torsdag 26 december 2019

NYÅRSAFTON ,4 PERS.



                             HEJSAN !

                   
SKALDJURSFYLLT  FRANSKA  ,
Här behöver Du 4 småfranska,  mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 småfranska
500 g räkor med skal
eller 200 g skalade
1 burk (ca 170 g ) krabba
2 dl majonnäs
(gärna mager)
1 tsk curry

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR av ett lock av brödet .
Ta ut det mesta av inkråmet .
Rosta brödet ett par minuter i 225 grader.
SKALA räkorna om inte skalade används.
Häll  spadet av krabban .
Blanda majonnäs och curry .
RÖR ner räkor och krabba .
FYLL bröden och gratinera 15 minuter  i 225 grader.
SERVERA med en blandad sallad .

GOTT NYTT ÅR !


ENKLA CUPCAKES MED CITRONSMAK, 12 ST.




                       HEJSAN !

Det kan vara gott med det lilla enkla , efter en  SUPERÄTT  på kvällen !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g mandelmassa
100 g RUMSTEMPERERAT smör
5 msk vetemjöl
finrivet skal från 1/2 citron
150 g PHILADELPHIAOST
1 msk florsocker
finrivet skal från 1/2 citron

silverpärlor och strössel  till garnering.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mandelmassan och smöret
till en smidig smet,  tillsätt därefter mjölet och
citronrivet .
Fyll små portionsformar och grädda i mitten av
ugnen i 175 grader i ca 10 minuter .  Låt svalna.
VISPA samman osten , sockret och citronrivet
till en luftig massa .
Spritsa på varje kaka .
GARNERA med silverpärlor och strössel .

GOTT NYTT ÅR !

NYÅRSAFTON ! 4 PORT.




                                HEJSAN !

KRABBGRATÄNG MED SKOCKOR .
SÅ HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 krabba, färsk eller fryst
700 g jordärtskockor
vatten
salt (1 tsk /liter vatten )

GRATÄNGSÅS :
1 msk smör /margarin
2 msk vetemjöl
3 dl fiskbuljong (tärning + vatten )
1 krm salt
1 krm peppar
1 dl vispgrädde
1 äggula
2 msk finhackad dill
2 - 3 msk riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA krabban och dela eventuellt köttet i bitar.
BORSTA  och skölj skockorna .
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten .
Skala dem medan de fortfarande är varma.  Dela i bitar.
SMÄLT matfettet till såsen.
Tillsätt mjölet och späd med buljongen .
Salta och peppra. Låt såsen koka 3 - 4 minuter under
omrörning.  Ta kastrullen från värmen .
Rör i grädden blandad med äggulan.  Sjud såsen på nytt.
Blanda i dillen .
VARVA skockor och krabba i en ugnssäker form .
Häll över såsen .  Strö över osten .
GRATINERA i 250 grader,  10 - 12 minuter eller tills
ytan fått fin färg .
SERVERA  med ett gott bröd ,  grovt eller PAIN RICH -typ.

GOTT NYTT ÅR !




NYÅRSAFTON, 4 PERS.




                             HEJSAN !

Börjar med detta som slagit väl ut .

Riktigt festligt !
ZUCCHINIBÅTAR  MED VILDRIS
OCH
RÄKFÄRSERADE LAXRULADER
MED RÖDGRÖN SÅS .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl vild-ris  eller långkornigt ris
1 liten zucchini
vatten, salt
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA  med att koka riset enligt förpackningens anvisningar.
Skölj zucchinin och skär den i ca 1/2 cm tjocka skivor på
längden .  DELA  skivorna i 8 cm långa bitar, 1 1/2 cm höga.
GÖR ett djupt snitt i varje bit, men låt dem hänga ihop i ändarna.
FYLL  zucchini-båtarna med det kokta riset och servera till
laxrullarna.
RÄKFRÄSERADE  LAXRULADER MED RÖDGRÖN SÅS .

HÄR ÄR RECEPTET :
5OO g räkor med skal
25 g smör/margarin
2 msk hackad gräslök
400 g LAXFILE' i tunna snedskurna skivor
1 /2 tsk salt

SÅS :
1 msk smör/margarin
2 msk vetemjöl
2 dl RÄKBULJONG
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
salt, peppar
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl finhackad röd paprika

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna (spara skalen).  Mixa räkorna i en matberedare
tillsammans med matfettet .  Blanda i gräslöken .
LÄGG räkskalen i en kastrull och täck dem med vatten.
Sjuda 20 min.
Sila av buljongen och koka ihop tills 2 dl återstår .
BRED ut laxskivorna på en skärbräda .  Salta försiktigt.
Lägg på en klick RÄKSMÖR på varje FILE' och rulla ihop.
Lägg rullarna  med skarven neråt i en form .
Häll på RÄKBULJONGEN och täck formen .
KOKA i 175 grader mitt i ugnen, ca 15 minuter.
Eller i mikrovågsugn på full effekt 4 - 6 min.
FRÄS matfett och mjöl till såsen.
Späd med buljong, vin och grädde. Låt koka 5 min.
Smaka av med salt och peppar. Tillsätt persilja och paprika.
SERVERA  LAXRULLARNA med kokt RIS i ZUCCHINIBÅTAR.

GOTT NYTT ÅR