onsdag 21 augusti 2013

TUTTI -FRUTTISYLT MED HALLON .

Inte alltid är det så gott om hallon och
då får man blanda med andra bär .
Kanske finns jordgubbar  fortfarande
att få och rabarber ger lite fin syrlighet.

PROVA det här.
1 liter hallon
1 liter jordgubbar
3/4 liter skuren rabarber
1 kg strösocker
1 kanelstång
 1 msk  c - vitamin

Så här gör Du :
BLANDA bär ,socker och kanel i grytan
och låt det stå och safta sig  1 timme.
KOKA upp och skaka grytan så att allt blandar sig.
Koka sakta  i 20 minuter.
TA grytan av värmen .
Skumma väl och rör ner c - vitamin .
Häll upp sylten på rena varma burkar .
KLART!

LYCKA TILL!

PERSIKOR I LIKÖR 4 PERSONER .

Billiga fullmogna persikor på torget -
varför inte bjuda på den här festfina  efterrätten ?!

4 fullmogna persikor
torr sherry
1 påse mandelspån

Så här gör Du:
FLÅ  persikorna (doppa i hett vatten)
eller skala dem med potatisskalare .
 Dela  dem och ta bort kärnan.
Lägg två halvor vardera i portionsglas
och slå på sherry till halva glaset.
LÅT gärna persikorna dra över dagen
i rumstemperatur .
ROSTA mandelspånen i en torr stekpanna
och strö den över till serveringen.
Desserten kan utökas med en liten klick
vispad grädde.

LYCKA TILL!

KRUSBÄRSPAJ.

Krusbärsskörden räcker kanske till en god
paj att servera till kaffet ?

175 g margarin
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker (gärna rörsocker)
3/4 dl cocosflingor
1/2 tsk bakpulver
FYLLNING:
krusbär
1 påse mandelspån

SÅ här gör Du:
SMÄLT fettet och låt det svalna något .
Sätt ugnen på  225 grader och ta fram
en låg pajform.
BLANDA de övriga ingredienserna till
pajdegen i en skål och arbeta sist in det
smälta fettet .
Tryck ut degen i formen .
LÄGG bären över och tryck lätt ner dem
i degen.
Strö på mandelspån och grädda pajen färdig
ca 25 minuter.
Grädde eller inte är en smaksak .

LYCKA TILL !

RÅRÖRD PERSIKOSYLT.

Persikor kan väl inte många skörda från egna träd
men de brukar vara billiga så här års.
Så varför inte prova att göra denna.

2 kg skalade och urkärnade persikor
400 g strösocker (ca 4 3/4 dl)
1 påse  fryspulver

Så här gör Du:
SKALA persikorna med potatisskalare ,
dela dem och ta bort kärnorna .
Det går bäst med helt mogna frukter .
Mal eller hacka fruktköttet fint .
BLANDA strösocker och fryspulver noga
och tillsätt lite i taget under kraftig omrörning.
Fortsätt att röra tills allt sockret löst sig .
SLÅ sylten i frysbackar (lådor) och frys den .

(Fryspulver är ett förtjockningsmedel som gör att
rårörd sylt får fin konsistens )

LYCKA TILL !