måndag 31 augusti 2009

ITALIENSKA KANELKAKOR 25 ST .

Så göra goá, prova .

4 dl vetemjöl
1 dl socker
125 g smör
1 ägg
1 msk ljus sirap
1 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel.

Så här gör DU :
Sätt ugnen på 175 grader .
Arbeta ihop samtliga
ingredienser till en degboll ,
för hand eller i matberedare.
Lägg degen på mjölat bakbord
och dela den i två delar .
Rulla ut varje del till en längd,
ca 30 cm . lång .
Lägg längderna på en
bakpappersklädd plåt .
Tryck till med en gaffel
och grädda ca 10 min.
eller tills kakorna får fin färg .
Skär de varma kakorna i
sneda skivor , ca 2 cm breda .

NJUT !

SCONES MED SOLTORKADE TOMATER. 10-12 ST .

REGN , då kan vi baka eller ?

50 g smör
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk strösocker
1 tsk salt
1 dl hackade sol -
torkade tomater .
3/4 dl mjölk
2 ägg

Så här gör DU :
Smält smöret och låt det svalna .
Blanda samman vetemjöl , bakpulver,
socker , salt och de hackade tomaterna
i en skål .
Vispa samman smör , mjölk och ägg
och rör ner i mjölblandningen
till en rätt lös deg
Arbeta så lite som möjligt ,
annars blir sconesen sega .
Kavla ut degen på mjölat
bakbord till en 1 1/2 cm
tjock platta .
Ta ut scones med runt mått,
ca 7 cm i diam . och lägg dem
på plåt med bakpapper .
GRÄDDA sconesen mitt i
ugnen ca 12 minuter .

Servera dem varma eller ljumma
med smör . mmm.

UGNSSTEKT FALUKORV 4 PORT.

Det här gjorde jag häromda´n.
Med potatismos.
Om DU inte vispar färskpotatisen
för länge med elvispen , så
blir inte moset segt.
Koka hellre färskpotatisen
i skivor lite längre så de är
riktigt mjuka.

500 g falukorv
6 paprikor : 2 röda , 2 gula ,2 gröna.
1 msk smör
1 buljongtärning
2 dl creme fraiche
salt o´peppar .
1 dl riven ost .

Så här gör DU :
Skär korven i ganska tunna
skivor nästan ända ner.
Lägg den i en ugnsfast
smord form .
och ställ in den i ugnen i 20 min.
Skölj och strimla alla paprikorna.
Lägg dem i en kastrull med vatten ,
låt koka upp och koka ca 1 min .
Häll av vattnet och lägg tillbaka
alla strimlorna i kastrullen .
Klicka i matfettet smula över buljongen
och häll i creme fraiche.
Låt det koka upp och rör
tills buljongen löst sig .
smaka av med salt o´peppar.
Häll i paprikaröran runt korven ,
strö över riven ost och sätt in i
ugnen igen 5-10 min tills osten
har smält och fått fin färg .

så himla gott var det .

GÖR ETT FÖRSÖK !

LINSGRYTA MED PAPRIKA 2 PORT.

Denna är god må DU tro.

1 liten purjolök
2 morötter
2 dl krossade tomater
1 dl torra röda linser
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 gröna paprikor.

Så här gör DU :
Skölj och strimla purjolöken .
Skala och grovriv morötterna .
Lägg purjolök , morötter och
tomatkrosset i en kastrull .
Skölj linserna och lägg dem
i kastrullen .
Salta o´peppra .
Låt alltsammans koka på
svag värme under lock tills
linserna blivit mjuka , ca 10 min .
Skölj, kärna ur och strimla
paprikorna .
Blanda ner dem i grytan och
låt den koka ytterligare
ett par minuter.
Smaksätt mer om det behövs.

KLART .
SMAKLIG MÅLTID.

ANANAS MED MARÄNGTAK 2 PERS.

Prova detta ,
ibland är jag riktigt godissugen .
Då kan det bli den här :

250 g konserverat ananaskross
1 äggvita
2 tsk strösocker .

Så här gör DU :
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela upp ananaskrosset i
2 ugnssäkra portionsformar .
Vispa äggvitan med sockret
till hårt skum .
Fördela marängsmeten
över ananaskrosset.
GRÄDDA : i 10 min.

LYCKA TILL .

SENAPSSTRÖMMING 1 PERSON.

Många tycker att det är tråkigt
att äta själv , men jag brukar duka
fint för mej , med en liten duk ,ett ljus
lite blommor eller vad DU tycker om .

Här är ett recept för 1 person

125 g strömmingsfileer
1/2 dl fil
salt o´peppar
senapspulver
25 g hackad gul lök

Så här gör DU :
Sätt ugnen på 200 grader
Rulla ihop strömmingsfileerna
och lägg dem i en ugnsfast form.
Blanda samman fil , lök , och kryddor
och slå detta över fisken.
GRÄDDA i 25 minuter .

DESSERT :
GRILLAT ÄPPLE MED VANILJSÅS .
1 litet äpple
1/2 tsk smör
1 1/2 dl mjölk
2 tsk marsanpulver
lite sötma .

Så här gör DU :
Skala, kärna ur och skär äpplena
i fingertjocka skivor.
Smörj ett ark aluminiumfolie
med matfett.
Lägg på äppleskivorna och
strö över kanel .
Tillslut foliepaketet och grilla
på galler i ca 20 minuter .

SÅS :
Koka upp mjölken och
vispa ner marsanpulvre.
Låt det tjockna , men ej koka .
Söta efter smak .
Servera såsen kall över
äppleskivorna .

SMAKLIG MÅLTID .