måndag 12 oktober 2020

FALUKORVSGRATÄNG, 4 PORT .




                                    HEJSAN  !


Den  här  korvgratängen  är  en  riktig  goding .

VARSÅGODA !

HÄR ÄR  RECEPTET :
800  g  falukorv,  ring
800  g  kokt  potatis
1 dl  mjölk
25  g  smör/margarin
salt  å  peppar
1  äpple
1  rödlök
100  g  riven  västerbottenost
5  kvistar  timjan

SÅ HÄR  GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  200 grader .
Skär  snitt  igenom  halva  korven,  lägg  i  en  ugnsfast  form.
MIXA  potatisen  med  mjölk  och  smör,  krydda  med  salt å peppar.
SPRITSA  eller  klicka  ut  moset  runt  och  innanför  korven .
Skär  äpplena  i  tunna  klyftor,  skala  och  skiva  löken ,  lägg
i  skårorna  på  korven .
STRÖ  över  riven  ost  ställ  in  i  ugnen i  ca  20  minuter .
Klipp  över  färsk  timjan .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

NU SKA VI - BAKA ! KUVERTBRÖD , CA 30 ST .




                                       HEJSAN !

DE  HÄR  ÄR  ROLIGA  ATT  BAKA ,  I  OLIKA FORMER.!

Käckt  att ha  gjort,  -ifall  det  är  någon  bjudning i  faggorna !
Och  DU ska bjuda  på  bröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g jäst
50 g smör/margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
PENSLING :
ägg,
vallmo- eller  sesamfrön
eller hälften av varje .
UGN :   250  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen  i  degbunken .
SMÄLT  fettet ,  häll  på  mjölken 
och  värm  till  37  grader .
Rör  ut  den  smulade  jästen  i  degspadet .
Tillsätt  salt,  socker  och  ägg .
ARBETA  in  det  mesta  av  mjölet .
Arbeta  degen  tills  den  släpper  bunkens  kanter .
Låt  degen  jäsa  ca  30  minuter .
TA  UPP   degen  på  mjölat  bakbord ,  knåda 
och  dela  den  i  30  bitar .
BAKA  ut  till  olika  kuvertbröd.
" TRE  små  kulor  bredvid  varandra   ger  " trilling - bröd ".
"RULLA  en  bit  till en längd  och  lägg  ena " benet " 
över det andra  så  får  DU  en  knut .
KLIPP  2  korsade  klipp  och  det  blir ett  " rosenbröd " .

LÄGG bröden på bakpappersklädd plåt  och  pensla  dem .
Strö  över  frön  och  grädda  ca  8 - 10  minuter , mitt i ugnen .
Låt  bröden   kallna  på  galler   under  bakduk .
De  går  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL !

KLART att  DU   kan göra vanliga runda  små  bröd !


 

SQUASH- SOPPA MED ÖRTKLICK , 4 PORT .




                                        HEJSAN  !

mmm....HIMLA GOD  SOPPA   !

Med  härlig  smak  av  både  vitlök  och  basilika .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 squasher,
4  potatisar,
1  msk  olivolja
1  liter  grönsaksbuljong 
salt, peppar 
ÖRTKLICK :
4  msk  matlagningsyoghurt
1  vitlöksklyfta
2  msk  hackad  basilika
salt

HÄR  ÄR  RECEPTET :
SKÄR  squash,  potatis  och  purjolök i  bitar .
FRÄS  dem  hastigt  i  olivoljan  i  en kastrull .
Häll  över  buljongen .
KÖR  soppan  i  en  mixer ,  låt  dock  bara 
drygt  hälften av  buljongen följa  med.
( spara  resten )
Häll  tillbaka  soppan  i  kastrullen .
Späd  till  bra  konsistens .
Smaksätt med salt och peppar .
PRESSA  ner  vitlöksklyftan  i  matlagningsyoghurten 
och  tillsätt  basilika  och  salt .

SERVERA  Örtklicken  till  soppan .


LYCKA TILL !

FARMORS FINA FRUKTSOPPA , 4 PORT .




                                      HEJSAN  !

DET FANS  2  DAGAR  i  VECKAN,  SOM  FARMOR  
GJORDE  EFTERRÄTT,  -  SÖNDAGAR  OCH  TISDAGAR .
PÅ SÖNDAG VAR DET  DENNA SOPPA , en klick  vispad grädde 
 och tunt skivad, torr rostad mandel  -ELLER  GLASS.
PÅ  TISDAGAR  VAR  DET NÅGON   PUDDING ,  FÖR
DÅ VAR DET ALLTID  FISK ,-  KANSKE  BLEV MAN INTE
SÅ MÄTT .

HÄR ÄR RECEPTET ;  PÅ  SOPPAN .
250  g torkad frukt 
1 bit  kanel
12  dl  vatten
skal  och  saft  av  1 /2 citron
2  msk  strösocker
1 1/2  msk  potatismjöl
1/2  dl  vatten
1 - 2  dl  svartvinbärssaft
eller  hallonsaft

SÅ  HÄR  GÖR DU :
SKÖLJ   frukterna  och  dela  dem  eventuellt  i  mindre  bitar .
Skala  av  det  gula  på  citronen  och  strimla  det  fint .
LÄGG  frukten  i  en  kastrull  tillsammans  med  kanel,
citronskal  och  vatten .
Låt  det  koka  på  svag  värme  ca  15  minuter .
Vispa  ner  sockret  när  det  återstår  ca  5  minuter av koktiden.
RÖR  ut  potatismjölet  i  kallt  vatten  och  rör  ner  redningen  i
soppan och bara koka upp .
SMAKA av soppan med saften och pressad citronsaft .

BJUD  soppan  avsvalnad  gärna med lite vispad grädde och 
torr rostad mandel.

Eller  små socker- skorpor .

LYCKA  TILL !