torsdag 22 augusti 2019

GRATINERAD BLOMKÅL MED OSTSÅS. 4 PERS.




                                HEJSAN !

mmm...HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 stort blomkålshuvud
25 g smör/margarin
3 msk vetemjöl
1 dl kokspad från blomkålen
2 dl mjölk + 1 dl grädde
1 äggula
3 dl lagrad ost, typ GREVE'.
salt,  1 kryddmått nymald svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader .
KOKA blomkålen i buketter och blasten
nätt och jämt mjuka 3 - 5 minuter.
(1 tsk salt /5 dl vatten )
Låt dem rinna av väl och lägg i en ugnssäker
låg form .
SMÄLT fettet och rör ner vetemjölet .
Späd med kokspad, mjölk och grädde under
omrörning och låt såsen koka 3 -5 minuter.
TAG kastrullen från värmen .
Rör ner äggula och ost .  Smaksätt .
HÄLL såsen över blomkålen.
GRATINERA på galler mitt i ugnen tills
rätten fått fin färg, 10 - 15 min.
SERVERA med rågbröd och tomatsallad
och eventuellt lite rökt skinka .

LYCKA TILL !