lördag 12 december 2015

MÅDDANS LUSSEKATTER MED SAFFRAN OCH KARDEMUMMA CA 50 ST.

HEJSAN ! Idag ska jag baka lussekatter, vi håller på att vänja oss vid Saffrans-kryddan. Så jag lägger i 1 tsk Kardemumma och får en jättegod smak av både Saffran å Kardemumma , de blir ju så fina i färgen när de är så gula. Här är receptet : 50 G JÄST , 200 G SMÖR/MARGARIN , 5 DL MJÖLK , 2 KUVERT SAFFRAN a'1/2 g 1-11/2 DL SOCKER , 1/2 TSK SALT , 1 TSK KARDEMUMMA ,11/2 L VETEMJÖL . TILLBEHÖR : Russin , uppvispat Ägg , å Pärlsocker . SÅ HÄR GÖR DU : SMULA sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull ,tillsätt mjölk och saffran . Låt blandningen bli ca 37 grader - fingervarmt . HÄLL degspadet över jästen och rör om så den löser sig . Tillsätt socker , salt , russin och det mesta av vetemjölet . ARBETA ihop degen och tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt degen jäsa till nästan dubbel storlek 30 - 40 minuter . TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig .Dela den i 4 delar . RULLA ut varje del till en smal längd . Skär längderna i bitar och forma och forma dem till Lussekatter . LÄGG lussekatterna på bakpappersklädd plåt . Låt dem jäsa 30 minuter . Pensla dem med uppvispat ägg och garnera med russin . (Pärlsocker till JULTRÄDET-GRANEN ). GRÄDDA i ugn vid 225 grader 8-10 minuter. TREVLIG LUCIA OCH LYCKA TILL !