HEJSAN !
Tack vare skållningen blir det ett saftigt bröd som inte smular.
Tänk på att skållningen tar minst 6 timmar .
Det är det värt, man får helt enkelt göra något annat under
tiden skållningen pågår .
HÄR ÄR RECEPTET :
10 dl fint rågmjöl
10 dl vatten
100 g jäst
1 dl vatten , 37 grader
2 dl mörk sirap
1 msk salt
ca 16 dl Special Vetemjöl
eller vanligt vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL rågmjölet i en skål.
Koka upp 10 dl vatten och häll det över mjölet .
Blanda om och täck med plastfolie .
Låt stå i minst 6 timmar gärna över natten.
SMULA ner jästen i en deg- skål och häll på
1 dl vatten .
Degen bör göras i bakmaskin .
Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt sirap, salt och det skållade mjölet .
Blanda om och tillsätt det mesta av vetemjölet.
ARBETA degen väl i maskin , ca 10 minuter.
Låt degen jäsa övertäckta 40 minuter.
TA upp degen på mjölat bakbord och dela den
i två bitar . Forma bitarna till släta limpor och
lägg dem på en plåt med bakplåtspapper .
Låt jäsa övertäckta 45 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen , ca 50 minuter.
LYCKA TILL !
Himla käckt, att låta skållningen göras under natten .