torsdag 24 februari 2022

KLASSISKA SEMLOR , CA 25 ST .

 


                                         HEJSAN !

Fastlagssöndagen -Semla - dagen ,  27 /2 -22 .

DEN  alldeles  vanliga  semlan  är  aldrig  fel  att  bjuda  på -

eller  njuta  av  tycker  maken  och  jag !

Smaka  Ni  också !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst 

5  dl  fingervarm  mjölk

2  ägg

1 1/2 dl  strösocker

1  kryddmått  salt

1  tsk  kardemummakärnor

-  stötta

150 g  rumsvarmt  smör / margarin

14 - 15  dl vetemjöl

PENSLING:

1 uppvispat  ägg

FYLLNING :

ca  400  g  mandelmassa

3 - 4 msk  mjölk

6 - 7 dl vispad  vispgrädde.

GARNERING :   florsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner jästen i en bak-bunke .

Tillsätt  mjölken och rör om tills jästen lösts upp .

TILLSÄTT  ägg, strösocker, salt, kardemumma ,

smör och vetemjöl, lite i taget .

Rör  ihop allt till en smidig deg och knåda den 

kraftigt i några minuter .

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma .

DELA degen i ca 25  bitar .

Rulla dem till bollar och lägg dem på bakpappersklädd plåt.

Platta till dem  lite lätt .

Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter .

Sätt ugnen på 250 grader .

PENSLA bullarna med uppvispat ägg .

GRÄDDA bullarna  mitt i ugnen i 8 - 11 minuter .

Låt dem svalna på ett galler .

MONTERING :

SKÄR av ett lock på varje bulle .

Gröp ut lite inkråm ur bullarna .

Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en 

kladdig massa .  Lägg en klick i varje bulle .

VISPA  grädden  fluffig och klicka ut eller spritsa 

den på bullarna .  Sätt på locken .

Pudra över florsocker ( i en liten sil ) .


ALL LYCKA TILL !