lördag 23 september 2017
HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD 75 ST .
HEJSAN !
HIMLA GOTT KNÄCKEBRÖD, PROVA ATT GÖRA DET DU OCKSÅ !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross,
3 dl vatten,
50 g jäst,
50 g smör/margarin
eller ister,
2 dl vatten,
1 tsk salt,
4-5 dl grovt rågmjöl,
vetemjöl till utbakning.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA rågkross och 3 dl vatten på svag värme
under lock i 10 minuter.
Rör om då och då så att det ej fastnar i botten.
LÅT blandningen svalna tills den blir fingervarm
ca 37 grader .
Smula ner jästen i en degbunke .
Smält matfettet, häll på vattnet och värm till 37 grader.
RÖR ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet och därefter rågkrosset, salt
och grovt rågmjöl.
Arbeta degen smidig .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
TAG upp degen på mjölat bakbord.
Dela den mitt itu .
Kavla ut varje del mycket tunt.
Använd vetemjöl vid KAVLINGEN.
Kavla först ut med en vanlig kavel och sedan med
krus-kavel eller nagga med en gaffel .
SPORRA ut degen i lagom stora fyrkanter.
Lägg dem på smord eller bakpappersklädd plåt.
Grädda bröden i 250 grader mitt i ugnen i ca 5 min.
Låt knäckebrödet eftertorka i ca 75 grader tills det
känns riktigt torrt .
FÖRVARA brödet torrt och varmt.
LYCKA TILL !
SOCKERBAGARENS FAVORITER, 60 ST.
HEJSAN !
mmm...så himla goa , och det blir många !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin,
2 1/2 dl strösocker,
1 tsk vaniljsocker,
4 1/2 dl vetemjöl,
250 g hasselnötskärnor,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst .
Rör i vaniljsockret .
Blanda i mjölet samt de hela hasselnötskärnorna.
Dela de större nötterna 1 gång på mitten.
FORMA degen till rullar, 3 cm i diameter.
Lägg dem inslagna en liten stund i kylen om de
är svåra att skära .
Skär rullarna i skivor .
LÄGG skivorna på bakpappersklädd plåt .
Platta ut dem en aning .
GRÄDDA i 175 graders varm ugn ca 15 min .
LYCKA TILL !
LAXPAJ MED MYCKET OST 6-8 BITAR.
HEJSAN !
LAX i paj är en klassiker som alltid blir rätt .
mmm...
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin,
3 dl vetemjöl,
2 msk kallt vatten,
200 g kallrökt skivad lax,
4 ägg,
2 dl vispgrädde,
2 dl CREME FRAICHE,
salt, svartpeppar,
4 dl riven Västerbottenost,
1 dl riven parmesanost,
3 msk finhackad dill,
GARNERING :
kallrökt skivad lax,
dill,
citronskiva,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
MIXA smör och mjöl till en smulig massa,
gärna i matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en
deg-boll . Svep in i plastfolie och lägg i kylen
ca 20 minuter.
TRYCK eller kavla ut degen i en smord paj-
form, ca 24 cm i diameter .
Nagga pajskalet och förgrädda ca 10 minuter.
STRIMLA laxen .
Vispa ihop ägg, grädde, CREME Fraiche, kryddor.
Rör ner ost och dill .
FÖRDELA hälften av stanningen i pajskalet .
Lägg ner 3/4 av laxen och häll i resten av
stanningen.
Lägg de sista laxstrimlorna som en solfjäder.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 35 minuter tills pajen
stannat och fått fin färg.
Känn efter med sticka så att den är klar och täck
eventuellt med folie mot slutet om det behövs .
GARNERA med laxskivor, dill och citronskiva.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)