söndag 20 september 2020

SKÅLLAT RÅGBRÖD , 2 BRÖD.




                                          HEJSAN !

Tack vare  skållningen  blir  det  ett saftigt bröd som inte smular.
Tänk   på  att  skållningen  tar  minst  6  timmar .
Det  är det värt,  man  får  helt  enkelt  göra  något  annat  under
tiden  skållningen  pågår .

HÄR ÄR RECEPTET :
10 dl fint rågmjöl
10 dl vatten
100 g  jäst
1 dl  vatten , 37 grader
2 dl mörk sirap
1 msk salt
ca 16 dl Special Vetemjöl
eller vanligt vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL rågmjölet  i  en  skål.
Koka  upp  10  dl  vatten  och  häll  det  över  mjölet .
Blanda  om  och  täck  med  plastfolie .
Låt  stå  i  minst  6  timmar gärna  över  natten.
SMULA  ner  jästen  i  en  deg- skål  och  häll  på 
1  dl  vatten .
Degen bör göras  i  bakmaskin .
Rör  om  tills  jästen  lösts  upp.
Tillsätt  sirap,  salt  och  det  skållade  mjölet .
Blanda  om  och  tillsätt  det  mesta  av  vetemjölet.
ARBETA degen  väl  i  maskin ,  ca  10  minuter.
Låt  degen  jäsa  övertäckta  40  minuter.
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  dela  den 
i  två  bitar .  Forma  bitarna  till  släta  limpor  och
lägg  dem  på  en  plåt  med  bakplåtspapper .
Låt  jäsa  övertäckta  45 minuter .
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
GRÄDDA  bröden  i  nedre  delen  av  ugnen ,  ca  50  minuter.

LYCKA  TILL !

Himla käckt, att låta  skållningen göras under natten .