fredag 4 november 2022

CHOKLADBOMBER , 4 port , 10 min. ( Till Helgkaffet , eller te , efter maten ).

 


                   HEJSAN ! 


100 g mörk choklad 

1/2 liter hallonsorbet 

SERVERA MED :

200 g färska / frysta hallon

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYT sönder chokladen och lägg i en rostfri bunke.

STÄLL bunken i över vattenbad och låt  chokladen 

smälta .

FORMA  4  kulor av sorbeten och doppa dem i chokladen,

se till att den täcker kulorna ordentligt runt om .

LÄGG dem på ett fat med bakplåtspapper .

STÄLL i frysen till servering .

SERVERA i kaffekoppar = 1 chokladkula och 3 - 4 hallon .

LYCKA TILL !


Psst :

Du får extra god smak på 

rätten om Du väljer choklad

med chilismak !

HALLONMUFFINS med CHOKLADSMÄLTA , 12 muffins , ( Till kaffe / te ) .

 


                          HEJSAN  !


Psst....Välj gärna choklad med hög kakaohalt .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g smör / margarin

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl havrekli

1 tsk bakpulver

1 dl bär musli

2 ägg

1 1/2 dl råsocker

50 g hackad mörk choklad

2 dl färska/ frysta hallon

1 dl lättyoghurt 

GARNERING :

10 g hackad mörk choklad

12 hallon


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .

SMÄLT  smöret och låt svalna .

BLANDA  mjöl med havrekli ,

bakpulver och musli .

VISPA ägg och råsocker fluffigt .

RÖR ner smöret .

VÄND försiktigt ner mjölblandningen ,

chokladen, hallonen och yoghurten så 

att allt blandas väl .

FÖRDELA i formar och grädda mitt i 

ugnen 8 - 10 minuter .

STRÖ lite chokladhack på varje muffins 

och tryck fast ett hallon på varje muffins .

LYCKA TILL !

TIPS !

 

                  TIPS  !


SÖTPOTATIS MOS ,

1 - 2 sötpotatisar , ca 600 g

saft av 1 apelsin

1 msk smör

salt å peppar 

Skala sötpotatisen och skär den i bitar/skivor. 

Koka den mjuk i lättsaltat vatten  ca 15 min.

Låt rinna av och tillsätt apelsinsaft och smör .

Mixa till ett mos .  Krydda .


Psst ....

Sötpotatisens gula färg beror på karotinet ,

som bland annat bidrar till bättre mörker -

seende .


TACK !