måndag 26 oktober 2020

GROVA FRALLOR MED FRUKT OCH NÖTTER, 24 ST .








                                   
                                         HEJSAN  !


        DET HÄR RECEPTET HITTADE JAG PÅ  ICA S , 
        HEM OCH BAKA , MED EN GÅNG ,  SÅ HIMLA GOA !
        DET FÅR BLI TILL JULBAKET IGEN . 

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g torkade fikon
2 dl krossat linfrö
125 g torkade äppelringar
4 dl grovt rågmjöl
6 + 1 dl vatten
1 paket färsk jäst a' 50 g
2 tsk salt
200 g hasselnötskärnor
ca  11 dl  vetemjöl .

SÅ HÄR GÖR DU :  SKÄR  bort  stjälkar  från  fikonen .
Skär  fikonen  och  äppelringarna  i halvor.
LÄGG  frukt,  linfrö  och  rågmjöl  i  en  degbunke .
Koka  upp  6  dl vatten  och  häll  ner  det i  degbunken 
och  rör  om .   LÅT  svalna  till  37  grader .
RÖR UT  jästen  med  1 dl  kallt  vatten .
Rör  ner  jästblandningen ,  salt och nötter .
Tillsätt  nästan  allt  vetemjöl  och  arbeta  degen  ca 5 min
i  maskin  eller  10 min   för  hand .
Låt  degen  jäsa  1 timme  under  bakduk .
ARBETA  ner  degen i  bunken  med  resten  av  mjölet .
Häll  lite  grovt  rågmjöl  på  arbetsbänken .
Stjälp  upp  degen  och  knåda  ihop  den .
Dela  degen  i  2  lika  stora  delar .
Rulla  ut  varje  del  till  en  längd  ca  40  cm  och 
skär  i  bitar .
Lägg dem  på  plåtar  med  bakplåtspapper.
Jäs  bullarna  under  bakduk ca  45  min.
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.

GRÄDDA  bullarna  mitt  i  ugnen  12 - 15  minuter .
LÅT  dem  svalna  på  galler  under  bakduk .

              LYCKA  TILL !