lördag 28 mars 2020

SOCKERBAGARENS FAVORITER ..60 ST.



                    HEJSAN !

mmm....himla goa !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl = Bagerivetemjöl
250 g hasselnötskärnor

SÅ HÄR GÖR DU :
Rör matfett och socker vitt och poröst .
Rör i vaniljsockret .
Blanda i mjölet samt de halverade
hasselnötskärnorna.
Forma degen till rullar, ca 3 cm i diameter.
Lägg dem inslagna en liten stund i kylen
om de är svåra att skära .
Skär rullarna  i  skivor.
Lägg  skivorna på bakpappersklädd plåt .
Platta ut dem en aning .
GRÄDDA i 175 GRADER ca 15 minuter.

LYCKA TILL !




SOCKERBAGARENS LÄTTA HAVREKAKOR... 30 ST.



                       HEJSAN !

.... MED NÖTTER.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
4 dl havregryn
1 1/2 dl socker
2 äggvitor
30, hasselnötskärnor

SÅ HÄR GÖR DU :
Smält matfettet.  Blanda havregryn och socker
och häll över det avsvalnade matfettet .
Blanda väl .  Vispa vitorna till hårt skum och
vänd försiktigt ner dem i smeten .
KLICKA ut kakorna på bakpappersklädd plåt.
Tryck ner en nötkärna i mitten .
GRÄDDA i 175 grader ca 10 minuter .

Alla hjälps väl åt ?
LYCKA TILL !

SKEPPARGRYTA , - TORSKFILE'ER,,,, 4 PORT




                         HEJSAN !

,,,,LÄTTLAGAD  BJUDMAT .
HÄR ÄR RECEPTET :

600 g TORSKFILE'ER
2 tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl finhackad dill
2 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA den djupfrysta fisken något .
Skär den i 3 cm tjocka skivor,  dela 
färska FILE'ER om de är stora .
Skölj tomaterna och skär dem i skivor.
LÄGG dem i en låg, vid kastrull .
Lägg fisken på tomaterna .
Strö över salt, peppar och dill .
Häll på grädden .
LÅT alltsammans koka på svag värme
under lock  5 - 15 minuter .
(den längre tiden för otinad fisk)

SERVERA  med kokt potatis och  bladsallad .

SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !



LEVERGRYTA MED PURJOLÖK OCH BACON, 4 PORT.



                    HEJSAN !

Levergryta ,- det var längesen, men
så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g ungnötslevet
1 purjolök
smör/margarin
1 dl buljong
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 pkt bacon

SÅ HÄR GÖR DU ;
TORKA levern .
Skär den i centimetertjocka strimlor.
Skölj purjolöken och strimla den .
BRYN levern i lite smör i en stekpanna .
Tillsätt purjolöken.
Strö över mjölet och rör om .
SPÄD med buljong  och grädde .
Låt alltsammans koka på svag värme ca 5 min.
Smaksätt med salt och peppar .
KLIPP baconet i strimlor direkt ner i en varm
stekpanna .
Stek baconet och låt det rinna av på hushåll -
papper .
Strö  baconet över grytan .
SERVERA  med kokt ris eller potatis och sallad .

SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !