HEJSAN !
NU HAR JAG SLUTAT KÖPA BRÖD !!
DETTA ÄR ETT BRÖD SOM JAG BAKAR LITE DÅ OCH DÅ .
MORÖTTERNA I DEGEN GÖR LIMPORNA EXTRA SAFTIGA
OCH GODA .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk rapsolja
1/2 dl ljus sirap
125 g morötter fint rivna
1/2 dl solrosfrön
2 dl havregryn
6 dl vetemjöl
5 - 6 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp .
Tillsätt salt, rapsolja, sirap, morötter, solrosfrön
och havregryn . Blanda ordentligt.
TILLSÄTT vetemjöl och rågsikt, lite i taget .
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda
den i några minuter .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Knåda igenom degen på mjölat bakbord .
Dela den i två delar och forma dem till limpor .
LÄGG bröden i limpformar ca 1 1/2 liter
klädda med bakplåtspapper .
Strö över lite vetemjöl och skär snitt i ytan
med en vass kniv .
LÅT bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader .
SÄTT IN bröden längst ner i ugnen och sänk
samtidigt värmen till 200 grader .
GRÄDDA limporna i 35 minuter .
Låt dem svalna i formarna .
LYCKA TILL !