HEJSAN !
Fastlagssöndagen -Semla - dagen , 27 /2 -22 .
DEN alldeles vanliga semlan är aldrig fel att bjuda på -
eller njuta av tycker maken och jag !
Smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk kardemummakärnor
- stötta
150 g rumsvarmt smör / margarin
14 - 15 dl vetemjöl
PENSLING:
1 uppvispat ägg
FYLLNING :
ca 400 g mandelmassa
3 - 4 msk mjölk
6 - 7 dl vispad vispgrädde.
GARNERING : florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bak-bunke .
Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp .
TILLSÄTT ägg, strösocker, salt, kardemumma ,
smör och vetemjöl, lite i taget .
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den
kraftigt i några minuter .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma .
DELA degen i ca 25 bitar .
Rulla dem till bollar och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Platta till dem lite lätt .
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter .
Sätt ugnen på 250 grader .
PENSLA bullarna med uppvispat ägg .
GRÄDDA bullarna mitt i ugnen i 8 - 11 minuter .
Låt dem svalna på ett galler .
MONTERING :
SKÄR av ett lock på varje bulle .
Gröp ut lite inkråm ur bullarna .
Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en
kladdig massa . Lägg en klick i varje bulle .
VISPA grädden fluffig och klicka ut eller spritsa
den på bullarna . Sätt på locken .
Pudra över florsocker ( i en liten sil ) .
ALL LYCKA TILL !