fredag 7 oktober 2022

MINA GODA MANDELFLARN , 65- 70 ST . (fikastunden ) .

 


                         HEJSAN ! 

mm...himla goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g sötmandel, (ca 3 dl )

200 g smör / margarin

2 dl strösocker

3/4  dl vetemjöl

1 1/2 msk mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :
 

1)  SKÅLLA och hacka mandeln.

2)  BLANDA  alla ingredienser utom mandeln ,

i en kastrull .

Rör kraftigt medan massan kokar upp .

3)  BLANDA ner mandeln och låt massan få ett

nytt uppkok .

4)  ANVÄND en tesked och klicka smeten mycket 

glest på plåtar med bakplåtspapper .

5)  GRÄDDA  i 200 grader , 5 - 7 minuter , tills 

kakorna blir guldgula .  BÖR EJ FRYSAS .


LYCKA TILL !

FARMORS HASSELNÖTSBRÖD , 2 ST , (frukost/lunch/kväll)

 


                                HEJSAN  !


ETT smakrikt bröd  att äta, med smör och ost ,

när andan faller på ,   mm...!

När Farmor hade hasselnötter över efter JULEN 

 eller valnötter, så bakade Farmor detta bröd .

VARSÅGODA ! 


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

3 dl ljummet vatten 

250 g  (Kesella, min anteckning)

annars är det (lätt -sur tjockmjölk )

1 msk strösocker

1 - 2 tsk salt

3 - 4 dl grovt hackade hasselnötter

eller valnötter eller hälften av varje 

1, 2 - 1, 3 liter Bond - bröds -mjöl/

/lantbrödsmjöl och 4 - 5 dl bakvetemjöl

samma som vetemjöl Special idag .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen .

  Häll på vatten .  Rör om så jästen löser sig .

2)  TILLSÄTT Kesella , socker, salt, nötter och 

det mesta av mjölsorterna .

3)  ARBETA ihop till en smidig deg .

Låt jäsa övertäckt , ca 45 minuter .

4)  TA upp degen på mjölat bakbord .

Knåda den , tillsätt eventuellt mer mjöl .

Forma till 2 limpor  Dekorera  med  nötter .

5)  LÄGG på smord plåt .

Låt jäsa , ca 30 minuter 

Grädda i 200 grader ca 40 minuter .


LYCKA TILL !