söndag 1 november 2020

SAFTIGA MOROTSLIMPOR, 2 ST .





                                     HEJSAN !

NU HAR JAG SLUTAT KÖPA BRÖD !!
DETTA ÄR ETT BRÖD SOM JAG BAKAR LITE DÅ OCH DÅ .
MORÖTTERNA I DEGEN GÖR LIMPORNA EXTRA  SAFTIGA 
OCH GODA  .

HÄR ÄR RECEPTET :

25 g  jäst
5  dl  fingervarm  mjölk
1 1/2  tsk  salt
2  msk  rapsolja
1/2  dl  ljus  sirap
125  g  morötter  fint  rivna
1/2  dl  solrosfrön
2  dl  havregryn
6  dl  vetemjöl
5 - 6  dl rågsikt

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner  jästen  i  en  bunke .
Tillsätt  mjölken  och  blanda  tills  jästen  lösts  upp .
Tillsätt  salt,  rapsolja,  sirap,  morötter,  solrosfrön
och  havregryn .   Blanda  ordentligt.
TILLSÄTT  vetemjöl och  rågsikt,  lite  i  taget .
Blanda  ihop  allt  till  en  smidig  deg   och  knåda 
den  i  några  minuter .
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  i  ca  45  minuter.
Knåda  igenom  degen  på  mjölat  bakbord .
Dela  den  i  två  delar och  forma  dem  till  limpor .
LÄGG  bröden  i  limpformar  ca  1 1/2  liter 
klädda  med  bakplåtspapper .
Strö  över  lite  vetemjöl  och  skär  snitt  i  ytan
med  en  vass  kniv .
LÅT  bröden  jäsa  under  bakduk  i  ca  30  min.
Sätt  ugnen  på  250  grader .
SÄTT  IN  bröden  längst  ner  i  ugnen  och  sänk
samtidigt  värmen  till  200  grader .
GRÄDDA  limporna  i  35  minuter .
Låt  dem  svalna  i  formarna .

LYCKA  TILL !