
Stjälp upp degen och knåda ihop den .
Dela degen i 2 lika stora delar .
Rulla ut varje del till en längd ca 40 cm och
skär i bitar .
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Jäs bullarna under bakduk ca 45 min.
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
GRÄDDA bullarna mitt i ugnen 12 - 15 minuter .
LÅT dem svalna på galler under bakduk .
LYCKA TILL !