söndag 18 februari 2018

ÄPPLEPAJ MED KOLASMAK 4-6 PORT.



                  HEJSAN !

Nu  får   vi  allt  ha  något  riktigt  gott
till  efterrätt , vad  sägs  om  denna ?
mmm...

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  rund  smördeg ,  ca  400 g
eller  4-5 degplattor,
 4 - 5  röda  äpplen  ,
25  g  kallt  smör /margarin ,
3/4  dl  ljust eller  mörkt
MUSCOVADO - socker ,
 UGN :  200  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  smördegen  i  en  pajform,  ca  27  cm
i  diameter.
Om  Du  använder  smördegsplattor  så  kavla
ihop  dem  så  att  de  täcker  pajformsbottnen.
DELA  äpplena  i  tunna  klyftor,  ta  bort 
kärnhusen .
Lägg  klyftorna  i  ett  vackert  mönster  över
pajbottnen .
HYVLA  över  kallt  smör  och  strö  över
MUSCOVAD-  sockret .
Om  det  klibbar  ihop  så  pensla  ut  det  med
brödpensel  när  det  mjuknat  i  ugnen .
GRÄDDA  i  ca  20  minuter .

LYCKA   TILL !

KALASKASSLER MED TOMAT & PARMESAN, 6-8 PERS.



                HEJSAN !

FESTLIG  vardagsmat  som  går  rekord-snabbt  att  laga !
Fyll  kasslern  med  ost  och  tomat,  toppa  med  färsk  parmesan
och  väldoftande   timjan .
HÄR  ÄR  RECEPTET :
ca  1, 2  kg  kassler ,
honungssenap ,
8 - 10  halvcentimeter-tjocka  ostskivor ,
3 - 4  skivade  tomater ,
färsk  timjan ,
1/2  dl  grovriven  färsk  parmesanost ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÄR  kasslern  i  centimetertjocka   skivor 
nästan  ända  ner .
Skivorna  ska  fortfarande  hålla  ihop .
BRED  senap  mellan  skivorna .
STOPPA  ner  en  ost- och  tomatskiva  i
varje  ficka .
STRÖ  2-3  msk  klippt  timjan  över  kasslern .
Strö  över  osten .
Stek  i  175  grader  på  nedersta  falsen  i 
ugnen  ca  20  min  tills  osten  smält  och
rätten  fått  fin  färg .

SMAKLIG  MÅLTID
            och                              
TIPS !   Servera med kokt potatis och
              smörfrästa  färska  kantareller.
LYCKA  TILL !

LAXBÖRSAR MED CITRON- & BASILIKASÅS , 4 PORT .



                     HEJSAN !

Kolla här  !

LÄCKER,  lättlagad  bjudrätt !
Fyll  FILEER   av  lax  med  mandel,  ost  och  pesto
och  stek  dem  i  ugn .
Toppa  med  räkor  och  servera  med  ljuvlig  citron-
och  basilikasås .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  bit  LAXFILE'  med  skinn,
600 g.
3/4  tsk  salt ,
2  krm  peppar ,
100  g  pesto ,
1  dl  flagad  mandel ,
1  dl  riven  ost ,

CITRON- och  BASILIKASÅS :
1  hönsbuljongtärning +
3  dl  vatten ,
1  dl  grädde ,
2  msk  vetemjöl ,
1  dl  hackad  färsk  basilika ,
eller  2  tsk  torkad ,
1  msk  pressad  citron ,
2  krm  salt ,
1  krm  peppar ,
GARNERING :
4-12  räkor ,
basilika ,
citron.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  laxen  i  portionsbitar .
Skär  en  ficka  i  varje  bit  och  lägg
dem  med  skinnsidan  ner  på  ett 
ugnssäkert  fat.
Salta  och  peppra .
BLANDA  pesto,  mandelflagor  och  riven  ost .
Fördela  det  i  fickan .
Lägg  folie  över  laxen  och  stek  den  i  mitten
av  ugnen  ca  15  min.  i  225  grader .
Ta  av  folien  de  sista  5  min .
KOKA  upp  vattnet  och  buljongtärningen .
Blanda  grädde  och  mjöl  och  rör  ner  det  i 
buljongen .  LÅT  sjuda   5  min .
TILLSÄTT  basilika,  citronsaft,  salt  oh  peppar.
GARNERA  fisken  med  räkor,  färsk  basilika 
och  citronskivor .
SERVERA  med  såsen,  kokt  ris  och  en  sallad .

LYCKA  TILL !