fredag 16 augusti 2013

KLAPPKRÄM 4 PERSONER.

Har Ni någon gång hört talas om denna efterrätt?
Det är en gammaldags efterrätt som serveras med GRÄDDMJÖLK.

 1 dl mannagryn
2 dl outspädd saft, t ex vinbärssaft
1/2 liter vatten
socker

Så här gör DU:
BLANDA saft och vatten och ge det ett uppkok.
Häll i grynen och låt krämen koka sakta i ca 5 minuter.
HÄLL upp den i en skål och vispa med ELVISP tills
krämen är luftig och porös.
Smaka av den med socker.

mmm...        barndomsminnen .
Jättegott , hoppas att Ni tycker detsamma !

LYCKA TILL1

KRUSBÄRS LIKÖR.

Det här är en annan goding.

2 liter väl mogna krusbär
3/4 liter Brännvin Special
TILL VARJE LITER SILAD SPRIT:
1 dl vatten
5 dl strösocker.

Så här gör Du:
Snoppa bären, skölj dem i kallt vatten
och låt dem rinna av  eller torka på
hushållspapper.
LÄGG  bären i två stora burkar .
Fördela spriten över .
TILLSLUT  burkarna och ställ dem i
rumstemperatur  3-4 veckor
(gärna ljust och varmt)
Skaka burkarna då och då .
SILA av bären , slå spriten igenom ett
melittafilter eller en ren handduk.
KOKA upp sockerlagen och skumma den.
Låt den kallna helt.
BLANDA sprit och sockerlag och
tappa likören på flaskor.
KORKA igen och lagra dem  minst 3 månader
men gärna mycket längre .

LYCKA TILL !

RÅRÖRD LINGONDRICKA .

mmm... det här är riktigt gott !

1 kg lingon
5 dl vatten
1 rågad tsk citronsyra
4 dl strösocker per liter avrunnen saft

Så här gör Du:
Krossa bären i en rymlig syltgryta eller mal dem.
Slå på vattnet med den upplösta citronsyran i .
Rör om väl.
Täck grytan och ställ den KALLT i 2 dygn.
Rör då och då i bärmassan.
SILA saften genom silduk och låt den självrinna
tills massan är torr.
Mät saften och slå den tillbaka i grytan .
Tillsätt sockret och rör tills det löst sig .
Tappa  drickan på väl rengjorda KALLA flaskor
och korka igen väl.
( bara kokt saft på varma flaskor)
Förvara drickan svalt .

LYCKA TILL!

PLOMMONMARMELAD .

Får Du gott om plommon kan Du göra en god sylt eller marmelad .
Vilket det blir avgörs av sockermängden och koktiden .

1 kg plommon (ca 2 l )
8-9 dl strösocker
1 vaniljstång

Så här gör Du:
Plommonen bör plockas när de är väl mogna
då är de lättast att skala och kärna ur .
Men man kan också behålla skalet kvar .
Varva dem med sockret i en syltgryta och
lägg i vaniljstången som delats på längden .
Koka upp långsamt och skaka grytan utan att röra marmeladen .
Låt grytan småkoka utan lock 30 min, eller tills frukten sjunker
till botten och massan börjar tjockna .
SKUMMA YTAN NOGA .
Ta bort vaniljstången  och ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar .
(jag brukar sätta ugnen på 50- 75 grader och ställa in rengjorda burkar och
flaskor så de inte är KALLA när sylt, marmelad och saft häll på)

Om Du vill göra sylt istället minskar Du  sockermängden till
6 dl och tillsätter 1 msk C-vitamin Brus .
Koka sylten endast  15 minuter på samma sätt .

Tag ut burkarna ur ugnen med GRYTLAPP .
LYCKA TILL !

RÅRÖRD SVART VINBÄRSSYLT.

HEJ IGEN !

Nu är semestern slut , nu kör vi igen.

Har du tillgång till svarta vinbär?  då tycker jag att Du ska prova detta recept .

2 liter svarta vinbär (ca 1 kg)
ca 6 dl strösocker

Så här gör DU:
Lite pyssligt är det här, eftersom svarta vinbär måste repas och snoppas.
Skölj bären och låt dem rinna av.
Varva bär och socker i en bunke.
Rör och stöt bären så att de mosas och sockret löser sig.
Man kan också mala bären på kvarn och sedan blanda med sockret .
Sylten måste röras tills allt sockret är löst .
Slå upp sylten i små frysbackar och frys den.

De svarta vinbären är rika på C-vitamin och det är synd att koka dem.
Bäst blir den rårörda sylten som sedan fryses.

Gott att ha till Vinterns prövningar .
ALL LYCKA TILL !