lördag 16 september 2023

MIN GODA UGNSBAKADE LAX MED KANTARELLSÅS ; 4 PORT . HELGMIDDAG ,

 

                           HEJSAN  !


SMAKA på denna supergoda laxrätt med  kantarellsås,

så himla gott !

Ha gärna bulgur eller kokt potatis till .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g  lax -file'

1 msk olivolja

salt och vitpeppar

KANTARELLSÅS ;

150 g frysta kantareller

1/2 rödlök

10 cm purjolök

1 msk smör

2 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

salt och vitpeppar

TILLBEHÖR ;
Hackad gräslök

1 kruka sallad

250 g cocktailtomater


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BÖRJA  med att tina de frysta kantarellerna ,

i rumstemperatur .

Sätt ugnen på 175 grader .

Lägg laxen i en smord ugnsfast form och ringla 

på olivolja.

Salta och peppra .

2)  UGNSBAKA laxen i mitten av ugnen i ca 25 min.

Skala och hacka rödlök och strimla purjolök.

Hetta upp en kastrull med smör och bryn lök och 

purjolök .   Tillsätt kantareller .

3)  HÄLL i grädde och smula i buljongtärning.

Smaka av med salt och peppar . 

Lägg den färdiga laxen på ett stort fat och häll 

kantarellsåsen över .

4)  TOPPA med hackad gräslök och servera med

sallad, tomater och kokt potatis eller bulgur .


SMAKLIG MÅLTID! 

ÄT SAKTA OCH NJUT ! LYCKA TILL !



OSTKAKA MED MANDLAR OCH BÄR . 4 PORT .

 

                      HEJSAN  ! 


Idag tänkte jag göra OSTKAKA till efterrätt !

Kanske är det fel  årstid , men maken är sugen .

Så nu blir det det idag !


HÄR ÄR RECEPTET :
250 g keso

3 dl vispgrädde

4 ägg

1 dl mandelspån

1 msk honung

smör

TILLBEHÖR :

Vispad grädde

Bär

Hackad mandel


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

Lägg keson i ett kaffefilter och 

låt rinna av en stund .

2)  VISPA  grädden lätt och blanda

med keso, ägg, mandelspån och 

honung .

3)  SMÖRA en ugnsfast form och

häll i kesosmeten .

Grädda mitt i ugnen i ca 50 - 60 min

eller  tills ostkakan stannat och fått fin

fin färg .

4 )  SKIVA upp ostkakan och servera

med vispad grädde, färska eller tinade bär 

och hackad  mandel .


HOPPAS DET SMAKAR  och  LYCKA TILL !