måndag 19 maj 2008

ÄPPELMARÄNGKAKA TILL MÅNGA

en jättekaka som gräddas i långpanna.

6 äggulor
3 dl strösocker
150 g smör
2 1/2 dl mjölk
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
6-8 skalade o' klyftade äpplen.
1-2 tsk kanel
6 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:
Vispa äggulor och socker till en tjock kräm.
Smält smöret i en kastrull
och häll på mjölken.
Blanda med äggvispet.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta
ner det under omrörning.
Rör till en jämn smet och häll den
i en smord långpanna.
Lägg på äppleklyftorna och strö över kanel.
Grädda i 175 grader
mitt i ugnen ca 25 min.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget och vispa
marängsmeten tills den blir styv o' blank.
Bred marängen över kakan och grädda
ytterligare i 10-12 minuter.

smarrigt till kaffet.

FREDAGSRÄKOR MED VITLÖK. 4 PERSONER.

1 kg stora räkor med skal
1 röd chilipeppar
1 dl olivolja
125 g smält smör
4 finhackade vitlöksklyftor
hackad persilja

Gör så här :
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala räkorna.
Dela chilipepparn på längden
och skrapa ur kärnorna
o' skär halvorna i nålfina strimlor.
Häll oljan i formarna och sätt
in dem i ugnen ett par minuter,
tills oljan är riktigt het.
Fördela smöret,vitlöken o'
chilipepparn i 4 ugnssäkra
portionsformar och sätt in dem
i ugnen tills det är bubblande hett.
Lägg räkorna i formarna
sätt in i ugnen igen ca 2 min.
Strö över hackad persilja.

Prova själva o' smaka.
Servera ett gott brytbröd till
att suga upp såsen med.

UGNSPANNKAKA 4 PERSONER.

2 dl vetemjöl
1 tsksalt
5 dl mjölk
3 ägg
200 g tärnat rökt fläsk
1-2 lökar
smör till formen.

Gör så här:
Blanda mjöl o salt i en bunke,
tillsätt mjölken och blanda
till en jämn smet.
Vispa sist i äggen.
Skär fläsket i tärningar
och skiva löken.
Bryn dem var för sig och
lägg dem i en smord form
eller ugnspanna.
Häll i smeten och grädda i 250 graderi 30-40min.

Ha gärna goda rårörda lingon till.
mmm så gott.

KORVGRYTA MED VITA BÖNOR. 4 PORT.

100 g gul lök
200 g gul paprika
2 tsk marg.
200 g mager falukorv
300 g kokta vita bönor
2 små äpplen
1 msk tomatpure
1-2 tsk curry
1 tsk worcestershiresause
1 tsk dijon senap
1 dl buljong från tärning

Gör så här:
Skala och hacka löken.
Skölj kärna ur och strimla paprikan.
Fräs grönsakerna i margarinet i
en gryta på svag värme ca 5 min.
Skär korven i strimlor.
Skala och kärna ur äpplena
och skär dem i klyftor.
Lägg korv , bönor, o´äpple-
klyftor i grytan.
Tillsätt tomatpure curry o worcester-shiresauce,
senap o buljong
Låt alltsammans koka upp
under omrörning.
Låt det sedan bli riktigt varmt ca 5 min.

Gillar Du korv ? det gör jag.

TORSK & MUSSELGRYTA 2 PORT.

Gillar Du Musslor , jag tycker det är gott.

150-200 g torskfile
50 g musslor
salt , peppar, dill
60 g strimlad purjolök
citronskivor

Gör så här :
Lägg fisken ,musslor o´purjolök
i en kastrull.
Slå över lite musselspad + lite vatten
och krydda.
Sjud i 10 - 15 min.
Garnera med dill och citronskivor.

mmm,gott.Prova Du också.

SPENAT & TORSK 2 port.

250-300 g torskfile
300 g spenat
salt o´peppar
1/2 vitlöksklyfta
2 msk riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva fisken i tunna skivor .
Lägg den tinade spenaten
i en ugnsfast form.
Lägg fiskskivorna ovanpå .
Smaksätt med salt , peppar o´vitlök.
Grädda i ca 15 min.
Strö över den rivna osten och
gräddaytterligare 10 min.
eller tills osten fått fin färg.

Enkelt o jättegott.