lördag 23 september 2017

HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD 75 ST .



                        HEJSAN !

HIMLA  GOTT  KNÄCKEBRÖD,  PROVA  ATT  GÖRA  DET  DU  OCKSÅ !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  dl  rågkross,
3  dl  vatten,
50  g  jäst,
50  g  smör/margarin
eller  ister,
2  dl  vatten,
1  tsk  salt,
4-5  dl  grovt  rågmjöl,
vetemjöl  till  utbakning.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  rågkross   och  3  dl  vatten  på  svag  värme
under  lock  i  10  minuter.
Rör  om  då  och  då  så  att  det  ej  fastnar  i  botten.
LÅT  blandningen  svalna  tills  den  blir  fingervarm
ca  37  grader .
Smula  ner  jästen  i  en  degbunke  .
Smält  matfettet,  häll  på  vattnet  och  värm  till  37  grader.
RÖR  ut  jästen  i  lite  av  degspadet.
Tillsätt  resten  av  degspadet  och  därefter  rågkrosset,  salt
och  grovt  rågmjöl.
Arbeta  degen  smidig .
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  i  ca  1  timme.
TAG  upp  degen  på  mjölat  bakbord.
Dela  den  mitt  itu .
Kavla  ut  varje  del  mycket  tunt.
Använd  vetemjöl  vid  KAVLINGEN.
Kavla  först  ut  med  en  vanlig  kavel  och  sedan  med
krus-kavel  eller  nagga  med  en  gaffel .
SPORRA  ut  degen  i  lagom  stora  fyrkanter.
Lägg  dem  på  smord  eller  bakpappersklädd  plåt.
Grädda  bröden  i  250  grader  mitt  i  ugnen  i  ca  5  min.
Låt  knäckebrödet  eftertorka  i  ca  75  grader  tills  det
känns  riktigt  torrt .
FÖRVARA  brödet  torrt  och  varmt.

LYCKA  TILL !

SOCKERBAGARENS FAVORITER, 60 ST.



               HEJSAN !

mmm...så  himla  goa ,  och det  blir  många !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g  smör/margarin,
2 1/2  dl  strösocker,
1  tsk  vaniljsocker,
4 1/2  dl  vetemjöl,
250  g  hasselnötskärnor,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  matfett  och  socker  vitt  och  poröst .
Rör  i  vaniljsockret .
Blanda  i  mjölet  samt  de  hela  hasselnötskärnorna.
Dela  de  större  nötterna  1  gång  på  mitten.
FORMA  degen  till  rullar,  3  cm  i  diameter.
Lägg  dem  inslagna  en  liten  stund  i  kylen  om  de
är  svåra  att  skära .
Skär  rullarna  i  skivor  .
LÄGG  skivorna  på  bakpappersklädd  plåt .
Platta  ut  dem  en  aning .
GRÄDDA  i  175  graders  varm  ugn  ca 15  min .

LYCKA  TILL !

LAXPAJ MED MYCKET OST 6-8 BITAR.



              HEJSAN !

LAX   i  paj  är  en  klassiker  som  alltid  blir  rätt .
mmm...

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150 g  smör  eller  margarin,
3  dl  vetemjöl,
2  msk  kallt  vatten,
200  g  kallrökt  skivad  lax,
4  ägg,
2  dl  vispgrädde,
2  dl  CREME  FRAICHE,
salt,  svartpeppar,
4  dl  riven  Västerbottenost,
1  dl  riven  parmesanost,
3  msk  finhackad  dill,
GARNERING :
kallrökt  skivad  lax,
dill,
citronskiva,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
MIXA  smör  och  mjöl  till  en  smulig  massa,
gärna  i  matberedare.
Tillsätt  vatten  och  arbeta  snabbt  ihop  till  en
deg-boll .  Svep  in  i  plastfolie  och  lägg  i kylen
ca  20  minuter.
TRYCK  eller  kavla  ut  degen  i  en  smord  paj-
form,  ca  24  cm  i  diameter .
Nagga  pajskalet  och  förgrädda  ca  10  minuter.
STRIMLA  laxen .
Vispa  ihop  ägg, grädde, CREME Fraiche,  kryddor.
Rör  ner  ost  och  dill .
FÖRDELA  hälften  av  stanningen  i  pajskalet .
Lägg  ner  3/4  av  laxen  och  häll  i  resten  av
stanningen.
Lägg  de  sista  laxstrimlorna  som  en  solfjäder.
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  35  minuter  tills  pajen
stannat  och  fått  fin  färg.
Känn  efter  med  sticka  så  att  den  är  klar  och  täck
eventuellt  med  folie  mot  slutet  om  det  behövs .
GARNERA  med  laxskivor,  dill  och  citronskiva.

LYCKA  TILL !