lördag 12 december 2015
MÅDDANS LUSSEKATTER MED SAFFRAN OCH KARDEMUMMA CA 50 ST.
HEJSAN !
Idag ska jag baka lussekatter, vi håller på att vänja oss vid Saffrans-kryddan.
Så jag lägger i 1 tsk Kardemumma och får en jättegod smak av både Saffran å
Kardemumma , de blir ju så fina i färgen när de är så gula.
Här är receptet :
50 G JÄST , 200 G SMÖR/MARGARIN , 5 DL MJÖLK , 2 KUVERT SAFFRAN a'1/2 g
1-11/2 DL SOCKER , 1/2 TSK SALT , 1 TSK KARDEMUMMA ,11/2 L VETEMJÖL .
TILLBEHÖR : Russin , uppvispat Ägg , å Pärlsocker .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull ,tillsätt
mjölk och saffran . Låt blandningen bli ca 37 grader - fingervarmt .
HÄLL degspadet över jästen och rör om så den löser sig . Tillsätt socker ,
salt , russin och det mesta av vetemjölet .
ARBETA ihop degen och tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt degen jäsa till
nästan dubbel storlek 30 - 40 minuter .
TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig .Dela den i 4 delar .
RULLA ut varje del till en smal längd . Skär längderna i bitar och forma
och forma dem till Lussekatter .
LÄGG lussekatterna på bakpappersklädd plåt . Låt dem jäsa 30 minuter .
Pensla dem med uppvispat ägg och garnera med russin .
(Pärlsocker till JULTRÄDET-GRANEN ).
GRÄDDA i ugn vid 225 grader 8-10 minuter.
TREVLIG LUCIA OCH LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)